2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dabas aizsardzības pārvalde aicina Jāņos netirgot un nepirkt aizsargājamos augus

Dabas aizsardzības pārvalde aicina Jāņos netirgot un nepirkt aizsargājamos augus

Dabas aizsardzības pārvalde aicina Jāņos netirgot un nepirkt Latvijas savvaļā augošos aizsargājamos augus, informē pārvaldes pārstāve Inese Pabērza. Vides inspektori Latvijas lielākajās pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī, dosies reidos, lai pārbaudītu Jāņu zāļu tirgotāju godaprātu, informēja Pabērza.

 

Pārvaldes pārstāve atgādināja, ka aizsargājami un reti ziedi ir savvaļas orhidejas - naktsvijoles, dzegužpirkstītes, dzegužpuķes un dzegužkurpītes, kas dažkārt tiek nežēlīgi izplūktas un sietas krāsainajos jāņuzāļu pušķos. Pie aizsargājamiem ziediem pieskaitāma arī meža un pļavas silpurene un jumstiņu gladiolas, kā arī Sibīrijas skalbe.

 

Arī bieži sastopamos augus nedrīkst plēst ar saknēm un nevajag noplūkt pēdējo krāšņo ziedu pļavā, norādīja Pabērza, paužot, ka Latvijā ir arī indīgi un bīstami augi – velnarutki, gundegas, latvāņi un citi, kurus labāk atstāt tur, kur tie ir.

 

Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likumu ir aizliegts īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt, kā arī aizliegts pārdot, dāvināt, kolekcionēt vai audzēt savvaļā ievāktus aizsargājamos augus. Šādas aizliegtas darbības ir administratīvi sodāmas, piemērojot naudas sodu gan fiziskām, gan juridiskām personām, konfiscējot nelikumīgi iegūtos augus.

 

Lai pārliecinātos par to, kādus ziedus un augus labāk atstāt dabā nekā pīt Jāņu vainagā, Dabas aizsardzības pārvalde aicina ielūkoties materiālā par reto un aizsargājamo augu izskatu "Mīli ar acīm" vai foto galerijā "Aizsargājamie augi".

Atstājiet komentāru