2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Vīpes pagasta saimnieka uz lauku ceļa atrastie un atstātie kucēni, pateicoties nevienaldzīgai jēkabpilietei, veiksmīgi izglābti (FOTO)

Jēkabpils novada Vīpes pagasta pārvaldes saimniecības vadītājs Juris Puriškevičs pirmdien sociālajā vienē facebook savā profilā publicēja video, kurā redzams, ka ap auto luncinās trīs mazi kucēni. Pie video pagasta saimniecības vadītājs bija uzrakstījis pārmetumu tiem, kas rīkojās tik necilvēcīgi, izmetot un atstājot mazās radībiņas klajā laukā. Video mazie suņuki priecīgi luncina astes un visādi izrāda savu prieku, ka viņus ir atradis cilvēks.



Video ātri sasniedza lielu skatījumu skaitu un komentāros cits par citu jautāja, kāds ir mazo suņuku liktenis, vai pagasta pārvaldnieks suņukus ir aizvedis uz patversmi, kas notika tālāk? Vai kucēni izglābti no pamešanas likteņa varā klajā laukā? Taču atbildes uz komentāriem netika sniegtas.

Pirmdienas vakarā ar Radio1.lv sazinājās jēkabpiliete, Marija Pentjukova, kas strādā ātrās palīdzības dienestā, kur steigšanās palīgā un dzīvību glābšana ir viņas ikdiena.

Marija Pentjukova sacīja, tā kā nebijis atbildes, kāds ir kucēnu tālākais liktenis, viņa kopā ar paziņu Gaļinu Minkeviču, braukušas uz Vīpi uz vietu, kas bija redzama video, lai pārliecinātos vai ar kucēniem ir viss kārtībā vai tieši pretēji - tie joprojām atrodas tur, kur tika nofilmēti. Tā kā video bija norādīts, ka mazās radībiņas izmestas pie skolas un ikdienas darbā izsaukumos nereti ir būts Vīpē, Marija aptuveni nojautusi, kur ir video redzētā vieta. 

“Braucām uz labu laimi, izbraucām riņķi apkārt Vīpei, garām skolai. Tad izdomājām atgriezties skolas virzienā un ieraudzījām pamestu, dubļainu ceļu, kas iespējams varētu vest skolas virzienā, griezām iekšā un vienā brīdī ieraudzījām sunīti, kas brida pa dubļiem. Laime, atradām! Atrastais kucēns aizveda mūs pie pārējiem, kuri gulēja pļavā zem koka,” stāsta Marija Pentjukova.

Viņa piebilst, ka līdz brīdim, kamēr atrada visus kucēnus nācies vismaz stundu bradāt pa pļavu, kamēr kucēni ieraudzīti. 

“Kopš cienījamais pagasta kungs viņus tur bija nofilmējis un atstājis likteņa ziņā, bija  pagājušas vismaz trīs stundas un kucēni bija aizbriduši jau prom no ceļa malas. Bet tika atrasti, nakti pavadīja pagaidu mājās, šodien uz patversmi,” saka Marija Pentjukova. 

Viņa pauda neizpratni par šādu pagasta saimnieka Jura Puriškeviča rīcību – ziņot par citu necilvēcību, izmetot likteņa varā bezpalīdzīgus kucēnus, nofilmēt mazās radībiņas, ielikt video Facebook un pamest tos turpat likteņa varā. 

“Cienījamais kungs nofilmēja un aizbrauca. Nav komentāru! Paldies Dievam, ka atradām pirms tumsas iestāšanās, citādi kucēni aizietu bojā,” teic Marija Pentjukova.

Radio1.lv sazinājās ar Juri Puriškeviču un jautāja, kāpēc viņš atrastos kucēnus atstāja uz lauka un neaizveda uz patversmi.

