2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Daugavā saglabājas pēdējo gadu zemākais ūdens līmenis

Daugavā saglabājas pēdējo gadu zemākais ūdens līmenis

Saistībā ar sausumu, kas turpinās Daugavas baseinā Krievijā un Baltkrievijā, ūdens līmenis Latvijas lielākajā upē joprojām ir neparasti zems, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Ūdens caurplūdums Daugavā pie Jēkabpils 15. un 16.oktobrī bija mazāks nekā Ogres lejtecē, lai gan parasti Daugavā plūst 30 reižu vairāk ūdens nekā Ogrē.
 
 
Arī šonedēļ, kad vairākas Latvijas upes izgāja no krastiem, ūdens daudzums Daugavā ir krietni mazāks par normu. Zems ūdens līmenis Daugavā saglabājas kopš pavasara.
 
 
Zemākā atzīme Daugavpils hidroloģisko novērojumu stacijā tika reģistrēta 13. un 14.augustā, kad ūdens līmenis nokritās 110 centimetru zem stacijas nulles punkta, un tas bija mazākais rādītājs kopš 2002.gada septembra, kad ūdens līmenis noslīdēja vēl par 14 centimetriem zemāk.
 
 
Šīs nedēļas pirmajā pusē ūdens līmenis Daugavpilī bija metru zem nulles punkta, nedēļas nogalē tas pakāpies par sešiem centimetriem.
 
 
Mazais ūdens daudzums negatīvi ietekmē hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomu.
 
 
Šā gada pavasarī sniega trūkuma dēļ nebija palu, un zemā ūdens līmeņa dēļ Daugavas hidroelektrostacijas aprīlī un maijā saražoja mazāk par pusi no ierastā elektroenerģijas daudzuma.
 
 
Nākamnedēļ ūdens līmenis Daugavā nedaudz paaugstināsies, jo nedēļas sākumā gaidāms lietus Baltkrievijā un Krievijā, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru