2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Daugavā pie Jēkabpils attīstās bebru kolonija

Daugavā pie Jēkabpils attīstās bebru kolonija

Pēdējo divu gadu laikā Daugavu pie Jēkabpils iecienījuši bebri un viņu kolonija pamazām paplašinās.
 
Pilsētas ainavu tehniķe Mārīte Breimane stāsta, ka bebri manīti pie Bebru ielas mikrorajona, tilta pār Daugavu un Celtnieku ielas.
 
 
Bebru kolonijas veidošanās bija arī viens no iemesliem, kāpēc šovasar izzāģēja kārklus pie Daugavas posmā no tilta līdz Bebru ielas mikrorajonam un nākamvasar paredzēts turpināt kārklu izzāģēšanu.
 
 
Mārīte Breimane piebilda, ka bebri sākot radīt nopietnas problēmas un esot jādomā, kā viņus ierobežot pirms tie nodarījuši lielākus postījumus. Apdraudēti ir koki un parki, kas atrodas Daugavmalā.
 
 
Bebri (Castor) ir grauzēju kārtas bebru dzimtas (Castoridae) vienīgā mūsu laikos dzīvojošā ģints. Pasaulē ir divas bebru sugas Eirāzijas un Kanādas bebrs.
 
 
Bebri ir ļoti labi būvētāji. Ar priekšzobiem viņš kā ar cirvi nocērt zarus, no kuriem viņš būvē aizsprostus un ceļ mājokļus uz upītēm vai strautiem. Dzīves lielāko daļu bebrs pavada ūdens tuvumā un ūdenī. Bebrs ir labs peldētājs un uz vairākām minūtēm spēj ienirt.
 
 
Bebri ir augēdāji. Barība mainās atkarībā no gadalaika. Rudenī un ziemā ēd kokus, kam mīkstāka koksne, piemēram, apses un vītolus. Rudenī bebrs cītīgi grauž apses, kārklus un bērzus, gatavojot barības rezerves ziemai.
 
 
Bebri dzīvo no zariem un dubļiem celtā mājoklī, kur iekšpusē virs ūdens līmeņa ir sausa telpa.
 
 
Bebrs tāpat kā cilvēks, nevis pielāgojas videi, bet gan pielāgo to savām prasībām.

Komentāri (0-1/1)

  • janex
    02.07.2018 18:20
    Ar zobiem cèrt ka ar cirvi:-D:-Dto nugan gribetu redzet:-D

Atstājiet komentāru