2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

4.oktobris - Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena

4.oktobris - Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības diena

Pirmo reizi Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienu sāka atzīmēt 1931.gadā Florencē, kad grupa ekologu vērsa uzmanību uz izzūdošo savvaļas dzīvnieku sugu aizsardzības nepieciešamību. Datums 4.oktobris izvēlēts, jo tā ir Svētā Asīzes Franciska nāves diena. Svēto Asīzes Francisku uzskata par dzīvnieku un vides aizbildni.
 
 
Pirmais sprediķis, ko viņš teicis bija par putniem. Sprediķa laikā putni esot bijuši nometušies ap viņu ciešā lokā, ka viņš varēja tiem pieskarties, un nelidoja projām, līdz sprediķis nebija beidzies. Asīzes Francisks ir pazīstams ar savu patieso cieņu pret visām dzīvajām būtnēm.
 
 
Pašlaik Pasaules dzīvnieku aizsardzības dienā tiek runāts par jebkuras sugas un veida dzīvnieku problēmsituācijām. 20.gadsimta beigās un 21.gadsimtā visvairāk cietsirdībai ir pakļauti tie dzīvnieki, kas ir tieši atkarīgi no cilvēka, tādēļ pēdējo gadu laikā šī diena ir pārvērtusies par mājdzīvnieku aizsardzības dienu.
 

Tuvojoties šī gada dzīvnieku aizsardzības dienai, aicinām pilsētas iedzīvotājus, uzņēmējus, kā arī ikvienu interesentu atbalstīt Jēkabpils dzīvnieku patversmi naudas un materiālu veidā. Dzīvnieku patversmes iemītnieki būs priecīgi arī par ziedoto barību, vecām segām, avīzēm un daudzām citām vajadzīgām lietām.
 

Ziedojumu konts: LV80UNLA0009003467779, A/S SEB banka
PVN Reģ. Nr. LV45403006010. Jēkabpils dzīvnieku patversme atrodas Zvaigžņu iela 1, Jēkabpils.
 

Dzīvnieku aizsardzības likuma preambula nosaka: "Cilvēces ētiskais pienākums ir nodrošināt visu sugu dzīvnieku labturību un aizsardzību, jo katrs īpatnis pats par sevi ir vērtība. Cilvēkam ir morāls pienākums cienīt jebkuru radību, izturēties pret dzīvniekiem ar iejūtīgu sapratni un tos aizsargāt. Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt"."
 

4.oktobrī pateiksimies dzīvniekiem par viņu esību un spēju bagātināt mūsu dzīvi.
 
Anita Truksne,
Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas
komunālinženiere

Atstājiet komentāru