2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Brauciensm uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā ATCELTS!

Brauciensm uz barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā ATCELTS!

Informē, ka ka sakarā ar plūdu situāciju Jēkabpilī, šodien iepriekš plānotais brauciens uz Barikāžu atceres pasākumu Rīgā tiek atcelts!!!

Iepriekš tika vēstīts, ka šogad, pēc divu gadu pārtraukuma Covid-19 pandēmijas dēļ, atkal norisināsies barikāžu atcerei paredzētie pasākumi.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpilietis, barikāžu dalībnieks Jānis Lācis sacīja, ka šogad atkal organizē braucienu uz atceres pasākumu Rīgā, Zaķusalā 13.janvārī. Kā zināms, šis datums ir laiks, kad 1991.gadā sākās barikāžu celšana Rīgā. Jānis Lācis braucienus uz pasākumu Zaķusalā organizē kopš 1992.gada, jo tā bija vieta, kur jēkabpilieši stāvēja uz barikādēm. Šajā vietā pēc barikāžu laika notikumiem ir izveidots memoriāls «Acis». Arī šogad šajā vietā degs atmiņu ugunskurs, jaunsargi nodos zvērestu, tajā skaitā arī desmit jaunsargi no Jēkabpils novada instruktores Ilutas Bērziņas vadībā, barikāžu dalībnieki kavēsies atmiņu stāstījumos, paredzētas dažādu valsts amatpersonu un barikāžu dalībnieku uzrunas pie kopējā ugunskura,  kopīgo noskaņojumu palīdzēs radīt arī kora un Nacionālo bruņoto spēku orķestra priekšnesumi un kā allaž pasākums noslēgsies ar armijas virtuves gatavotās biezputras kopīgu ēšanu un tējas dzeršanu pie ugunskura neformālā gaisotnē. Jānis Lācis sacīja, ka jēkabpilieši pasākumā piedalīsies kuplā skaitā, kā allaž ņemot līdzi lielu skaitu valsts karogu. 

Par iespēju Jēkabpils novada iedzīvotājiem piedalīties šajā pasākumā ir parūpējusies pašvaldība, kas braucienam uz pasākumu nodrošina 60 vietīgu autobusu. Braucienam var pieteikties visi interesenti no Jēkabpils pilsētas, mazpilsētām un novada pagastiem. Jāpiesakās pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā, zvanot pa tālr. 65236777 vai zvanot Jānim Lācim - 29419895.  Autobuss 13. jan¬¬vārī izbrauks no Jēkab¬pils Vecpilsētas laukuma plkst. 15.00, pa ceļam paredzētas pieturas iekāpšanai Kurze¬mes ielā, pie Krustpils kultūras centra, Krustpils pils un  Cukur¬fabrikas ielā. Atgrie¬šanās plānota ap plkst. 23.00, izkāpšana tajās pašās pieturās. Brauciena organizators Jānis Lācis norāda, ka bērni un pusaudži var braukt tikai vecāku vai aizbildņu pavadībā, citādi nepilngadīgas personas pasākumā nevar piedalīties.

Jau ziņots, ka Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs.
Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Atstājiet komentāru