2024.gada 17. aprīlis

Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

Jēkabpilī dzēsts malkas ugunsgrēks, Salā degoša šķelda, bet Leimaņos palīdz no meža izkļūt sēņotājam

Jēkabpilī dzēsts malkas ugunsgrēks, Salā degoša šķelda, bet Leimaņos palīdz no meža izkļūt sēņotājam

Aizvadītajās trijās diennaktīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 34 izsaukumus – 10 uz ugunsgrēku dzēšanu, 16 uz glābšanas darbiem un vēl astoņi izsaukumi bija maldinājums, unformē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Piektdien ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros Kārļa Skaubīša ielā Jēkabpilī dega malkas kaudze 2 m2 platībā, Jēkabpils novada Salas pagastā kokapstrādes uzņēmuma teritorijā dega šķelda 100 m2 platībā, Imantas ielā Bauskā dega atkritumi 10 m2 platībā un Tukuma novada Kandavā dega koka paletes 3 m2 platībā. 

Sestdien ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros Meiju ceļā Jelgavā piecstāvu dzīvojamās mājas dzīvoklī uz plīts bija piededzis ēdiens 0,2 m2 platībā un Pumpura ielā Jelgavā dega atkritumi 1 m2 platībā.

Naktī uz svētdienu Bērzes ielā Dobelē divos konteineros dega atkritumi 2 m2 platībā.

Latvijā aktīvi notiek ražas novākšana, līdz ar to pieaug izsaukumu skaits, kuros deg labības rugāji, siena ruļļi, lauksaimniecības tehnika utt. Svētdien Dobeles novada Bukaišu pagastā dega rugāju lauks 5 hektāru platībā. 

Ugunsgrēku skaitu un to postošās sekas iespējams mazināt, ievērojot piesardzību, apzinoties iespējamos riskus un tos savlaicīgi novēršot, piemēram, lauksaimniecības traktortehnikas aizdegšanos novērsīs regulāra rotējošo detaļu un mezglu vārpstu attīrīšana no degtspējīgiem materiāliem. Transportlīdzekļu dzinēju izplūdes caurules ir arī jāaprīko ar dzirksteļu slāpētājiem un jāuzrauga, lai dzinēja kolektora un izplūdes caurules savienojuma starplikās nebūtu plīsumu un bojājumu. Šādā veidā tiek novērsta iespēja, ka dzirksteles iekļūst sausajos salmos, sienā, graudos utt. un tos aizdedzina. Degoši labības un rugāju lauki ir tikpat bīstami kā kūlas ugunsgrēki, jo tajos var ciest un iet bojā cilvēki, kā arī liesmas var pārmesties uz automašīnām un ēkām, tāpēc ir svarīgi ievērot piesardzību, lai novērstu šādu ugunsgrēku izcelšanos.

Svētdien plkst. 18.16 VUGD saņēma informāciju, ka Jēkabpils novada Leimaņu pagastā mežā ir apmaldījies cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji, telefoniski sazinoties ar cilvēku, noskaidroja viņa aptuveno atrašanās vietu. Šajā vietā ugunsdzēsēji glābēji ieslēdza autocisternas skaņas signālu, kuru cilvēks sadzirdēja un iznāca no meža. 

Plkst. 18.39 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jelgavas novada Svētes pagastu, kur bija noticis ceļu satiksmes negadījums, kurā iesaistīta vieglā un smagā automašīna. Ar hidraulisko instrumentu palīdzību ugunsdzēsēji glābēji no vieglās automašīnas atbrīvoja bojāgājušo. Vēl viens cilvēks no tās bija izkļuvis pats saviem spēkiem. Pēc tam ar absorbenta palīdzību tika savākti uz brauktuves izlijušie šķidrumi un sakārtota brauktuve. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 19.42. 

Aizvadītajās diennaktīs VUGD kopumā saņēma 198 izsaukumus – 63 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā četrus uz meža ugunsgrēkiem, 88 uz glābšanas darbiem, bet 47 izsaukumi bija maldinājumi.

Atstājiet komentāru