2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kādu laiku oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī - prognozē laika vērotājs?

Kādu laiku oktobrī - Veļu, Zemliku un Lietus mēnesī - prognozē laika vērotājs?

Oktobris ir rudens un lietus mēnesis. Ticējums saka, ja oktobris skaidrs, sauss, tad būs vējaina ziema. Ja oktobrī vēl siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja Veļu laikā daudz miglas – ziema būs sniegaina. Jauks oktobris paredz agru un skaistu pavasari. Ja oktobris sākas ar siltu laiku, tad ar aukstu aiziet, un ja ar aukstu ienāk, tad ar siltu iziet, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Atbilstoši ticējumiem par laika apstākļiem 16. augustā, kas atbilst oktobrim un vērojumiem dabā, tad oktobris kopumā rādās būt drusciņ siltāks kā parasti un ar nokrišņiem tuvu vidējam.

Ja mēneša pirmajās desmit dienās vēl salīdzinoši silts un pārsvarā bez ilgstošiem nokrišņiem, tad laikā ap Vecmiķeli (12. oktobris) vēss un vairāk nokrišņu. Lietus, krusa. Mēneša pirmajā pusē starp mākoņainām dienām, kas atnesīs īslaicīgu lietu un reizēm arī krusu, būs arī saulainas dienas, bet naktis dzestras un daudzviet neliela salna. Temperatūra dienās šajā laikā svārstīsies no +8 līdz +15. Naktīs lielākoties no 0 līdz +5.  

Mēneša vidū laika apstākļi mainīgi. Ja līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris) laika apstākļi būtiski neatšķirsies no laika apstākļiem septembra pēdējā nedēļā, tad vēlāk vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra dienās ap +5, +12 grādi. Naktīs daudzviet salnas.

Oktobra otrajā pusē, īpaši laikā ap 20., 25. oktobri kļūs vēl vēsāks. Vairāk mākoņu, nokrišņi īslaicīgi un dienas salīdzinoši vēsas, ar temperatūru no plus 3 līdz plus 10 grādiem. Skaidrās naktīs salnas. Šajā laikā  dažviet Latvijas ziemeļos un ziemeļaustrumos dzestrie ziemeļrietumu vēji atnesīs arī pirmās sniegpārslas, bet rudens salnas nokodīs pēdējos šīs vasara ziedus. Veļu mēneša izskaņā dienas drēgnas (+6,+8), neliels lietus un aukstas naktis.

Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī tālāk novembrī, līdz Mārtiņiem (10. novembris). Vēlāk, aizvien neatlaidīgāk sāks klauvēt neliela ziemiņa, kas Mārtiņa mēneša pēdējā nedēļā nostiprināsies Latvijas ziemeļaustrumos. Ar nelielu salu, kas saglabāsies arī dienas laikā. Ja šobrīd, Miķeļu nedēļā (22. – 29. septembris), raugās tālāk, kāda būs ziema, tad zīmes dabā norāda uz to, ka ziemas pirmā puse maiga, bet ar nokrišņiem bagāta. Ziemas otrajā pusē, pēc Svecaines (2. februāris), pastiprināsies sals un līdz ar to pavasaris būs vēls.

Ticējumi par oktobri

Oktobris ir Veļu mēnesis. Miķeļos (29. septembris), dažviet 9 dienas pirms Miķeļiem, sākas Ilgu laiks. Laiks, kad senči aicināja viesos mirušo tuvinieku garus, pamieloja tos un tad laipni aizraidīja atkal projām Garu pasaulē. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus noliek pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema. Ja veļu laikā katru nakti salna, tad gaidāms vēls pavasaris.

1. oktobrī ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Tas ir laiks, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Ievāc mežrožu augļus. Ticējums saka, ka šajā dienā meitas nākušas iekšā gulēt un likušas cerību pie malas, ka vēl varētu brūtgānu iegūt.

Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz 2. novembrim būs bez sala un ziema vēla.

8. oktobrī jāvēro laiks. Ja šajā dienā pirmais sniegs, tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja jauks laiks, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, bet ja no rietumiem – sniegaina.

12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.

14. oktobrī Vecais lapkritis. Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.

Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēroja vēju virzienus. Tie iezīmēja rudens valdošos vējus.

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – būs agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.

28. oktobrī Simjūdis. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru