2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Ūdens daudzums Daugavā joprojām ir zems, iespējams jau šomēnes upe aizsals

Ūdens daudzums Daugavā joprojām ir zems, iespējams jau šomēnes upe aizsals

Ūdens līmenis Daugavā jau astoto mēnesi pēc kārtas saglabājas zem normas, negatīvi ietekmējot hidroelektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjomu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.
 
 
Šogad vienīgi gada pirmajos trīs mēnešos ūdens daudzums Daugavā bija lielāks par normu, un kopš aprīļa tas ir krietni zem ilggadējā vidējā rādītāja. Aprīlī, maijā, jūnijā, jūlijā, augustā un septembrī Daugavas ūdenīgums bija 38-61 procents no normas.
 
 
Zemais ūdens līmenis skaidrojams ar mazo nokrišņu daudzumu upes baseinā Baltkrievijā un Krievijā. Savukārt pavasarī sniega trūkuma dēļ nebija palu.
 
 
Zemākā atzīme Daugavpils hidroloģisko novērojumu stacijā tika reģistrēta 13. un 14.augustā, kad ūdens līmenis nokritās 110 centimetru zem stacijas nulles punkta, un tas bija mazākais rādītājs kopš 2002.gada septembra, kad ūdens līmenis noslīdēja vēl par 14 centimetriem zemāk.
 
 
Patlaban upes līmenis Daugavpilī ir 77 centimetrus zem novērojumu stacijas nulles punkta. Pirms gada tas bija par pusmetru augstāks, pirms diviem gadiem - par 3,5 metriem augstāks.
 
 
Šā gada aprīlī un maijā Daugavas hidroelektrostacijas saražoja mazāk kā pusi no ierastā elektroenerģijas daudzuma, vasarā šī negatīvā tendence bija mazāk izteikta, liecina "Latvenergo" dati.
 
 
Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi tuvākajās divās nedēļas Latvijā, kā arī Daugavas baseinā Baltkrievijā un Krievijā būs ļoti maz nokrišņu, ūdens līmenis varētu nedaudz pazemināties. Iespējams, jau šomēnes Daugavu pārklās ledus.
 
 
Foto: Skats uz Daugavu šorīt no tīkla kameras pie Jēkabpils mūzikas skolas.

Atstājiet komentāru