2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijā prognozē potenciāli postošu sausumu

Latvijā prognozē potenciāli postošu sausumu

Ja sausums turpināsies, pavasara otrajā pusē un vasaras sākumā pieaugs risks sagaidīt gan postošas salnas, gan stipru karstumu, prognozē sinoptiķi.

Ilgstošs sausums izkaltē augsnes virskārtu un zāli, samazinot gaisa mitrumu un mākoņu daudzumu. Tas veicina straujāku gaisa atdzišanu diennakts tumšajā laikā un straujāku sakaršanu dienas gaitā.

Sausā pavasarī Latvijā nereti ir diennaktis, kad gaisa temperatūras amplitūda pārsniedz 20 grādus - saullēktā gaisa temperatūra var būt zemāka par nulli un pēcpusdienā pakāpties virs +20 grādiem. Līdzīgas temperatūras svārstības tiek prognozētas arī tuvākajās divās nedēļās.

Sausumam turpinoties, šāda situācija var saglabāties arī maijā. Salnas un sausums var izpostīt lielu daļu gaidāmās ražas.

Saskaņā ar jaunākajām ilgtermiņa prognozēm, kas apkopotas Eiropas Savienības programmā "Copernicus", tuvākajos mēnešos varētu saglabāties zema Atlantijas ciklonu aktivitāte, tomēr tas nenozīmē, ka nokrišņu būs maz. Cikloni var veidoties uz vietas vai nākt no dienvidiem, sagādājot spēcīgas pērkona lietusgāzes.

Prognozes par nokrišņu daudzumu un gaisa temperatūru tuvākajos mēnešos ir dažādas, tomēr vairums prognožu vēsta, ka vidējā gaisa temperatūra gaidāma augstāka par normu.

Pēdējais īpaši sausais aprīlis Latvijā bija 2009.gadā, tam sekoja sauss maijs, kā arī visai vēsa un lietaina vasara.

Tuvākajā nedēļā laikapstākļus noteiks spēcīgs anticiklons, tādēļ nav iespējami vērā ņemami nokrišņi. Sākot ar 16.aprīli, dienas kļūs krietni siltākas, un sagaidāms, ka vairākās aprīļa pēcpusdienās gaisa temperatūra Latvijā pakāpsies virs +20 grādiem.

Atstājiet komentāru