2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kādu laiku prognozē septembrī - Silu un Miķeļu mēnesī?

Kādu laiku prognozē septembrī - Silu un Miķeļu mēnesī?

Ticējums par septembra saka, jo sausāks un siltāks Silu mēnesis, jo vēlāk iestāsies ziema. Ja septembris silts, tad ziema vēla un ziemā maz sniega. Ja Miķeļu mēnesis miglains, marts būs sniegains, tā savā blogā raksta laika vēroitājs Vilis Bukšs.

Šogad pīlādži bagāti ar ogām un lazdas ar riekstiem. Ticējums par meža sērmūksli saka, ja sērmuškai daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad slapjš rudens. Savukārt par ozoliem ir ticējums, ja daudz zīļu, tad rudenī bagāta raža un dziļa ziema. Šīs un tāpat skudriņu savilktie augstie pūļi un agra svīru aizlidošana un jauno stārķu izlidošana norāda, ka rudens kopumā būs garš un rudens pēdējos mēnešos (oktobra otrā puse, novembris) vairāk slapjš kā sauss.

Dienas pagājušajā janvārī, martā un 15. augustā rāda, ka septembris gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā būs tuvu normai, bet drusciņ siltāks un sausāks kā parasti.

Septembra sākums silts un dažviet pat karsts, nokrišņi īslaicīgi. Vēlāk, laikā ap Brūkleņu dienu (5. septembris) un līdz Mazajai Mārai (8. septembris) nokrišņu maz, bet salīdzinoši vēss (temperatūra ap plus 13, 18 grādiem dienās un naktīs salnu vietās iespējamas salnas.) Vēlāk siltāks, nokrišņi īslaicīgi.

Mēneša vidū laika apstākļi nepastāvīgi. Vairāk vējainu dienu, nokrišņi īslaicīgi un vēss. Temperatūra dienās ap plus 12, 17 grādiem. Skaidrās bezvēja naktīs dažviet rudens salna.

Septembra otrajā pusē, it īpaši ap Rudenājiem (21. septembris), laika apstākļi uzlabosies. Dzelzu nedēļā (22. septembris līdz 29. septembris) nokrišņi īslaicīgi un salīdzinoši silts. Laikā pirms Miķeļiem (29. septembris) temperatūra dienās var paaugstināties līdz plus 20 un vairāk grādiem. Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajās dienās, bet vēlāk iestāsies īsts rudens. Tālāk sekojošā oktobra otrajā pusē arī pirmais sniegs un oktobra sals nobendēs pēdējos vasaras ziedus…  

Ticējumi par septembri

Septembris ir rudens pirmais mēnesis, kad zeltojas  koki, lido gājputni un čūskas lien zemē. Miķeļu mēnesis ir viršu, brūkleņu, dzērveņu un pīlādžu laiks. No 21. septembra līdz Miķeļiem (29. septembris) svin Rudenājus.

1. septembrī ir Egidijs. Diena, kad sakņu dārzā sāk novākt ražu, bet dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.

Ticējumi. Kāds 1. septembris, tāds rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis septembris. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Ja iesākas ar labu, tad būs labs. Ja Egidija diena sausa un saulaina - arī marts būs sauss un silts.

Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jauks un saulains laiks.

5. septembris – Brūkleņu diena un sākas rudens sēņu laiks. Ja brūklenes gatavas, tad arī auzas nogatavojušās.

Ticējumi. Ja dzērves lido zemu - būs silta ziema. Ja augstu - auksta.

Mazā Māra ir 8. septembrī. Tā ir viena no rudens Mārām. Aitu cērpamā diena. Līdz Mazajai Mārai centās no mārkiem izņemt un uz lauka izklāt linus. Arī viena no pirmajām rudens vēju dienām. Šajā dienā čūskas lien zemē un izlīdīs 7. aprīlī – Vecajā Pavasara Mārā.

Ticējumi. Lietaina Mazā Māra sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni. Ja vasaras beigās daudz čūsku – būs garš rudens.

14. septembrī sākas vidējā jeb īstā atvasara un turpinās līdz Miķeļiem (29. septembris). Jaunākajai no atvasarām atvēlēts laiks no 28. augusta līdz 14. septembrim. Vecākā sākas 29. septembrī un ilgst līdz vecajam Miķelim (12. oktobris).

Ticējumi. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies – rudens būs garš. Ja atvasara sausa – būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina – rudens būs sauss. Ja lido zosis – būs agra ziema.

17. septembris. Rudens Vēju diena. Tā ir viena no Vēja Mātes dienām. Jāvēro no kuras debess puses iepūš vējš, jo tas pārsvarā būs noteicošais rudens vējš. Šajā dienā aizlido pēdējās bezdelīgas.

Ticējumi. Ja vējš pūš no dienvidiem, būs silts un garš rudens. Ja no ziemeļiem vai austrumiem, tad rudens būs nemīlīgs, bet ja no rietumiem - rudens būs slapjš.

22. septembrī sākās un līdz Miķeļiem – 29. septembrim, turpinās Dzelzu nedēļa. Tā bija sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzēja būt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks. Šoruden 28. septembrī.

Ticējumi. Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem – būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem – būs mērena ziema. Ja Dzelzs nedēļā vāc kāpostus – tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

Miķeļi ir 29. septembrī. Ziemas laika sākums. Tās ir apjumības jeb appļāvības - pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību. Miķeļus svin lepni. Senči kāva aunu vai cūku, skābēja kāpostus, cepa plāceņus, brūvēja alu, bet pirmos kumosus un pirmo alus krūzi ziedoja Mājas kungam.

Ticējumi. Ja ap Miķeļiem līst – būs mīksta, silta ziema. Ja Miķeļu rītā vējš pūš no ziemeļiem – būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļos ir saule – būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina – būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos būs sniegs.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru