2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Laika vērotājs novembri paredz ar vieglu salu un nelieliem nokrišņiem

Laika vērotājs novembri paredz ar vieglu salu un nelieliem nokrišņiem

Dabas un laika vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka novembris pārsvarā būs ar salīgām naktīm, nelielu siltumu dienās un vairāk sauss nekā slapjš, taču mēneša otrajā pusē var izveidoties arī neliela sniega sega.


Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem, būs vairāk sauss nekā mitrs laiks. Šajā laikā dienā būs rudenīgi atturīgs siltums, proti, līdz plus 7, plus 10 grādiem, bet skaidrās naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz mīnus 5, mīnus 7 grādiem, savā blogā raksta Bukšs.


Ja būs nokrišņi, tad pārsvarā tas būs lietus, taču pēc 10.novembra palielināsies ne tikai nokrišņu daudzums, bet arī vēja stiprums. Mēneša vidū nereti būs arī migla, slapjš sniegs un atkala.


Pēc 20.novembra Austrumlatvijā sals neatlaidīsies arī dienas laikā. Nokrišņi būs nelieli, pārsvarā jau sniega veidā. Tālāk no jūras izveidosies arī neliela sniega sega, taču, tā kā novembra beigās kļūs atkal siltāks, sniegs kusīs un ceļi kļūs slideni.


Bukšs norāda, ja seko 8. un 9.oktobrim, kad Latvijā dažviet lidinājās sniegpārslas, tad ticējums vēsta, ka ziema sāksies 21.novembrī.


Novembrī ir vairākas dienas, kad pēc senajiem latviešu ticējumiem var prognozēt laiku ziemai un pavasarim. Ja 2.novembrī ir vējaina diena, tad būs vētraina un sniegiem bagāta ziema, savukārt, ja 8.novembrī sniegt, tad snigs arī Lieldienās, bet silta diena liecinās par bargu ziemu. Tāpat tiek minēts, ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts, ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.


Daudzi ticējumi saistīti ar Martiņiem, kas tiek svinēti 10.novembrī. Ja Mārtiņos salst, tad 25.novembrī un 30.novembrī, kas attiecīgi ir Katrīnas un Andreji, līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkusnis, tad visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri - ziemā būs sals, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis, tad būs skaidrs siena laiks.


Ja Katrīnās snieg, tad ziema sāksies 6.decembrī, ja līst, tad arī 4.decembrī var būt gaidāms lietus.


Ticējumi un laika zīmes. Novembris - Mārtiņa, Sala un Salnas mēnesis


Novembris ir ne tikai Mārtiņa, bet arī Garu mēnesis. Garu dienas sākas 1. novembrī un turpinās līdz 9. novembrim. Laiks, kad Garu dienās nomirušie nākuši uz to māju, kur viņi agrāk dzīvojuši un nomiruši. Gari nākuši istabās un mājinieki jau zinājuši, pa kuru logu viņi nāks.


Ticējumi. Ja šajās dienās sals un sniegs, pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - silts.


2. novembris - Dvēseļu diena. Dveseļu dienā lūdzas par dvēselēm šķīstīšanas ugunī, jo tām dvēselēm, kas ir ellē, šīs dzīves palīdzība esot lieka. Ļaudis ticējuši, ka tanī gadā mirušo dvēseles blandoties apkārt līdz dvēseļu dienai. Latgalē šajā dienā mājinieki dzied psalmus un lūdzas par mirušo dvēselēm.


Ticējumi. Vējaina diena sola vētrainu un sniegiem bagātu ziemu.


8. novembrī sākas gada tumšākais laiks. Svarīga diena, lai vērotu, kāds laiks būs turpmāk. Ja šajā dienā snieg, tad arī Lieldienās (27. marts) snigs. Ja šī diena silta - būs barga ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.


Mārtiņi (10. novembris) ir novembra galvenie svētki. Ap 10. novembri arī Mārtiņa tirgi. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu. Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars (5. novembris) nozīmē Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu (Čigānos iešanas) laiks, kas turpinās līdz pat Metenim (9. februāris).


Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks. Mārtiņu nedēļā lācis dodas uz ziemas guļu un pamodīsies tikai Pavasara Mārā (25. marts).


22. novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.


25. novembrī ir Katrīnas. Arī Katrīnās iet budēļos. Tikai šoreiz galvenie čigānos gājēji ir sievietes.


Ticējumi. Ja Katrīnās snieg, tad ziema sāksies 6. decembrī. Ja līst - 4. decembrī arī līs. Ja brāzmaini vēji un gaudo kā vilki - ziema būs stindzinoša.


30. novembrī svin Andrejus. Ap šo datumu arī Andreja tirgi. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim.

Svarīga loma Andreja naktī ir zīlniecībai. Puiši lūkoja uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs viņu līgavaiņi.


Ticējumi. Ja šajā dienā brāzmains vējš, tad līdz 19. decembrim vēl brāzmaini vēji.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru