2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Lielgabala demontēšanā apsūdzētais uzņēmējs atstādināts no zemessarga amata pienākumu pildīšanas

Lielgabala demontēšanā apsūdzētais uzņēmējs atstādināts no zemessarga amata pienākumu pildīšanas

Ņemot vērā prokuratūras celto apsūdzību, lielgabala demontāžā no padomju memoriāla Jēkabpilī apsūdzētais uzņēmējs Gundars Kalve atstādināts no zemessarga amata pienākumu pildīšanas.

Nacionālo bruņoto spēku komandiera preses virsniece Sandra Brāle.

Pēc viņas paustā, kamēr nav notiesājoša sprieduma, nav pamata lemt par personas izslēgšanu no Zemessardzes.

Jau ziņots, ka prokuratūra pagājušā gada nogalē cēlusi apsūdzību zemniekam un uzņēmējam, bijušajam Krustpils novada vadītājam Kalvem kriminālprocesā par lielgabala demontāžu no padomju memoriāla Jēkabpilī.

Apsūdzība celta pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, koku bojāšanu parkā un par kapa apgānīšanu, demontējot uz tā novietoto pieminekli.

Tāpat arī vēstīts, ka 76,2 milimetru divīzijas lielgabals "ZIS-3" bez lafetes, kas bija uzstādīts virs kapa, kurā apbedīti Otrā pasaules karā kritušie padomju armijas karavīri, tika demontēts 2021.gada 24.februārī pēc plkst.2 naktī. Izmantojot frontālo iekrāvēju "Cheng Gong", lielgabals tika aizvests uz Krustpils novadu un iemests Daugavā.

Lielgabala demontēšanas laikā ar trosēm sabojāti trīs Jēkabpils parka teritorijā augoši koki, kā rezultātā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nodarīti materiālie zaudējumi 287,54 eiro vērtībā.

Likumsargi noskaidroja iespējamo vainīgo personu, un 1970.gadā dzimušais vīrietis atzina veiktās darbības.

Lielgabalu tā arī neizdevās atrast.

Materiālis tapis sadarbībā ar LETA

Komentāri (0-10/24)

  • Anna
    21.01.2022 16:09
    Ahaha... tikai Latvijā cilvēki lepojas ar noziegumu))) jo uz citu nav spējīgi, pēc bildes izskatās tāds reālais zečara ar attiecīgo inetelekta līmeni
  • Viedoklis
    18.01.2022 14:37
    Lielgabala jautājumu vajadzēja risināt valsts līmenī - parādot savu nostāju pret šādiem pieminekļiem kopumā! Un to vajadzēja izdarīt 20 gadus atpakaļ!
    Bet ja skatās globāli - tagad dzīve ir kļuvusi vieglāka? Šī bija pēdējā lieta kas mums traucēja dzīvot? Tagad elektrība būs lētāka un algas lielākas? Tur tiešām ir lielgabala vaina? Vai varbūt mūsu trešās valsts statusā - un mūsu dzīves līmenī tomēr ir vainojami latviešu puikas, kas izzog valsti no 90to gadu beigām - līdz pat ša dienai - un apstāties pat netaisās?
  • Imigrants
    18.01.2022 11:29
    @pastnieks, es piekrītu tavai domai, šis jautājums ar pieminekli noteikti būtu atrisināts korekti gan politiski, gan sabiedriski. Bet šī cilvēka rīcība nostrādāja kā triggeris saspīlējumam sabiedrībā un arī nepatīkšanām ārietu politikā. Mums jau tā, ir "neveslīgas" attiecības ar kaiņiem ... Bet tik varvariska rīcība ir nepieņemama, lai arī kāda cilvēkam būtu nepatika pret kaut ko. Ja uzskatam savu valsts par Demokrātisku, tad ir jārēķinās ar oficiāliem procesiem, vairākuma izteikto vēlmi, u.tml.
  • Imigrants
    18.01.2022 11:22
    Lieliska ziņa! Šis cilvēks nodarīja noziegumu, tai skaitā kaitījuma Valst tēlam, izpostīja karavīru kapa vietu un sasķēla vēl vairāk sabiedrību. Zemessardzē tādiem PSEIDO-patriotiem nav vietas, jo Latvijas zemi aizsārgāt var plec pie pleca, gan Latvietis, gan Krievs , gan citas nacionalitātes pārstāvji, bet būdami patiesi patrioti, nevis akli un skaļi nacionālisti. Dod Dievs spēku, pacietības un politisko noturību Iekšlietu darbiniekiem, novest šo lietu līdz tiesai, atrast un novietot piemineklu atpakaļ vietā. PALDIES Policijai par darbu!
  • Pastnieks
    18.01.2022 11:18
    Ironiski, bet pēc šši akcijas tieši pretējāpuse ieguva iemeslu satikties pie pieminekļa un vairāk būt vienotākiem. Kāds tad ir sausais atlikums, ja tā reāli paskatās bez atbalstošām runām tautieši.

