2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kāds laiks gaidāms augustā - Rudzu, Viršu un Sēņu mēnesī? Laika vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms augustā - Rudzu, Viršu un Sēņu mēnesī? Laika vērotāja prognozes

Tautas gudrība teic, ka Rudzu mēnesim augustam maisā gan vasaras saule, gan rudens migla un lietus. Ja augusta sākums, galvenokārt tā pirmās dienas, karsts, tad ziema būs gara, auksta un sniegaina. Ja vasaras pēdējais mēnesis silts, tad tā ir zīme, ka būs vējains oktobris, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs no  Viļakas.

Viņš norāda, ka laika apstākļi pagājušā februāra, marta un aprīļa zīmīgajās dienās liecināja par salīdzinoši vēsu un nokrišņiem bagātu augustu. Vēlāk zīmes dabā un maijā vēstīja pārsvarā par siltu un sausu Rudzu mēnesi. Sekojot šīm norādēm laikā līdz Vasaras Mārai (15. augusts) Viršu mēnesis rādās būt mēreni silts, kad saule mīsies ar mākoņiem un pārsvarā sauss. Dienās lielākoties ar gaisa temperatūru plus 18, 23 grādi pēc Celsija. Naktīs jau sajutīsim rudens dzestrumu. Nokrišņi īslaicīgi.

Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Bieži mākoņains, bet bez stipriem nokrišņiem. Temperatūras dienās ap plus 17, 22 grādi. Naktis vēsas.

Arī augusta otrajā pusē bez būtiskām pārmaiņām. Dienas mēreni siltas, bet naktīs jau biežāk iezagsies rudenīgs vēsums. Nokrišņu vairāk, bet pārsvarā īslaicīgi un tie nekļūs par traucēkli ražas novākšanā. Siltākas un sausākas dienas varētu būt laikā ap un pēc Bērtuļa (24. augusts). Tad temperatūra daždien var paaugstināties līdz plus 25 un vairāk grādiem. Vēlāk ar mainīgiem laika apstākļiem. Dienas pārsvarā saulainas, bet naktis dzestras un skaidrajās naktīs salnu vietās arī pirmās rudens salnas.

Kopumā augusts būs tuvu vidējam gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā. Iespējams, ka dienu, kad temperatūra tuvosies plus 30 grādiem, augustā nebūs. Var izrādīties, ka šīs karstās jūlija dienas (26.-28. jūlijs), būs arī pēdējās karstākās dienas šogad. Līdz ar to izpaliks arī stipras pērkona lietusgāzes un mēs piedzīvosim normālu, bez īpašiem pārsteigumiem tradicionālu Latvijas vasaras pēdējo mēnesi – augustu.

Ticējumi par augustu

Rudzu mēnesis ir labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Laiks, kad nogatavojas āboli, kazenes un lazdu rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Augustā zemnieku dzen trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka, lai arī augustā saulīte silda, bet ūdens tik un tā atdziest. Tas ir laiks, kad priekšpusdienā vasara, vakarā – rudens. Viršu mēnesī gaiss smaržo pēc āboliem, sēnēm un viršu medus. Ja augustā mežos daudz sēņu, tad arī klētīs daudz graudu.

1. augusts. Nozīmīga diena laika vērošanā, lai zinātu, kāds būs rudens. Sauss laiks šajā dienā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens.

Ticējumi. Pirmajā augustā esot Velns no debesīm nosviests un Pēteris ķēdēs slēgts. Ja līst lietus, nākošgad būs labs rudzu gads.

2. augusts ir Rudzu diena. Labības pļaujas laiks. Jāvēro, vai jaunie stārķi nav atstājuši ligzdu. Ja jūlija beigās virs ligzdām jaunie stārķi lidojumā met saules apļa cilpas, būs agrs rudens.

Ticējumi. Ja jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu un debesīs met slaidus lokus, būs agrs, garš rudens un vēla ziema.

7. augusts – Vecā Anna. Jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

Labrencis jeb Uguns diena ir 10. augustā. Labrencī Uguns mātei ļāva atpūsties, nekūra uguni. Ap Labrenci īsts labības kulšanas laiks un sākas rudzu sēja. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana. Cūkas liek aizgaldā un Labrencis bija arī kazu kaujamā diena.

Ticējumi. Ja grib labus sīpolus, tad Labrencī tie jāņem nost. Ja ap Labrenci miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni.

15. augustā ir Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Lielās Māras mielastam kauj āzi. Nedrīkst mērkt linus, velēties. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds 15. augusts – tāds septembris. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos. Ja debesīs gubu mākoņi, būs jauka atvasara. Ja līst – rudens būs lietains.

Bērtulis ir 24. augustā. Jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzas medus vasara. Šajā dienā „kāpj bitēs” un tām izlūdz saulainās vasaras ienesumu, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

25. augusts – Linu diena. Linu plūkšanas laika sākums. Tā ir diena, kad dzērves „aiznes” launagu. Atpakaļ to „atnesīs” tikai nākamajos Jurģos.

Ticējumi. Ja vēss un lietains 25. augusts – būs auksta ziema.

​​​​​

Komentāri (0-1/1)

  • Vita
    02.08.2019 12:31
    Jau tgd pīlādžiem sarkanas ogas, ticējums vēsta, ja pīlādzis agri sārtojas - būs agra ziema...

Atstājiet komentāru