2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpilieši, atbalstot Ukrainu, pulcējas uz dambja un iededz svecītes (FOTO)

Jēkabpilī Krustpils pusē sestdienas vakarā neoficiālā pasākumā, ko organizēja iniciatīvas grupa, pie likteņupes Daugavas, uz dambja pulcējās vairāki desmiti jēkabpiliešu, lai izteiktu atbalstu Ukrainai.

Šeit bija ieradušie Jēkabpils inteliģences pārstāvji, to vidū rakstniece Anna Skaidrīte Gailīte, kultūras darbiniece un režisore Inta Ūbele, mediķu Urtānu ģimene un citi, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP), deputāti – Aigars Nitišs (LZP) un Līga Kļaviņa (LZS), kā arī daudzi jēkabpilieši un novada iedzīvotāji. Daudzi nāca ģimenēm kopā ar bērniem. No Daugavas pretējās puses no apskaņošanas skaļruņiem bija dzirdamas latviešu patriotiskās un ukraiņu dziesmas. Neliels pulciņš jēkabpiliešu bija pulcējušies uz dambja arī pilsētas Jēkabpils pusē.

Neoficiālā pasākuma vietā uz dambja nogāzes bija izklāts Ukrainas karogs un uzzīmēts uzraksts – Nē karam – angļu valodā un  miera simbols. Pasākumā vietā dega arī barikāžu ugunskurs. Savukārt pie dambja margām bija piesietas lentītes Ukrainas karoga krāsās.

Klātesoši uz brīdi vienojās kopīgā skandēšanā: Ukraina! Ukraina! Karam nē! Mieru Ukrainai! 

Cilvēki atnāca, nolika iedegtas svecītes, mirkli pastāvēja un devās prom, viņu vietā nāca citi. Kāda ģimene kopā ar bērniem, novietojot svecītes, dambja plaisās novietoja arī bērnu zīmētus Ukrainas karodziņus. Savstarpējās sarunās pasākuma dalībnieki izteica atbalstu Ukrainai un nosodījumu Krievijas agresijai.

Uz dambja kopā ar visiem atbalstīt Ukrainu bija atnācis Jēkabpils Latviešu biedrības pārstāvis Gundars Kalve. Viņš sacīja, ka patlaban ir ceļā uz Ukrainu. Uz mirkli piestājis, lai būtu šajā pasākumā. Gundars Kalve sacīja, ka vedīs uz Ukrainu divus Latvijas nacionālo mediju žurnālistus, kas veidos reportāžas no Ukrainas. Viņš solījās nodot sveicienus un jēkabpiliešu atbalstu tur sastaptajiem ukraiņiem, kas patlaban sīvās cīņās atvaira Krievijas uzbrukumu.

Jēkabpils sadraudzības pilsētas ukrainā ir Mirgoroda, Židačiva un Vižņica.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien, 24. februārī, paziņoja par "specoperācijas sākumu" Ukrainā, drīz pēc tam Putina režīms sāka masīvu uzbrukumu Ukrainai. Krievijas  agresija pret Ukrainu izraisījusi vispārēju starptautiskās sabiedrības nosodījumu, pret Krieviju tiek ieviestas arvien jaunas sankcijas. 26. februārī turpinās Krievijas spēku uzbrukums Kijevai un citām Ukrainas pilsētām.

Foto: Radio1.lv un Kaspars Siliņš

Atstājiet komentāru