2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils novada mazpilsētās – Viesītē, Aknīstē un pagastos sniega tīrīšanā iesaistās pašvaldība un uzņēmēji

Jēkabpils novada mazpilsētās – Viesītē, Aknīstē un pagastos sniega tīrīšanā iesaistās pašvaldība un uzņēmēji

Saskaņā ar sinoptiķu sniegto informāciju, Jēkabpils novads ir teritorija, kur šonedēļ snidzis visvairāk un ar nelielu pauzi trešdien, šodien snigšana turpinās. Radio1.lv sarunā ar bijušo novadu, kas apvienoti jaunajā Jēkabpils novadā, atbildīgajām amatpersonām skaidroja, kā ar sniega tīrīšanu tiek gala mazpilsētās un pagastos.

Aknīstē sniega tīrīšanā ir iesaistītas divas pašvaldības tehnikas vienības, kas tīra sniegu pilsētas mazajās ielās, savukārt pilsētas centrālā iela ir tranzītiela, kur sniegu tīra un ar tehnisko sāli kaisa valsts autoceļu uzturētājs. Pašvaldības pārstāvis Kristaps Žubeckis stāsta, ka visos bijušā Aknīstes novada pagastos katrā ir noslēgti līgumi ar vietējiem zemniekiem par pašvaldības ceļu tīrīšanu un līdz trešdienai visur darbi bija paveikti. Pašvaldība sniegu tīra arī pēc iedzīvotāju lūguma, ja nav iespējams no kādas vietas izbraukt vai nokļūt, piemēram, ja ir izsaukti mediķi. 

Bijušā Viesītes novada izpilddirektore Sanita Lūse informē, ka pilsētā sniegu tīra un ielas kaisa uzņēmuma “Viesītes transports” vairākas traktortehnikas vienības un šiem darbiem paredzēta automašīna ar sniega lāpstu. Uzņēmums tīra arī pašvaldības ceļus Viesītes pagastā un Elkšņos. Savukārt Saukā un Ritē kooperatīvā sabiedrība “Ritenis”. Viesītē sniega tīrīšanā strādā vairāk kā desmit sētnieki, kas ietves tīra un kaisa ar smiltssāls maisījumu. Sanita Lūse atzīst, ka sniega tīrīšana ir smags darbs un paldies jāteic sētniekiem, kas nepaguruši tīra un kaisa ietves, lai viesītiešiem būtu vieglāk pārvietoties pilsētā. Viņa aicināja būt saprotošiem un iecietīgiem un sētniekiem veltīt labus, atbalstošus vārdus, ne pārmetumus, jo viņi veic fiziski ļoti smagu darbu. Lai arī darbi pēc snigšanas nedēļas pirmajā pusē kopumā Viesītes pusē noritējuši raiti un ar pirmo lielāko sniegu līdz trešdienas pēcpusdienai bija tikts galā, pēc tik intensīvas snigšanas, kāda bija nedēļas sākumā, pagūt visur iztīrīt vienlaicīgi nebija iespējams. Sniega tīrīšanu sāka no pilsētas vai pagasta centra galvenajām ielām un ceļiem, virzoties uz nomales ielām un mazāk izmantotiem ceļiem. Pēc iedzīvotāju lūguma, lai nodrošinātu bēres, sniegs tīrīts arī uz kapsētu piebraucamajiem ceļiem un stāvlaukumi pie kapsētām. Tāpat problēmas sagādājis fakts, ka intensīvā darba laikā lūzusi tehnika, bet neraugoties uz šīm grūtībām ar darbiem tikts galā. 

Bijušā Salas novada izpilddirektors Arnis Baumeistars informēja, ka Salā, Sēlpilī un Biržos ar nedēļas sākumā uzsnigušo sniegu ir veiksmīgi tikts gala un visi pašvaldības ceļi notīrīti. Sniega tīrīšanā iesaistītas trīs uzņēmuma “Vīgants” tehnikas vienības, kā arī darbus veic vietējie zemnieki, ar kuriem pašvaldībai noslēgti līgumi. Arnis Baumeistars sacīja, ka sūdzības par kādu neiztīrītu pašvaldības ceļu posmu nav saņemtas, vairākkārt iedzīvotāji ir sūdzējušies, ka greideri tīrot sniegu uz valsts galvenajiem vai reģionālajiem ceļiem aizber privāto iedzīvotāju iztīrīto pievedceļu iebrauktuves. Taču, diemžēl, šo problēmu var risināt, tīrot sniegu atkārtoti, jo greideriem, kas tīra galvenos un reģionālos ceļus, darba procesā neesot laika atgriezties un notīrīt aizbērto iebrauktuvi.

