2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Saskaņā ar Lielo pilsētu asociācijas demogrāfiskajām prognozēm, Jēkabpilī paredzams iedzīvotāju skaita sarukums

Saskaņā ar Lielo pilsētu asociācijas demogrāfiskajām prognozēm, Jēkabpilī paredzams iedzīvotāju skaita sarukums

Lai nodrošinātu, ka pilsētas ir gatavas neparedzamiem notikumiem nākotnē, par galveno valstspilsētu uzstādījumu jākļūst pilsētu ekonomiskās, sociālās un vides noturības izturības stiprināšanai, pausts jaunajā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izstrādātajā valstspilsētu darbības stratēģijā līdz 2027.gadam.

Saskaņā ar asociācijai pieejamo informāciju demogrāfiskās prognozes Latvijas valstspilsētām līdz 2030.gadam ir pesimistiskas. Teju visās valstspilsētās paredzams iedzīvotāju skaita sarukums. Mazāks sarukums prognozēts Rīgai (-3%) un Jelgavai (-8%), ko var skaidrot ar atrašanos Rīgas metropoles areālā, bet lielāks - Ventspilij (-14%), Liepājai (-16%), Jēkabpilij (-16%), Daugavpilij (-17%) un Rēzeknei (-20%). Izņēmums esot Jūrmala, kurā iedzīvotāju skaitam prognozēts neliels pieaugums 2,3% apmērā, kā arī Valmiera un Ogre, kurās tiek prognozēta iedzīvotāju skaita saglabāšanās.

Saskaņā ar datiem 2022.gada sākumā Jēkabpilī dzīvo 21 418 iedzīvotāji, ja tiek prognozēts iedzīvotāju skaita sarukums par 16%, tas nozīmē, ka iedzīvotāju skaits samazināsies par aptuveni 3426 cilvēkiem un 2030.gadā prognozējoši Jēkabpilī dzīvos 17 992 iedzīvotāji.

Dokumentā norādīts, ka galvenie aktuālie izaicinājumi, kas skars visas valstspilsētas tuvākajos gados ir iedzīvotāju skaita sarukšana un sabiedrības novecošanās, mājokļu trūkums, tostarp mājokļi par pieņemamām cenām, un enerģētikas krīze.

Tāpat starp tuvāko gadu galvenajām problēmām izvirzīta pilsētas drošība un civilā aizsardzība, klimata pārmaiņu ietekme, ierobežota resursu pieejamība, industriālās attīstības temps, darba vietu radīšana un eksporta attīstība.

Jau ziņots, ka Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001.gada 23.augustā, lai veidotu ciešāku sadarbību ekonomisko, saimniecisko kontaktu un kultūras jomā starp Latvijas lielo pilsētu pašvaldībām. Asociācijas biedri ir desmit lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils, Valmiera, Jēkabpils un Ogres novads.

FOTO: JNP

Komentāri (0-2/2)

  • Laima
    05.04.2024 17:37
    Kur tie iedzīvotāji dzemdēs bērnus,ja nav darba vietu,pašvaldība met no dzīvokļiem,mājas dzīvokļu jaunas nebūvē. Kur tad dzīvot jaunai ģimenei un tos bērnus taisīt,vārtu rūmē??
  • Rezultāts
    05.04.2024 14:46
    Valsts politikas sekas! Jaunie brauc prom, vecie paliek!

Atstājiet komentāru