Sarunā ar Radio1.lv Juris Puriškevičs sacīja, ka tajā brīdī viņam neesot bijis iespējams mazos kucēnus paņemt līdzi, jo braucis ar darba auto, kuram esot uzstādīts GPS. Līdz ar to neesot bijis iespējas novirzīties no darba maršruta un aizvest kucēnus uz patversmi. Video ar mazajiem suņukiem viņš nofilmējis un ielicis sociālajā vietnē Facebook, lai informētu cilvēkus par izmestajiem suņukiem un kāds no tiem varētu atbraukt un kucēnus aizvest uz patversmi. 

“Mani komentāros nomelnoja, tāpēc video izdzēsu,” saka Juris Puriškevičs.

Viņš arī zvanījis dēlam un pastāstījis par notikušo un aicinājis atbraukt un savākt kucēnus, lai vēlāk tos nogādātu patversmē. Dēls solījies to izdarīt. Taču kucēnus jau pirms dēla esot atradusi jēkabpiliete, kas pateicoties video uzzinājusi par šo situāciju. Tāds arī esot bijis viņa mērķis – ar video ziņot par kucēnu likteni, lai kāds tiem palīdzētu. Juris Puriškevičs piebilda, ka ikdienā, braucot darba darīšanās pa pagastu bieži nākoties redzēt klaiņojošus suņus, kas vai nu aizklīduši no mājām vai tiešām palikuši bez mājām, bet neesot resursu, lai visus šos dzīvniekus noķertu un nogādātu patversmē. 

Lai arī video ir dzēsts, to paguva noskatīties tūkstošiem cilvēku un tas ir arī Radio1.lv rīcībā, jo sociālajā vietnē Facebook bija publiski pieejams līdz izdzēšanai. Marija Pentjukova zināja teikt, ka neilgi pirms video dzēšanas, to bija paguvuši aplūkot 12,8 tūkstoši cilvēku.

Arī stāstu par kucēnu laimīgu atrašanu un izglābšanu Marija Pentjukova pirmdienas vakarā publicēja sociālajā vietnē Facebook savā profilā. 



No izglābtajiem kucēniem divi ir puikas un viena meitenīte. Pagaidu patvērumu kucēniem uz nakti sniedza biedrība “Par ķepām”. Ja kāds vēlas kadam no kucēniem sniegt mājas un kļūt par mīlošu saimnieku, jāinteresējas Jēkabpils dzīvnieku patversmē.

Foto: Facebook/ no Juris Puriškevičs video ekrānšāviņi; Facebook/ Marija Pentjukova

Komentāri (0-10/10)

  • Essss
    29.10.2023 20:23
    Mediji jau nav tiesa, kas sodu piespriež. Viņi ziņo konkrētos faktus, situāciju. Ko kungs teica to uzrakstīja. Ja viņš meloja un taisnošanās izskatās baltiem diegiem šuta, tas uz viņa sirdsapziņas. Jācer, ka uz šo reaģēs atbildīgās instances un sauks pie atbildības kungu, jo kucēnu atstāšana šajā gadījumā ir līdzvērtīga tam kā viņu izmešana. Abas rīcības vienādi sodāmas no likuma puses.
  • rezumē
    25.10.2023 17:08
    Bebrs:
    Neaizmirsīsim faktu, ka Jēkabpilī nav neatkarīgu ziņu portālu..

    Par kucēniem žēl. Cerams, ka radīs jaunas mājas.
    tā te jēkabpils novadā ir ar tiem medijiem. Kas mutēs liek kumosu, tā interesēs arī strādā!
    Puriskevicam vajadzēja rīkoties, nevis aizbraukt un pamest aukstumā un bez ēdiena. a te kā jau ierasts, skan vienas atrunas . vot tādi pie mums darbinieki strādā pašvaldībā. nekā svēta!
  • Bebrs
    25.10.2023 16:37
    Redakcijai:
    Ragainis satraucies? Lūdzu uzdodiet komentāros teikto atbildēt Ragainim! Par ceļu un tiesu un par sabojāto bruģi pie pagastmājas. Cilvēki jums mutē ieliek informāciju, nevajag ignorēt! Cilvēki no pašas Jēkabpils brauca suņus glābt, tērēja laiku un degvielu, bet jūs nevariet uzzvanīt Ragainim un uzdot neērtos jautājumus??? Par suņiem runājot, lai pārbauda tuvējās apkārtnes kuces, varbūt kāds ir atstājis no tā bariņa sev vienu.
    Neaizmirsīsim faktu, ka Jēkabpilī nav neatkarīgu ziņu portālu..

