2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Variešu pusē šorīt kupenu dēļ uz ceļa bija izveidojusies ap 40 automašīnu rinda, bet satiksmes autobuss ieslīdējis grāvī

Pēc aizvadītās dienas sniegputeņa un lielā vēja daudzviet Jēkabpils novada teritorijā šorīt bija apgrūtināti braukšanas apstākļi. Jēkabpils novada domes priekšsēdētāj Raivis Ragainis (LZP) šodien Finanšu komitejas sēdē sacīja, ka šorīt daudzviet novadā bijušas problēmas izbraukt pa lauku un valsts autoceļiem sniega sanesumu dēļ. 

“Diemžēl šodien situācija nav tā pati iepriecinošākā. Iedzīvotāji jau pirms septiņiem no rīta zvanīja ar lūgumu griezties pie Latvijas valsts ceļiem, lai iztīra aizputinātos autoceļus, jo nevar izbraukt. Viens no tiem bija arī Variešu ceļš, kur es no rīta biju aizbraucis apskatīties. Tur pie sniega sanesuma rindā stāvēja vismaz 30-40 automašīnas, kas netika cauri. Pat ceļa kaisītājs bija iestidzis un netika laukā. Tad atbrauca frontālais sniega tīrītājs un sāka strādāt, šo vietu attīrīja un cilvēki varēja doties uz darbu. Šāda situācija nebija tikai šajā vietā. Zvanīja arī no Elkšņu ceļa, kur pie Klauces septiņos no rīta bija sniegā iestigušas četras mašīnas, arī skolēnu autobuss Kūkās nevarēja izbraukāt. Daudzās vietās no rīta bija sniega sanesumi. Tie nebija viegli pūkaini, kur “smagais var izsisties” cauri, tie bija stingri, blīvi sanesumi, kurus novākt var tikai ar atbilstošu tehniku. Visā novadā sniega tīrīšanas tehnika strādā, arī valsts autoceļu uzturētājs tīra savu ceļu posmus. Šoreiz lielākā problēma bija tieši lielie autoceļi, kuriem sniegu “velk pāri” sānvējš, vietās, kur vējš dabuj ieskrieties, veidojās blīvi sniega vaļņi, kurus izbraukt ar automašīnām nav iespējams, savukārt citā vietā tieši pretēji - ceļš nopūsts tīrs un līdzens,” stāstīja Raivis Ragainis.

Vissmagākā situācija šorīt bijusi uz valsts autoceļiem, kuri tika greiderēti jau vakar vakarā, taču daudzviet pa nakti atkal tikuši aizpūsti, piemēram, Viesītes pusē ceļa posms no Viesītes uz Elkšņiem, vai ceļa posms Sprukti-Ķoderi Variešu pagastā. 

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada Attīstības pārvaldes Infrastruktūras nodaļas vadītāju Aināru Skromānu un lūdza komentēt situāciju novadā un pilsētā saistībā ar sniega tīrīšanu.

“Pagastos galvenie ceļi jau ap pusdienlaiku bija izbraucami, varbūt ir kādi atsevišķi ceļi, kas aizputināti un nav izbraucami, taču tur problēma nav visa ceļa garumā, bet gan lokālas vietas, kas aizputinātas. Iedzīvotāji ziņo pagastu pārvaldēm un aizputinātās vietas tiek iztīrītas. Pilsētā visas ielas ir izbraucamas, varbūt ir vēl kāda mazā ieliņa, ko vēl nav pagūts iztīrīt, taču dienesti sola, ka līdz vakaram visās ielās sniegs būs iztīrīts. Sētnieki arī trotuārus ir notīrījuši,” informēja Ainārs Skromāns.


Pagastu pārvaldēs darbi uzsākti jau naktī. Ir pagasti, kuros greiderēšana jau pabeigta, un tiek greiderēti ceļi nākamajos, līdzās esošajos pagastos. Ja atkal neatsāksies putenis, līdz šīs dienas beigām pašvaldības ceļi pagastos jau varētu būt iztīrīti.


Kā klājies pēc puteņa ar pasažieru pārvadājumiem un vai izdevies izpildīt visus maršrutus, to jautājām SIA «Tukuma auto» Jēkabpils filiāles vadītājam Jānim Ščerbickim.


“Divi autobusi man bija grāvī - Pļaviņu pusē un pie Variešiem. Grūti izbraucama bija lielākā daļa maršrutu uz Alūksni un Madonu. Tur daudzviet autobusi bija apstājušies un netika tālā, jo viss ceļš bija ciet ar sniegu. Arī Aknīstes pusē vienā maršrutā ceļš bija aizputināts tā, ka izbraukt nevarēja. Domāju, ka pēcpusdienā visi ceļi būs izbraucami, jo visur strādā sniega tīrīšanas tehnika.

Latvijas valsts ceļi informē, ka šodien uz pulksten 12 sniegs un apledojums daudzviet Latvijā apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Lai uzlabotu braukšanas apstākļus, ceļu uzturēšanas darbos iesaistītas 143 "Latvijas autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības. Apgrūtināti braukšanas apstākļi ir arī autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža visā garumā, kā arī valsts reģionālā autoceļa Tīnūži-Koknese posmā no Skrīveru pagrieziena līdz Koknesei. Uz vietējiem autoceļiem ļoti apgrūtināta braukšana ir Aizkraukles, Alūksnes, Daugavpils, Gulbenes, Valmieras, Cēsu, Jēkabpils, Limbažu, Ludzas, Ogres, Rēzeknes un Preiļu apkaimēs.

Par apgrūtinātiem braukšanas apstākļiem vai citiem ar satiksmi un ceļu stāvokli saistītiem novērojumiem aicinām informēt VSIA Latvijas Valsts ceļi, zvanot pa diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 80005555, kā arī uzņēmuma kontos sociālās saziņas tīklos Twitter un Facebook.

Attēlā: Maršruta autobuss, kas sanestā sniega dēļ ieslīdēja grāvī Vietalvā; un Puteņa dēļ izveidojās automašīnu rinda.

Atstājiet komentāru