    Vai tā bija valstiska rīcība, ja praktiski peč gada nu jau tagad būtu šis piemineklis aizvākts no turienes.

    Ko domā citi?
  • Jēkabpilietis
    18.01.2022 09:22
    Gundar, turies! Mēs ar Tevi! Spēku, izturību Tev un Tavai ģimenei! Labs, godīgs, strādīgs Latvijas pilsonis! Kāda jēga tādu cilvēku likt cietumā? Labāk lai maksā nodokļus, kā līdz šim to ir darījis , nekā nodokļu maksātājiem būs jāuztur viñš, ja nedod Dievi kādam smadzenes būs par īsu! Neko tādu-nosodošu cilvēks nav izdarījis! Tikai to, kas sen bija jāizdara un pārējiem drosmes nepietika!
  • Skolnieciņš
    18.01.2022 08:57
    Krustpils parkā novietotais padomju laiku lielgabals ir nožēlojama komunistiskās partijas regālija. Nē, komunisma regālijām! Nē, komunismam! Jā, demokrātijai! Jā, vārda un apziņas brīvībai! Jā, dievturībai! Jā, daudzdievībai! Jā, politeismam! Jā, Sentēvu Dieviem! Jā, Latvju Dieviem!
  • Skolnieciņš
    18.01.2022 08:55
    Krustpils parka lielgabala pamatni ir jādemontē. Un pamatnes pagāji ir jāpārmeklē. Ir jāpieaicina Valsts policijas darbinieki, dienesta suns, vismaz kāds neatkarīgs arheologs vai vēsturnieks ar interesi arheoloģijā, kā arī brīvprātīgie liecinieki, kas filmēs un bildēs notikumu gaitu. Ja tomēr zem pieminekļa un pieminekļa pamatnes rādiusā nekādu kaulu nebūs, tad Edgaram Rinkēvičam būs jāiesniedz sūdzības nota Krievijas vēstniecībā Rīgā. Ja kauli vai kaula fragmenti būs atrasti, tos būs jāanalizē tiesu medicīniskajam ekspertam. Ir jāveic kaulu DNS analīze, proti, DNS sekvenēšana. Citādi cūkas kauli būs iesmērēti cilvēka kaulu vietā. Un vel jālieto radiooglekļa analīzi kaulu vecuma noteikšanai. Tas prasa naudu, toties tad krievus un krievmīļus kā gailēnus varēs paņemt aiz pautiem.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
  • Skolnieciņš
    18.01.2022 08:52
    Citēju Gundaru Kalvi no žurnālistes Elitas Veidemanes intervijas: ‘’ Labi, izteikšu salīdzinājumos. Iedomājieties: jūsu ģimenē ir noslepkavots kāds tuvs cilvēks. Slepkava ir aizlaidies, atstājot uz galda slepkavības ieroci - asiņainu dunci. Ar piekodinājumu, ka šo dunci nedrīkst aiztikt. Katru dienu jūs ejat garām šim asiņainajam rīkam, tas jums visu atgādina, bet jūs neko nevarat izmainīt. Un šajā - lielgabala - gadījumā pat nav runa par vienu cilvēku, ir runa par simtiem tūkstošu manu tautiešu, kurus iznīcinājis aisņainais padomju režīms. Tas ir slepkavības ierocis, ar kuru tika slepkavota latviešu nācija. Bet no varmāku puses ir pavēle: tu nedrīksti novākt šo slepkavības ieroci.’’.
    https://neatkariga.nra.lv/in ntervijas/369248-gundars-kalve -cilveks-kurs-nograva-jekabpil s-okupantu-pieminekli-vinam-dr aud-cietums Gundars Kalve. Cilvēks, kurš nogrāva Jēkabpils okupantu "pieminekli". Viņam draud cietums (nra.lv)
  • Skolnieciņš
    18.01.2022 08:50
    Ironiski. Priekš dievturiem neko neceļ. Bet ”Nacisma upuru piemiņas memoriāls Rumbulā” izskatās pēc pagāniskas svētvietas. Vienīgi no turienes ir jāizmet ebreju simbolika un ebreju svečturis. Svečtura vietā ir jānovieto Pērkona – Debesu Tēva elks, uz kura ir redzams pērkonkrusts. Latvijā nav neviena Latvju Dievu tempļa, bet viss čum un mudž no baznīcām, kristīgajām sektām un retām sinagogām. Tāda sajūta, ka senebreju mitoloģija ir fašisma iemiesojums. Sentēvu Dievi ir aizmirsti, bet ebreju fašisms ir kļuvis par ticību. Nu, jā. Atliek vien lūgt Sentēvu Dievus. Ar necieņu pret Simonu Šustinu un viņa ebreju tautības rokaspuišiem, Latvju Dievu priesteris Skolnieciņš
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
123

Atstājiet komentāru