2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī, Zīlānu un Tīruma ielā dzēsti degoši sodrēji dzīvojamo māju skurstenī

Jēkabpilī, Zīlānu un Tīruma ielā dzēsti degoši sodrēji dzīvojamo māju skurstenī

Aizvadītajās trijās diennaktīs, laika posmā no šī gada 14. janvāra plkst. 6.30 līdz 17. janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 61 izsaukumu – 11 uz ugunsgrēku dzēšanu, 46 uz glābšanas darbiem un vēl četri izsaukumi bija maldinājums, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Sestdien plkst. 15.44 VUGD saņēma informāciju, ka Tukumā vienstāva dzīvojamā mājā ir izcēlies ugunsgrēks. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji noskaidroja, ka deg vienstāva dzīvojamās mājas piebūves jumts 3 m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kas mēģināja dzēst ugunsgrēku pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. Ugunsdzēsēji glābēji darbu notikuma vietā noslēdza plkst. 16.50.

Svētdien plkst. 09.24 VUGD saņēma informāciju, ka Tukuma novada Kandavā dzīvojamā mājā ir izveidojies sadūmojums un nostrādāja dūmu detektors. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamās mājas pagrabā deg malka un dēļi 4 m2 platībā, izveidojot spēcīgu sadūmojumu. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās divi cilvēki. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 11.56. 

Dūmu detektors ir neliela un nedārga visā Eiropā jau vairākus gadus plaši izmantota ierīce, kuras galvenais uzdevums ir brīdināt mājokļa iemītniekus par izveidojušos sadūmojumu, tādējādi sniedzot iespēju  cilvēkiem izglābties. Uzstādiet savā mājoklī dūmu detektoru un izglābiet dzīvības!

Naktī uz sestdienu Dobeles novada Lielauces pagastā vienstāva saimniecības ēkā dega siens un bēniņu pārsegums 40 m2 platībā. 

Sestdien plkst. 12.03 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bauskas novada Svitenes pagastu, kur dega vienstāva dzīvojamās mājas koka piebūve 5 m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās plkst. 13.42. 

Ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsakumiem, kuros sestdien Pavasara ielā Jelgavā dega dzīvžogs 24 m2 platībā, Bauskas novada Stelpes pagastā dega vienstāva dzīvojamā mājā izbūvētas kūpinātavas grīda 1 m2 platībā, sestdien Zileņu ielā Jelgavā dega šķūnis 8 m2 platībā un svētdien no rīta Dobeles novada Lielauces pagastā dega neapsaimniekota kūts 25 m2 platībā. 

Piektdien ugunsdzēsēji glābēji turpināja likvidēt spēcīgā vēja radītās sekas. Kopumā saņemti 26 izsaukumi. Ugunsdzēsēji glābēji sazāģēja vēja nolauztus kokus, lai atbrīvotu ceļa braucamo daļu:
•    Tukuma novada Kandavas, Sēmes (divi izsaukumi), Smārdes (2 izsaukumi) un Lapmežciema pagastā;
•    Jelgavas novada Vilces, Cenu un Valgundes pagastā;
•    Bauskas novada Pilsrundāles, Valles, Vecumnieku (3 izsaukumi) un Rundāles pagastā;
•    Dobeles novada Lielauces, Dobeles un Bērzes pagastā;
•    Aizkraukles novada Daudzeses, Klintaines un Sērenes pagastā;

Jelgavas novada Cenu pagastā spēcīgais vējš divstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai norāva jumta segumu apmēram 150 m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji ierobežoja teritoriju un demontēja bīstamākos ķieģeļus un konstrukcijas, kas draudēja nokrist. Ēku apsekoja būvinspektori un tās iedzīvotāju izmitināšanu nodrošināja Jelgavas novada pašvaldība. 

Asteru ielā Jelgavā ugunsdzēsēji glābēji piecstāvu dzīvojamai mājai demontēja vēja atrautas jumta konstrukcijas.

Svētdien plkst. 18.28 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novada Eleju, kur sagruva vienstāva dzīvojamās mājas piebūves siena 4 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās divi cilvēki. Ugunsdzēsēji glābēji ierobežoja bīstamo teritoriju. Informācija par notikušo tika nodota Jelgavas novada pašvaldībai, kas parūpējās par iedzīvotāju izmitināšanu un veiks ēkas apsekošanu. 

Piektdien Aizkraukles novada Skrīveru pagastā vienstāva dzīvojamās mājas un Zīlānu ielā Jēkabpilī divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. Ausekļa ielā Tukumā vienstāva dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 0,1 m2 platībā, savukārt Sēmes pagastā sodrēji 1 m2 platībā dega divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā. Pumpura ielā Tukumā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā. Tukuma novada Jaunsātu pagastā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā sodrēji dega 1 m2 platībā. Svētdien Baznīcas ielā Bauskā divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji 1 m2 platībā, savukārt Tīruma ielā Jēkabpilī sodrēji 1 m2 platībā dega divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā. 

VUGD atgādina, ka dūmvadu attīrīšana no sodrējiem ir jāveic regulāri, lai novērstu to degšanu! Sadegot sodrējiem, dūmvadā veidojas augsta temperatūra, kas laika gaitā var bojāt dūmvada konstrukciju. Bojāts dūmvads ir ugunsbīstams, jo dzirksteles pa plaisām var nokļūt ārpus dūmvada uz jumta konstrukcijām, pārsegumiem un bēniņos esošajiem priekšmetiem, izraisot plašu un postošu ugunsgrēku!

Visā Latvijā aizvadītajās diennaktīs VUGD saņēma 366 izsaukumus – 53 uz ugunsgrēku dzēšanu, 267 uz glābšanas darbiem, bet 46 izsaukums bija maldinājums.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru