2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpilī nemazinās saslimstība ar gripu

Jēkabpilī nemazinās saslimstība ar gripu

Latvijā pagājušās nedēļā salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājās inficēto un arī slimnīcās ārstēto Covid-19 pacientu skaits, tomēr saslimstība ar gripu turpina turēties iepriekšējo nedēļu līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.  

Nedēļas laikā gripa izdzēsusi četru cilvēku dzīvības, sasniedzot kopumā 30 nāves gadījumus šajā gripas sezonā. Visiem mirušajiem vēl bez gripas bijušas arī vairākas blakussaslimšanas un neviens no viņiem nav bijis vakcinēts pret gripu šajā sezonā. 

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 914 pacienti, no kuriem 314 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu noteikta diagnoze "gripa". Gadījumi reģistrēti desmit Latvijas pilsētās. Tajā skaitā Jēkabpilī reģistrēti 396 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, kas ir līdzīgs rādītājs kā nedēļu iepriekš. Augstākā saslimstība un lielākais saslimstības pieaugums novērojams vecuma grupā līdz 4 gadiem un pusaudžu vidū.

Latvijā Covid-19 gadījumu skaits turpina samazināties – laboratoriski apstiprināti 40 gadījumi, kopumā veikti 644 laboratoriskie testi uz vīrusa klātbūtni. Stacionēti 47 Covid-19 pacienti. Pagājušajā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās divi pacienti. Reģistrēti astoņi Covid-19 pacientu nāves gadījumi. Mediķi atgādina, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. Speciālisti aicina īpaši veselības riska grupu personām izmantot valsts nodrošināto vakcinācijas iespēju, kā arī ļoti ieteicams vakcinēties tiem, kuriem paredzētas plānveida operācijas vai kādas citas medicīniskās manipulācijas ārstniecības iestādēs.

Atstājiet komentāru