2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpilī brīvdienās dzēsts ugunsgrēks piecsstāvu mājā un degošs elektroskapis viensstāvu ēkā

Jēkabpilī brīvdienās dzēsts ugunsgrēks piecsstāvu mājā un degošs elektroskapis viensstāvu ēkā

Aizvadītajās diennaktīs, laika posmā no šī gada 17. decembra plkst. 6.30 līdz 20. decembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 20 izsaukumus – astoņus uz ugunsgrēku dzēšanu, deviņus uz glābšanas darbiem un vēl trīs izsaukumi bija maldinājumi, informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Sandra Vējiņa.

Sestdien plkst.20.42 tika saņemts izsaukums Jēkabpilī, kur piecstāvu mājas otrā stāva dzīvoklī dega sadzīves priekšmeti 3m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējies viens cilvēks. Plkst.21.23 VUGD darbu notikuma vietā pabeidza.

Ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama Jēkabpilī, Jēkaba ielā, kur vienstāva dzīvojamās mājas bēniņos dega elektrosadales skapis 1m2 platībā un Jēkabpils novada Asares pagastā, kur vienstāva dzīvojamā mājā dega sadzīves mantas 0,1m2 platībā. Šajos abos gadījumos ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās. 

Piektdien plkst. 22.52 tika saņemts izsaukums uz Dobeles novada Zebrenes pagastu, kur dega salmu ruļļi 20m2 platībā. Plkst. 1.37 ugunsgrēks tika likvidēts.

Sestdien plkst. 15.47 tika saņemts izsaukums uz Brīvības ielu Jēkabpilī, kur dega vieglā automašīna un izlijusī degviela 6m2 platībā. Plkst. 17.09 ugunsgrēks tika likvidēts. 

Plkst. 15.53 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Tukuma novada Lapmežciema pagastu, kur dega saimniecības ēkā iebūvēta kūpinātava un ēkas griestu pārsegums 15m2 platībā. Plkst. 18.21 ugunsgrēks tika likvidēts. 

Svētdienas rītā plkst. 9.56 tika saņemts izsaukums uz Kurzemes ielu Tukumā, kur piestāvu dzīvojamā mājā kādā dzīvoklī nostrādājis dūmu detektors. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka blakus esošajā dzīvoklī, visticamāk, ka bez uzraudzības atstātas degošas sveces dēļ, aizdegusies starpsiena un sadzīves mantas 0,5m2 platībā. Plkst. 10.37 darbi notikuma vietā tika pabeigti. 

Pēdējo gadu statistika liecina, ka bez uzraudzības atstātas iedegtas sveces izraisīti ugunsgrēki nav tikai Ziemassvētku laika problēma. Tomēr tieši gada tumšajā un svētku laikā sveces iededzam vairāk. Izvērtējot ugunsgrēkus, kurus izraisījusi iedegta svece, redzam, ka tās ir ikdienas situācijas, kuras vieno neuzmanīga rīcība vai nepieskatīta sveces liesma. VUGD atgādina, ka iedegta svece ir jāpieskata, jānopūš, izejot no telpas, ejot gulēt vai atstājot mājokli. Līdzās tam jāparūpējas, lai svece tiek novietota stabilā svečturī, bērniem un mājdzīvniekiem nepieejamā vietā un tālāk no aizkariem un citiem degtspējīgiem priekšmetiem. Ja tomēr notiek nelaime, par ugunsgrēka izcelšanos savlaicīgi brīdinās mājoklī uzstādīts dūmu detektors, bet aizdegšanās sākumposmā liesmas viegli varēs nodzēst ar ugunsdzēsības pārklāju. Tikai jāatceras, ka vispirms ir jāparūpējas, lai visi mājinieki atstāj telpas, jāpiezvana uz 112 un tad, izvērtējot situāciju, var uzsākt dzēšanu ar pārklāja palīdzību.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija nepieciešama arī Jelgavā, kur divstāvu dzīvojamās mājas pagrabā dega malka un sadzīves mantas 2m2 platībā. Šajā gadījumā ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās. 

Aizvadītajās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 134 izsaukumus – 40 uz ugunsgrēku dzēšanu, 68 uz glābšanas darbiem, bet 26 izsaukumi bija maldinājumi.

Aculiecinieka foto. Jēkabpils, Jēkaba iela.

Atstājiet komentāru