2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kādu laiku prognozē jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī?

Kādu laiku prognozē jūnijā - Zāļu, Ziedu un Papuves mēnesī?

Atbilstoši pagājušā gada decembra nozīmīgajām dienām, šā gada 13. janvārim un aprīlim, kas paredz jūniju, pirmais vasaras mēnesis rādās būt drusciņ siltāks kā parasti, ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu, bet kopumā normas robežās. Pagājušajos Jurģos (23. aprīlis) valdīja dienvidu, dienvidaustrumu vēji, kas atnesa saulainu, siltu un sausu laiku dienā un vēsu naktīs. Tādi laika apstākļi paredz lielākoties sausu jūniju, ar saulainām, siltām un daždien arī karstām dienām un dzestrām naktīm laikā līdz Vītus dienai (15. jūnijs). Rudzu ziedā, mēneša pirmajā pusē, salnu vietās zāles augstumā iespējamas arī nakts salnas. Tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Jūnija pirmā puse rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem. Mēneša sākums pārsvarā sauss, ar temperatūru dienās ap plus 20, 22 grādiem. Vēlāk, laikā ap Medardu (8. jūnijs), biežāk īslaicīgi nokrišņi un drusciņ vēsāks. Laikā ap Rudzu zieda dienu (12. jūnijs) varētu būt arī dažas dienas, kad temperatūra paaugstināsies līdz plus 28 grādiem. Šajā laikā arī pērkona negaisi. Savukārt laikā ap Vītus dienu (15. jūnijs) saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, kļūs vēsāks, īslaicīgi nokrišņi un vējains. Temperatūra dienās ap plus 20 grādiem.

Laika apstākļi uzlabosies laikā ap Vasaras Saulgriežiem (21. jūnijs). Tad un vēlāk, Jāņu laikā, līdz pat Septiņiem gulētājiem (27. jūnijs), pārsvarā silts, daždien arī karsts, kad temperatūra paaugstināsies līdz plus 30 un vairāk grādiem. Līdz ar to arī Jāņi varētu būt silti, ar noslieci uz karstiem un pārsvarā sausi. Ja nokrišņi arī būs, tad tie rādās būt īslaicīgi un vietām. Vēlāk, laikā pēc Pēteriem (29. jūnijs) un jūlija sākumā, īslaicīgas pērkona lietusgāzes, kas var būt arī stipras un temperatūra dienās ap plus 20, 25 grādiem.

Tālāk sekojošais jūlijs rādās būt silts un ar nokrišņiem bagāts.

Laika zīmes. Jūnijs (Zāļu, Ziedu, Papuves mēnesis)

Ziedu mēnesis ir laiks, kad rītausma ar rītausmu tiekas. Jūnijs ir sazēlušo pļavu, pirmā siena vāla un pirmo ogu laiks. Pērkons jūnijā kuplina druvas, bet ziemeļvējš dzen graudus tīrumā. Saulains laiks Zāļu mēnesī nes bagātu gadu, bet dubļains - bada gadu. Siltas naktis un mitrs jūnijs paredz labu medus un bagātu augļu ražu. Jūnijs ir spalvu mešanas laiks pīlēm un medņiem. Ziedu mēnesī zied egles, priedes un jūnija siltums ir maigāks par dūnām.

2. jūnijā ir Emma. Pēdējā no dienām, kad var stādīt āra gurķus, lai tie labi augtu. Ticējumi. Ja eglēm daudz čiekuru, būs laba gurķu raža. Ja līst, Jāņi būs sausi.

Maizes diena – 4. jūnijs. Viena no vairākām maizei veltītām dienām gadā. Svēta diena, jo beidzot pavasara sēju lūgsnas veltītas Zemes auglībai, Saules devībai un Ūdens (lietus) svētībai. Šajā dienā sāk ziedēt rudzu puķes. Šopavasar rudzu puķes sāka ziedēt 26. maijā. Ticējumi. Ja Maizes dienā apstaigā laukus, tad rudenī apcirkņi būs pilni līdz malām. Ja Maizes dienā lietus līst - togad bada nebūs. Ja diena saulaina, būs laba gurķu un graudu raža.

6. jūnijs - Mežrožu diena. Sāk ziedēt mežrozītes. Šogad mežrozītes sāka ziedēt pirms 27. maija. Laikā ap 6. jūniju jāiet mežrozēs, lai rožu medum salasītu ziedlapiņas un elpotu dziedinošu gaisu.

Medards ir 8. jūnijā. Zivju diena. Senči ticēja, ka 8. jūnijā zivju tīklos iekrīt arī pa kādai ūdens meitai jeb nāriņai. Ticējumi. Ja šajā dienā daudz odu, jūnija pēdējās dienas būs lietainas, bet siltas. Ja ielīst, līst līdz Septiņiem brāļiem (10.07.).

Rudzu zieda diena ir 12. jūnijs. Pēdējā no pupu stādāmajām un griķu sējas dienām. 12. jūnijā mežā negāja, jo čūskām visspriegākais kāzu laika brīdis. Ja rudzi iet vārpās, sācies vasaras sēņu laiks. 

Vītus diena ir 15. jūnijs. Saulains Vītus uz jauku siena laiku, lietains uz bagātu ražu. Pēc Vītus zāli drīkst ar izkapti pļaut, līdz tam, tikai rokām plūca.

No 18. jūnija līdz 21. jūnijam gada gaišākā mēneša gaišākās naktis jeb putnu naktis. Tas ir laiks, kad putni gaismas vainagu vij. Laiks no 18.06. līdz 21.06. labvēlīgs, lai dārzos atbrīvotos no nezālēm un no lieka apmatojuma uz ķermeņa. Ja šajās trīs dienās dienvidu vējš, būs labs labības gads.

No 21. jūnija līdz 25. jūnijam un tālāk līdz Pēteriem (29. jūnijs) ir Jāņu laiks. Tās ir vasaras saulgriežu, bagātu tradīciju un gada gaišākā mēneša gaišākās dienas. Jāņu laikā Saule un Zeme savijušās Zalkša dejā. Saulgriežu dienās Zalkša dejas skurbā Saule griež Zemi līdz iegriež pa saulei. Līgojas mežs, pļava un lauks. Ticējumi. Kad pirmās Jāņa zāles nevīst ātri, tad pirmais siens nekaltīs. Ja dzeguze beidz kūkot pirms Jāņiem – būs īsa vasara, agras salnas; ja pēc Jāņiem – būs gara vasara. Ja Jāņu dienā nelīst lietus, būs jauks rudens. Ja Jāņos līst lietus, tad slapja vasara.

27. jūnijā – Septiņi gulētāji. Ja septiņu gulētāju dienā daudz guļ, tad visu gadu daudz gulēs. Ticējumi. Kad septiņu gulētāju dienā līst lietus, tad tas līst septiņas dienas; bet ja līst septiņu brāļu dienā, tad līst septiņas nedēļas. Ja septiņu gulētāju dienā labs laiks, tad tāds pastāvēs septiņas nedēļas no vietas.

29. jūnijā - Pēterdiena. Tā ir Jāņu izskaņa un Pērkonam veltīta diena. No Pēterdienas saule uz ziemu, bet vasara uz karstumu. Apklust putnu dziesmas un vasarai sākas brieduma dienas. Ticējumi. Ja Pēterdienā Jāņuzāles nav novītušas - siens nekaltīs. Ja Pēteros sīpolus šķin - tie vīst un pēdējais laiks, kad var stādīt kāļus un rāceņus.

Atstājiet komentāru