2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpilī notika civilās aizsardzības komisijas mācības “Pilskalns” (FOTO)

22.februārī norisinājās Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljona  un Jēkabpils novada civilās aizsardzības komisijas kopējās mācības "Pilskalns", portālu Radio1.lv informēja Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljona vecākais zemessargs Justīne Iie-Fomičeva.

Mācības Jēkabpils novadā norisinājās pirmo reizi, tās organizēja Zemessardzes 3.Latgales brigādes 56.kaujas nodrošinājuma bataljons un tajās piedalījās Aizsardzības ministrijas, Zemessardzes 3.Latgales brigādes, Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta un Jēkabpils novada civilās aizsardzības komisijas pārstāvji.
Mācību “Pilskalns” mērķis ir pilnveidot atbildīgo institūciju izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Mācību pirmajā daļā dalībnieki tika iepazīstināti ar aktuālo drošības situācijas novērtējumu Latvijā, Civilās aizsardzības komisijas nozīmi valsts aizsardzībā un Latvijas armijas uzbūvi, kā arī tās funkcijām.

Mācību otrajā daļā civilās aizsardzības komisijas dalībnieki tika iepazīstināti ar krīzes situāciju, kurā Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljons lūdz sniegt atbalstu papildspēku izmitināšanai pilsētā. Civilās aizsardzības komisijai bija jāapzina savi resursi, un jāizplāno atbalsta sniegšanas pasākumi. 

Pēc krīzes situācijas izspēles, Zemessardzes 56.kaujas nodrošinājuma bataljona Operatīvās daļas priekšnieks majors Guntars Rožlapa uzsvēra, ka šāda veida mācības ir vairāk kā nepieciešamas, lai skaidri saprastu un zinātu kā rīkoties atbilstošā situācijā, kā arī, lai apzinātu lietas pie kurām vēl ir jāpiestrādā. 

Visaptverošā valsts aizsardzība paredz stiprināt aizsardzības spējas sasaistē ar valsts un sabiedrības gatavību organizēties un pārvarēt krīzes, tādējādi viens no visaptverošās valsts aizsardzības mērķiem ir padziļināt valsts institūciju savstarpējo sadarbību, ieviešot efektīvus publiskās un privātās partnerības mehānismus un sabiedrības pašorganizēšanās instrumentus krīzes gadījumiem.

Valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopēja atbildība!

Atstājiet komentāru