Bijušā Jēkabpils novada pārstāve Ingrīda Feldmane pastāstīja, ka sniega tīrīšana sagādājusi nelielas grūtības, taču patlaban ir tikts galā ar visiem sniega tīrīšanas darbiem visos pagastos. Pēc puteņa nedēļas sākumā sniegs uzreiz tika iztīrīts Dignājā, Leimaņos un Rubeņos, bet Kalna un Zasas pagastos bijušas problēmas. Uzņēmējam, kurš apņēmies sniegu tīrīt četros pagastos radušās tehniskas problēmas. Viņš ar savu tehniku sniegu paguvis iztīrīt Ābeļu pagastā un dodoties uz nākamo pagastu avarējis, līdz ar to radās aizķeršanās. Taču līdz ceturtdienai visos bijušā Jēkabpils novada pagastos pašvaldības ceļi no sniega bija notīrīti. Ingrīda Feldmane piebilst, ka turpmāk problēmu nebūs. Līgumi noslēgti ar vairākiem uzņēmējiem un zemniekiem. Protams, ja būs tik intensīva snigšana kā nedēļas sākumā, esot grūtības vielaikus ātri notīrīt sniegu visos pašvaldības ceļos, taču uzņēmēji cenšoties darīt ko var. Ingrīda Feldmane norāda, ka primāri gādāts, lai pagastu centros būtu iztīrīti ceļi, lai ir iztīrīts ceļš, kur kursē skolas autobuss, kā arī tie, kur ir intensīvāka satiksme un nākamajā solī sniegs tīrīts visos pārējos pašvaldības ceļos. Ingrīda Feldmane pieļauj, ka varbūt iedzīvotājiem ir savs redzējums jautājumā par sniega tīrīšanu un var šķist, ka kādā vietā darbs nav paveikts pietiekami labi. Taču jāņem vērā šī gada īpatnība, proti, ka dziļais sniegs uzsnidzis uz vēl nesasalušas, mitras zemes un līdz ar to, ja greidera lāpsta paņem dziļāk un skar zemes ceļa virsmu, atsevišķās vietās var veidoties nelielas bedres. Tāpēc šajās dienās tieši par šo problēmu saņemtas sūdzības, ka vietām ir kāda bedre vai dziļāka rise. Tā kā sniegs ir mitrs un smags, iespējams, vietām ceļš nav notīrīts tik plats kā gribētos, bet ir izbraucams un visa bijušā Jēkabpils novada teritorijā pašvaldības ceļi ir iztīrīti. 

Bijušā Krustpils novada pārstāvis  Ilmārs Luksts informē, ka sniega tīrīšana veikta visos pašvaldības ceļos, sākot ar veloceliņu Zīlānos. Viņš norāda, ka ir noslēgta vienošanās ar vairākiem zemniekiem un līdz trešdienai ar sniegu esot tikts galā. Vairākos gadījumos saņemti lūgumi no iedzīvotājiem tīrīt arī privātos piebraucamos ceļus, taču pašvaldība to nedara, aicinot iedzīvotājus vienoties ar uzņēmējiem, kas tīra sniegu un slēgt ar tiem līgumus. Ilmārs Luksts piebilst, ka pašvaldība nevar maksāt par privāto ceļu tīrīšanu.  Bijušajā Krustpils novadā sniegu sāk tīrīt uzreiz pēc snigšanas, jo līdzekļi neatļaujot tīrīt atkārtoti vairākas reizes snigšanas laikā.  Bijušā Krustpils novada teritorijā sniega tīrīšanā iesaistītas desmit tehnikas vienības. Par niega tīrīšanu sešu pagastu teritorijās līgums noslēgts ar četrām zemnieku saimniecībām. Ilmārs Luksts atzīst, ka tāpat kā citur arī bijušajā Krustpils novadā pēc tik intensīvas snigšanas bija problēmas laikus pagūt notīrīt sniegu visur, kur tas vajadzīgs. Taču tās tikušas operatīvi risinātas un ja kādā vietā bijis nepieciešams darbus paveikt steidzīgi, sūtīta palīgā tehnika no cita objekta. Līdzīgi kā citviet, prioritāte sniega tīrīšanā ir pagastu centriem un ceļiem, kur intensīvāka transporta kustība, taču sniegs tīrīts ir visos pašvaldības ceļos, arī nomalēs. 

Foto: Ilustratīvs attēls

Komentāri (0-3/3)

  • Laucinieks
    03.12.2021 10:47
    Ļoti ceram, ka pēc šodienas puteņa (piektdienas) ceļš tiks tīrīts un pirmdien varēs tikt uz darbu. Citādi neērti darba vietā jau attaisnoties ar neierašanos darbā. Visiem jau nav džipi
  • Trallinātāju novads
    03.12.2021 08:49
    jo līdzekļi neatļaujot tīrīt atkārtoti vairākas reizes snigšanas laikā.
    -----------------------
    Priekš kam tu tur sēdi tādā amatā, Lukst? Lai pateiktu, ka ceļu tīrīšanai nav naudas? Ko novads domāja, ka ziemā sniega nebūs??? Kad jūs beigsiet ņirgāties par tautu?
  • Kā tad!
    02.12.2021 20:26
    Šodien uzsnigušais sniegs Krustpils novada pagastā nav iztīrīts. Luksts kai mazāk muld!

Atstājiet komentāru