2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils novadā sākas parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturēto likumu “Grozījumi Likumā par ostām”

Jēkabpils novadā sākas parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturēto likumu “Grozījumi Likumā par ostām”

Parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētā likuma “Grozījumi Likumā par ostām” atcelšanu notiks no 2022. gada 10. marta līdz 8. aprīlim, informē Jēkabpils novada pašvaldības vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Upmace.

Parakstīties par apturētā likuma nodošanu tautas nobalsošanai varēs klātienē, parakstu vākšanas vietās Latvijā un ārvalstīs.

‌Kāpēc notiek parakstu vākšana?

Latvijas Republikas Satversmē noteikts, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa Saeimas locekļu, un šādā kārtībā apturēts likums nododams tautas nobalsošanai, ja to pieprasa ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju.

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Satversmes 72. pantu un 36 Saeimas deputātu prasību, Valsts prezidents Egils Levits 2022. gada 18. februārī, apturēja Saeimā 2022. gada 10. februārī pieņemtā likuma “Grozījumi Likumā par ostām” publicēšanu uz diviem mēnešiem.

To, vai apturētā likuma nodošanu tautas nobalsošanai atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa vēlētāju, noskaidro 30 dienu parakstu vākšanā, kas sarīkojama divu mēnešu laikā no dienas, kad apturēta likuma publicēšana.

Jēkabpils novadā noteiktas šādas parakstu vākšanas vietas:

Jēkabpils novada pašvaldība, Brīvības iela 120, Jēkabpils, Jēkabpils novads;
Viesītes pārvalde, Brīvības iela 10, Viesīte, Jēkabpils novads;
Aknīstes pārvalde, Skolas iela 7, Aknīste, Jēkabpils novads;
Jēkabpils novada Kūku bibliotēka, Kūkas 36, Kūkas, Jēkabpils novads.
Iespēja parakstīties parakstu vākšanas vietās tiks nodrošināta ne mazāk kā četras stundas dienā, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās.

Jēkabpils novada pašvaldības vēlēšanu komisija ir noteikusi šādu paraksta vākšanas vietu darba laiku:

pirmdienās, trešdienās, piektdienās, sestdienās un svētdienās darba laiks no plkst. 9.00 līdz plkst.13.00,
otrdienās un ceturtdienās darba laiks no plkst.15.00 līdz plkst. 19.00.
Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs ierasties parakstu vākšanas vietā, bet vēlēsies piedalīties parakstu vākšanā, tiks nodrošināta iespēja pieteikties parakstu vākšanai savā atrašanās vietā. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietās notiks pēdējā parakstu vākšanas dienā, 8. aprīlī.

Tiesības piedalīties parakstu vākšanā ir Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments - Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa apliecība (eID karte).

Sīkāka informācija par parakstu vākšanu un  likuma grozījumu salīdzinošā tabula “Grozījumi Likumā par ostām” pieejama Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā.

Atstājiet komentāru