2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Suņu audzētājs Jēkabpils pusē veicis suņu ausu un astu nelikumīgu apgriešanu (FOTO)

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nosūtījis Valsts policijai kriminālprocesa uzsākšanai informāciju par kādu suņu audzētāju Jēkabpils pusē, kur veikta suņu ausu un astu kupēšana jeb apgriešana, informē dienestā.

Kā ziņo PVD, informācija par iespējamām nelikumībām saņemta aprīļa beigās, kad ar iesniegumu PVD vērsās persona, kas no audzētāja Jēkabpilī bija iegādājusies dobermaņa šķirnes kucēnu ar apgrieztām ausīm un asti.

Kad persona devusies pie veterinārārsta, lai izņemtu kucēnam operācijas šuves, tas ir atteicies šo pakalpojumu veikt un kucēna īpašnieks uzzinājis, ka viņa iegādātajam dzīvniekam iepriekš ir veikta neatļauta operācija. Par notikušo īpašnieks uzreiz ziņoja PVD.

Vienlaikus PVD informē, ka, lai noskaidrotu apstākļus, PVD veica vairākas pārbaudes, tostarp suņu audzētāja dzīves vietā.

Pārbaužu laikā noskaidrots, ka gan pieaugušajiem suņiem, gan vismaz diviem dobermaņa kucēniem no septiņu kucēnu metiena ir veikta neatļautā operācija. Vienā gadījumā operācija veikta kucēnam, kura īpašnieks bija vērsies PVD, bet otru kucēnu PVD atrada citviet Latvijā.

Vienlaikus PVD ir aizdomas, ka operācija varētu būt veikta arī pārējiem metiena kucēniem, jo četriem no tiem apgrieztu asti audzētājs Lauksaimniecības datu centra (LDC) datu bāzē norādījis kā īpašu izskata pazīmi. Vēlāk LDC tika pieprasīts veikt šo ierakstu izmaiņas, informāciju dzēšot.

PVD ir noskaidrojis, ka informāciju dzēst ir pieprasījis veterinārārsts, kas iepriekš sniedzis veterināros pakalpojumus dobermaņu kucēnu pārdevējam. Tādējādi ir pamats aizdomām arī par konkrētā veterinārārsta iespējamu iesaisti nelikumīgajās darbībās.

PVD atgādina, ka Dzīvnieku aizsardzības likums aizliedz izdarīt ķirurģiskas operācijas mājas (istabas) dzīvniekam, izņemot atsevišķu šķirņu suņus, lai pārveidotu tā ārējo izskatu, izņemot gadījumus, kad operācijai ir ārstniecisks nolūks. Suņu ausu un astu kupēšana, kas veikta neārstnieciskos nolūkos, saskaņā ar likumu tiek traktēta kā cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku.

Dienestā arī informē, ka patlaban PVD ir aizdomas un tiek pārbaudīta informācija par vēl vairākiem gadījumiem, kad veikta neatļauta suņu ausu un astu apgriešana.

Pērn par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku PVD sodījis 49 personas. Vidējais soda naudas apmērs šajos gadījumos bijis 850 eiro.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Atstājiet komentāru