2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils novadā balsi glabāšanā var nodot vēlēšanu iecirknī, kas iekārtots tiesu namā

Jēkabpils novadā balsi glabāšanā var nodot vēlēšanu iecirknī, kas iekārtots tiesu namā

Negaidot 14. Saeimas vēlēšanu dienu – 1. oktobri, ikvienam pilsonim ir iespēja nobalsot jau no šīs nedēļas sākuma – pirmdien, ceturtdien un piektdien 66 vēlēšanu iecirkņos visā Latvijā, nododot balsi glabāšanā.

Jēkabpilī un Jēkabpils novadā šada iespēja ir vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Tieslietu administratīvā centra ēkā, Neretas ielā 39. Preiļos un Preiļu novadā - vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Jāņa Eglīša Preiļu valsts ģimnāzijā, bet Līvānu novadā iecirknī, kas izvietots Jēkaba Graubiņa mūzikas un mākslas skolas telpās.

Iespēja nodot balsi glabāšanā Saeimas vēlēšanās pastāv kopš 2014. gada. Šogad šajā ziņā ieviesti vairāki būtiski jauninājumi, kas jāzina, ja vēlies nobalsot jau līdz 1. oktobrim.

Balss nodošana glabāšanā: kopsavilkums

•    Tā ir iespēja nobalsot iepriekš, ja nav iespējams vēlēt sestdien, 1. oktobrī.
•    To var izdarīt vēlēšanu nedēļā: pirmdien, ceturtdien un piektdien.
•    To var izdarīt tikai 66 vēlēšanu iecirkņos.
•    Balss nodošana glabāšanā nav pieejama ārvalstīs.

Nododot balsi glabāšanā, balsošanas kārtība ir tāda pati kā balsojot vēlēšanu dienā. Ir tikai divas atšķirības: nodot balsi glabāšanā nav iespējams visos gandrīz 1000, bet tikai 66 vēlēšanu iecirkņos. Pa vienam šādam iecirknim ir pamatā katrā pašvaldībā, lielākās pilsētas – pat pāris, bet Rīgā balsi nodot glabāšanā var 20 iecirkņos.

Tāpēc, pirms izmantot šo iespēju, ir jāizvēlas sev ērtākais no 66 vēlēšanu iecirkņiem, kuros šāda iespēja ir nodrošināta. Ērtākai meklēšanai mēs izvietojām šo iecirkņu adreses uz kartes (izmantoti CVK dati).

Ja 13. Saeimas vēlēšanās 2018. gada pārbalsot varēja tikai vienreiz, tikai sestdienā un tikai tajā pašā iecirknī, šajās vēlēšanās pārbalsot var vairāk nekā vienu reizi, jebkurā iecirknī un ne tikai sestdienā, bet arī ceturtdienā un piektdienā.

Pirmdien, ceturtdien un piektdien

Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, kad balsi glabāšanā varēja nodot vēlēšanu nedēļas trešdienā, ceturtdienā un piektdienā, šogad to iespējams paveikt šajās dienās:
•    pirmdien, 26. septembrī, no pulksten 17.00 līdz 20.00;
•    ceturtdien, 29. septembrī, no pulksten 9.00 līdz 12.00;
•    piektdien, 30. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 16.00.

Tātad, 14.Saeimas vēlēšanās pirmā balss nodošanas diena ir atvirzīta no trešdienas uz pirmdienu. Kā izmaiņas pamato Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretārs Ritvars Eglājs, pastāvot augstāka varbūtība, ka pilsoņi, kuri nevarēs nobalsot sestdien, 1.oktobrī, to varēs paveikt pašā nedēļas sākumā.

Otrs cēlonis izmaiņām esot vēlētāju tiešsaistes reģistra ieviešana. “Ja pirmdien konstatētu kādus sistēmas darbības traucējumus, līdz nākamai dienai, kad cilvēki var nodot balsi glabāšanā, būtu divas dienas – otrdiena un trešdiena, kuru laikā šos traucējumus varētu novērst,” skaidro Eglājs.

Pārbalsot var vairākas reizes un jebkurā iecirknī

Vēlētājs var nodot savu balsi glabāšanā pirmdien, bet trešdien – jau pārdomāt un nodot balsi no jauna. Turklāt atšķirībā no iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pārdomāšanas un pārbalsošanas reižu skaits līdz pat vēlēšanu dienai nav ierobežots.

Iepriekš bija iespēja tikai vienu reizi nodot balsi glabāšanā, un, ja vēlētājs pārdomājis, tad – pārbalsot vēlēšanu dienā.

Pēc jaunās kārtības, nododot balsi glabāšanā, teorētiski vēlētājs var mainīt savas domas un pārbalsot kaut tajā pašā dienā.

Atšķirībā no 2018.gada vēlēšanām pārbalsošana vairs nav piesaistīta tam iecirknim, kurā cilvēks pirmo reizi nodeva savu balsi glabāšanā. Līdz ar to pārbalsot var jebkurā iecirknī – proti, ja atkārtoti pārbalso, nododot balsi glabāšanā, tad to var veikt jebkurā no 66 iecirkņiem, bet, ja pārbalso vēlēšanu dienā – jebkurā no vēlēšanu iecirkņiem.
Iepriekšējo balsi anulē

Pārbalsojot iepriekš glabāšanā nodotā vēlētāja balss tiek anulēta. Tā tiek anulēta arī tad, ja pilsonis, kurš iepriekš nodevis balsi glabāšanā, tomēr ierodas uz vēlēšanām un nobalso arī vēlēšanu dienā.

Nododot balsi glabāšanā, parastā vēlēšanu aploksne tiek ielikta vēl vienā ārējā vēlēšanu aploksnē, uz kuras tiek pierakstīti vēlētāja rekvizīti, lai gadījumā, ja līdz vēlēšanu dienai cilvēks pārdomā, viņa iepriekš nodoto balsi var anulēt un neieskaitīt.

Atstājiet komentāru