2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Siltinot poliklīniku, izveidots ambulatorās daļas un slimnīcas ēku arhitektoniskais ansamblis

Siltinot poliklīniku, izveidots ambulatorās daļas un slimnīcas ēku arhitektoniskais ansamblis

Šonedēļ beigušies Jēkabpils poliklīnikas siltināšanas darbi un ēka ieguvusi jaunu viedolu. Tagad gan poliklīnikas, gan slimnīcas ēka veido vienotu arhitektonisku ansambli. 

Par paveikto uz sarunu aicinājām SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” valdes priekšsēdētāju Ervīnu Keišu.

- Pastāstiet par realizēto projektu?

EK.: Projekta mērķis – nodrošināt energoefektivitātes uzlabošanu poliklīnikas ēkai. Tas nozīmē – iegūt definējamu enerģijas patēriņa samazinājumu. Šobrīd, ekonomija ko iegūstam no projekta sasniedzamajiem rezultātiem, ir apmēram 20 000 kilovatstundu gadā. Ieguvums rezultēsies finanšu ietaupījumā, ko varēsim novirzīt citiem ar saimniecisko darbību saistītiem mērķiem.

- Ieguvums ir arī konkrēts finanšu resurss?

EK.: Noteikti ietaupījums būs, drīzāk jāorientējas uz enerģijas resursu patēriņa samazinājumu. Kā mēs zinām, enerģijas cenas šobrīd ir diezgan svārstīgas, bet, ja salīdzinātu ar pagājušā gada cenām ieguvums būtu krietni lielāks, ar šī gada cenām mazāks, bet vienalga ieguvums būs būtisks. Skaidrs, ka strādāt energoefektīvāk perspektīvā ir būtiski. 

- Energofektivitāte, finanšu resursu ekonomija, kādi vēl ir ieguvumi siltinot poliklīnikas ēku?

EK.: Būtisks ieguvums ir arī fasādes atjaunošana. Kontekstā ar energoefektivitāti, ieguvums ir arī vizuālais efekts. Šobrīd veidojas arhitektoniskais ansamblis – poliklīnikas un slimnīcas stacionārs, abām ēkām fasādes risinājumi ir līdzīgi un viens otru papildina. Interesants ir arī ēkas izgaismojums, ko vislabāk novērtēt diennakts tumšajā laikā.

- Šonedēļ tika pieņemti poliklīnikas siltināšanas darbi. Vai ar to projekts noslēdzies?

EK.: Jā, projekta – ēkas siltināšana – finiša diena bija pirmdien, kad poliklīnikas siltināšanas darbus pieņēma būvvalde. Taču projekta gala termiņš ir 31. decembris. Līdz tam ir jāsakārto visa dokumentācija un projekta atskaites jāiesniedz Centrālaijai finanšu un līgumu aģentūrai. 

- Kāda ir projekta vēsture?

EK.: 2022. gada 22. augustā SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra noslēdza līgumu par projekta “SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” energoefektivitātes uzlabošana” īstenošanu. Projekta mērķis, kā jau minēju, ir samazināt primārās enerģijas patēriņu SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” Ambulatorās daļas ēkā, sekmējot energoefektivitāti. Projektā tika iekļauti neatkarīga eksperta ēku energoefektivitātes jomā energoefektivitātes paaugstināšanas priekšlikumi, kas ir sekojoši: pagraba pārseguma siltināšana, cokola siltināšana, ārsienu papildus siltināšana, bēniņu siltināšana, ventilācijas sistēmas rekonstrukcija, apkures sistēmas rekonstrukcija, tsk. siltummezgla rekonstrukcija.

- Kas paveikts projekta laikā?

EK.: Projektā ir paveiktas šādas darbības: Projekta pamatojošās dokumentācijas sagatavošana (t.sk. energosertifikācija); Autoruzraudzība; Būvuzraudzība; Būvdarbi ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai; Norobežojošo konstrukciju kompleksa siltināšana; Apkures sistēmas rekonstrukcija un iekšējā siltummezgla pārbūve; Ventilācijas sistēmas rekonstrukcija; Informatīvie un publicitātes pasākumi. Projekta sasniedzamie rezultāti – primārās enerģijas patēriņa samazinājums un siltumnīcefekta gāzu CO2 samazinājums. Ietaupītos līdzekļus būs iespējams novirzīt slimnīcas sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes turpmākai attīstībai.

- Kādas ir projekta izmaksas?

EK.: Projekta kopējās iekļaujamās izmaksas sastāda 1 454 130,08 EUR, tajā skaitā: attiecināmās izmaksas EUR 1 032 618,75, tajā skaitā: 877 725,94 EUR Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums (publiskās attiecināmās izmaksas), 154 892,81 EUR pašvaldības līdzfinasējums (publiskās attiecināmās izmaksas), neattiecināmās izmaksas 421 511,33 EUR pašvaldības (publiskās neattiecināmās izmaksas). Projektā neiekļaujamās izmaksas par projektēšanu, autoruzraudzību, būvuzraudzību, publicitāti tiek segtas no SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” budžeta līdzekļiem.

- Kas veica būvdarbus un būvuzraudzību?

EK.: Būvdarbus veica SIA LC Būve, būvuzraudzību – Jāzeps Šesters.

- Paldies par sarunu!

Atstājiet komentāru