2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Nedēļas otrajā pusē biežāk līs

Nedēļas otrajā pusē biežāk līs

Nedēļas pirmajā pusē nokrišņu tikpat kā nebūs, taču bieži debesis būs mākoņainas, savukārt ceturtdien un piektdien visā Latvijā brīžiem līs, tomēr nokrišņu joprojām būs samērā maz, liecina prognozes.

 

Līdz pat ceturtdienai gaisa temperatūra naktīs būs lielākoties +1..+6 grādi, vietām Vidzemē un Latgalē, debesīm skaidrojoties, līdz 0..-3 grādiem, bet dienās ap +7..+12 grādiem.

 

Nedēļas otrajā pusē, kad ciklons ienesīs mitrāku gaisu no Atlantijas okeāna, naktis kļūs siltākas, sals vairs nav gaidāms un gaisa temperatūra pazemināsies līdz +4..+9 grādiem, piekrastē ap +10..+12 grādiem, dienās gaiss iesils līdz +8..+13 grādiem.

 

Līdz trešdienai valdīs lēni līdz mēreni dienvidaustrumu vēji, bet ceturtdien, kad Latviju sasniegs ciklons, vējš iegriezīsies no dienvidiem, dienvidrietumiem un pastiprināsies, piekrastē brāzmās sasniedzot 12-15 metrus sekundē. Piektdien un brīvdienās pūtīs rietumu, ziemeļrietumu vējš, tas kļūs lēnāks, bet brīžiem būs mazliet brāzmains.

 

Pašreizējas prognozes rāda, ka mēneša beigās iespējams arī sniegs, tomēr prognozes nav pārāk stabilas un ticamas. Turklāt, lai arī kļūs aukstāks, turpināsies sauss laiks, tādēļ pirmās sniega segas izveidošanās lielākajā Latvijas daļā ir maz ticama.

 

Jau vestīts, ka līdz šim oktobris bijis netipiski sauss. Līdz šim nokrisnu daudzums sasniedz aptuveni vienu procentu no mēneša normas.

 

Kā vēstīja BNS - ja vidējais nokrišņu daudzums valstī šomēnes nepārsniegs 11 milimetru, šā gada oktobris kļūs par sausāko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

 

Līdz šim vissausākais rudens vidus mēnesis Latvijā piedzīvots 1951.gadā - tad nokrišņu daudzums valstī vidēji bija 12 milimetru jeb 17% no normas. Tikai par vienu milimetru vairāk nokrišņu bija 1979.gadā.

 

Iepriekšējais sausākais oktobris šajā gadsimtā bija 2013.gadā, kad mēneša nokrišņu daudzums nepārsniedza 34 milimetrus. Ilggadējais vidējais lietus un sniega daudzums jeb norma oktobrī ir 68 milimetri.

 

Savukārt vislietainākais oktobris Latvijā bija 1974.gadā, kad nokrišņu daudzums valstī vidēji sasniedza 142 milimetrus jeb 209% no normas.

 

Avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru