2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī “melnākie punkti” ceļu satiksmē - Rīgas un Brīvības iela, tilts pār Daugavu un lielveikalu stāvlaukumi

Jēkabpilī “melnākie punkti” ceļu satiksmē - Rīgas un Brīvības iela, tilts pār Daugavu un lielveikalu stāvlaukumi

Visvairāk ceļu satiksmes negadījumu pēdējos septiņos gados bijis tirdzniecības centru “Spice” un “Akropole Alfa” autostāvvietās, informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) pārstāvis Gints Lazdiņš. 

Radio1.lv novēroja LTAB izveidotajā kartē, ka visvairāk ceļu satiksmes negadījumu Jēkabpilī noticis Rīgas ielā posmā no Ozolu ielas līdz tiltam pār Daugavu, uz tilta pār Daugavu, Neretas ielā pirms tilta pār Daugavu, Brīvības ielā no Vienības līdz Pormaļa ielai, kā arī lielveikalu Maxima un Rimi auto stāvlaukumos.

“Diemžēl tradicionāli, jau vairāku gadu garumā, bīstamākās vietas autovadītājiem ir lielveikalu stāvlaukumi, kuros tiek reģistrēts lielākais ceļu satiksmes negadījumu skaits, turklāt šāda tendence ir novērojama gan Rīgā, gan citur valstī,” teic LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

LTAB dati liecina, ka pēdējo septiņu gadu laikā Rīgā visvairāk (810) ceļu satiksmes negadījumi reģistrēti tirdzniecības centra “Spice” autostāvvietā, savukārt pie tirdzniecības centra “Alfa” fiksēti 713 negadījumi. Trešais lielākais ceļu satiksmes negadījumu īpatsvars (556) Rīgā reģistrēts tā saucamajā Dreiliņu rotācijas aplī, kur satiekas Lubānas, Augusta Deglava un Juglas ielas. Vienlaikus LTAB atzīmē, ka pēdējo 2 gadu laikā (2021.gads un šī gada 11 mēneši) lielākais negadījumu skaits fiksēts tirdzniecības centra “Akropole” stāvvietā – attiecīgi 95 un 84 negadījumi.

Zemgalē visvairāk negadījumu fiksēts Jelgavā pie tirdzniecības centra “Valdeka” – 220, pie lielveikala “Rimi” Katoļu ielā – 219, kā arī Bauskā lielveikala “Rimi” un degvielas uzpildes stacijas “Neste” stāvlaukumā – 181.
Vidzemē, pēc LTAB datiem, autobraucējiem bīstamākā vieta ir pie tirdzniecības centra “Apelsīns” Ādažos, kur pēdējo septiņu gadu laikā fiksēti 223 ceļu satiksmes negadījumi. Vienlaikus 192 negadījumi reģistrēti Valmierā pie tirdzniecības centra “Valleta”, bet 123 – Siguldā pie tirdzniecības centra “Šokolāde”. 

Kurzemē attiecīgajā periodā visvairāk ceļu satiksmes negadījumu fiksēts Liepājā pie “Rietumu centra” – 161,seko Ventspils pie lielveikala “Rimi” Lielajā prospektā – 97, bet 92 negadījumi notikuši Liepājā rotācijas aplī pie Cukura ielas. 

Latgalē, pēc LTAB vēstītā, “melnākais punkts” ceļu satiksmē ir “Ditton nams” Daugavpilī, kur pēdējos septiņos gados fiksēti 238 ceļu satiksmes negadījumi. 

Statistika par visiem reģistrētajiem ceļu satiksmes negadījumiem tiek apkopota LTAB tiešsaistes kartē (https://www.ltab.lv/riki-autovaditajiem/csng-karte/) un ļauj detalizēti izvērtēt bīstamākos punktus, kuros notiek CSNg, pēc negadījumu skaita, sekām (nodarīto zaudējumu apmērs), gan vietas un norises laika.

LTAB tiešsaistes kartē apkopotā statistika liecina, ka noteiktās vietās ik mēnesi notiek līdz pat desmit CSNg, kas bieži vien saistīti ar autovadītāju neuzmanību, veicot nepārdomātus manevrus, vieglprātību un koncentrācijas trūkumu vadot transportlīdzekli, kā arī citiem faktoriem, kurus iespējams novērst, savlaicīgi brīdinot autovadītājus būt uzmanīgākiem.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sistēmas darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

Avots: Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja dati

Atstājiet komentāru