    Par kucēniem žēl. Cerams, ka radīs jaunas mājas.
  • Redakcijai
    25.10.2023 13:10
    Ragainis satraucies? Lūdzu uzdodiet komentāros teikto atbildēt Ragainim! Par ceļu un tiesu un par sabojāto bruģi pie pagastmājas. Cilvēki jums mutē ieliek informāciju, nevajag ignorēt! Cilvēki no pašas Jēkabpils brauca suņus glābt, tērēja laiku un degvielu, bet jūs nevariet uzzvanīt Ragainim un uzdot neērtos jautājumus??? Par suņiem runājot, lai pārbauda tuvējās apkārtnes kuces, varbūt kāds ir atstājis no tā bariņa sev vienu.
  • Redakcija
    25.10.2023 12:30
    Komentāri, kas neattiecas uz raksta tēmu, bet ir par citām Vīpes pagasta problēmām tika paslēpti publiskai lasīšanai, ir redakcijas rīcībā. Komentētāji, par problēmām un neizdarībām Vīpes pagastā, aicināti ziņot redakcijai - zinas@ceturtdiena.lv
  • Cilvēki, apdomājaties
    25.10.2023 09:07
    Kāpēc visi aizmirsts par tiem, kuri izmeta tos suņukus. Kāds sakars kaut kādām atvaļinājumu naudām ar atrastajiem suņiem. Vēl pirms Juris Puriškevič tur atvēra veikalu, tur bija veikals citam īpašniekam. Kāds sakars viņam ar izbraukātu bruģi. Tad jau varbūt licēji nekvalitatīvi uzlikuši. Cilvēks izdarīdams labu darbu, paziņojot par atrastajiem kucēniem, lai vēl kāds līdzcilvēks pamana, tagad tiek nozākāts. Meklējiet tos,kuri izmeta un sauciet pie atbildības viņus. Un vai vispār pēc šādiem komentāriem kāds vispār gribēs darīt ko labu. Ej tauta, pamostaties!
  • Ko teikt!?
    24.10.2023 13:41
    Negribējis novirzīties no maršruta , jo mašīna aprīkota ar GPS. Kā tad tu kungs nofilmēji? Ne garām braucot? Taču biji viņiem blakus! Nevarēji viņus paņemt? No šī kunga dzird tikai vienas atrunas.
  • mazajām sisniņām
    24.10.2023 13:02
    Skatos uz nosalušo un izkāmējušo no bada suņuku saimīti. Pat viņi, maziņi būdami , nav viens otru pametuši, bet kopā saritinājušies ar tukšiem vēderiņiem viens otru sargājuši un sildījuši Augstākās pakāpes nežēlība, tos atradot un aizbraucot prom! Tas ir pierādījums tam, kas īstenībā tas ir par cilvēku. Diemžēl tādi cilvēki starp mums dzīvo... Paldies tiem cilvēkiem, kuri izdarīja visu, lai sunīši tiktu nogādāti drošībā, siltumā un paēdināti! Lai Dievs stāv klāt labajiem ļaudīm, bet tie pārējie nežēlīgie 'lautiņi, lai saņem to, ko pelnījuši!
  • Kā te būs?
    24.10.2023 11:04
    Vai atradējam par sunīšu atstāšanu likteņa varā nepienākas sods?
  • Ko jūs saprotat?
    24.10.2023 10:56
    Un Ragainis šito " labsirdīgo" cilvēku, Vīpes pagasta "strādīgo" darbinieku lielīt liela un slavē.

Atstājiet komentāru