2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Brīvības cīnītāju piemiņai. Lāčplēša dienas attālināto notikumu ceļvedis Jēkabpils un Līvānu novados

Brīvības cīnītāju piemiņai. Lāčplēša dienas attālināto notikumu ceļvedis Jēkabpils un Līvānu novados

Šodien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. 

Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – ”Par Latviju”. Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Jēkabpilī 

Šodien, 11.novembrī pieminot Lāčplēša dienu,  Jēkabpils novada domes vadība noliks ziedus pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”
Šodien, 11. novembrī, visas dienas garumā, Jēkabpilī pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju” iemirdzēsies lāpu un svecīšu gaismiņas, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus. No šodienas līdz 18. novembrim, pilsētas tilts ir izgaismots Latvijas karoga krāsās. Tāpat arī  no šodienas līdz  17. novembrim, iepazīstot Jēkabpils vēsturi, norisināsies orientēšanās spēle ģimenēm latviskās noskaņās “Tavas saknes Tavā zemē, Tavas pēdas tēva sētā”. Vairāk informācijas par spēli var atrast Jēkabpils galvenās bibliotēkas mājaslapā. No šodienas līdz 20. novembrim Kena parka estrāde ietērpsies svētku drānās, lai Latvijas sajūtu nodotu ikvienam pilsētniekam un pilsētas viesim.

Viesītē, Elkšņos, Saukā, Ritē

Lai pieminētu un godinātu Latvijas brīvības cīņās kritušos, šodien Lāčplēša dienā, Viesītes Kultūras pils aicina iedzīvotājus individuāli, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, nolikt ziedus, aizdegt svecītes un lāpas, pie Viesītes Brīvības pieminekļa, pie stēlas Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem un iedegt gaismiņas savu mājokļi logos un pagalmos.

Saukas pagasta iedzīvotāji aicināti individuāli aizdegt svecītes, nolikt ziedus Smiltaines kapsētā pie Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Krišjāņa Malcenieka un citu Brīvības cīnītāju atdusas vietām, aizdegt svecīti ciematiņa centrā uzkalniņā pie dzērvēm un ar sveču liesmiņām izgaismot tiltu pāri Klauces upītei pie Dzirnavu dīķa. Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Rites pagasta iedzīvotāji aicināti iedegt svecītes savā mājas logā vai aiznest un nolikt tās Latvijas varoņiem pie pieminekļa "Tiem, kas nepārnāca". Arī Elkšņu pagasta iedzīvotāji aicināti iedegt gaismiņas savu mājokļi logos un pagalmos.

Līvānu novadā

Līvānu novada teritorijā novembrī katrā pagastā kultūras iestāžu darbinieki, sadarbībā ar pagastu pārvaldēm ir parūpējušies par patriotisku mēneša svētku rotu, atgādinot par mūsu Latvijas identitātes stūrakmeņiem – valodu, karogu, robežām, cilvēkiem, kas caurvīti latvju rakstu sargājošā spēkā un gudrībā. Pastaigu laikā norises teritorijā lūdz ievērot distancēšanās un drošības prasības. 
 
No šodienas, 11.novembra līdz 21. novembrim valsts svētku nedēļā diennakts tumšajā laikā Līvānu novads izgaismosies simboliskā akcijā “Lāpu ceļš”, kuras laikā dažādās novada vietās, iestājoties tumsai,  degs simtiem lāpu, aicinot nest gaismu Latvijā. Norišu vietās audio formātā izskanēs gan vēsturiski zīmīgi stāsti un dzeja, gan patriotiskas melodijas, aicinot svētku laikā atminēties valsts brīvības izcīnīšanas notikumus. Šovakar “Lāpu ceļš” izgaismosies Līvānos skvērā pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa, kur audio noformējums tiek atskaņots jau no pulksten 11. Plašāka informācija, par “Lāpu ceļa” norises vietām un laikiem turpmākās nedēļas gaitā, publicēta Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.

Šodien visas dienas garumā līvānieši aicināti nolikt svecītes un ziedus pie Līvānu Atbrīvošanas pieminekļa.

Atstājiet komentāru