2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Laika vērotājs: Prognozes par ziemu pirms ziemas jeb kad gaidāms sniegs un sals

Laika vērotājs: Prognozes par ziemu pirms ziemas jeb kad gaidāms sniegs un sals

Siltais novembris liek spicēt ausis un raut degunu... Varbūt siltais rudens ieilgs un turpināsies līdz Ziemassvētkiem, bet pēc tam, raugi, jau pavasaris... Jā, tā varētu ļauties pašapmānam, ja vien jau iepriekš nebūtu bijuši silti novembra mēneši, kam seko aukstas, vai mēreni aukstas un sniegainas ziemas, savā blogā  raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Šoruden uz nebēdu darbojas (rok) kurmji. Mitrajā zemē kāpurus un sliekas vajājot, pirms ziemas nostiprina pazemes ejas. Skudriņas jau vasaras nogalē savilka augstus pūžņus it kā, paredzēdamas slapju rudeni. Par mitru rudeni un sniegainu ziemu vēstīja arī tas, ka lazdām bija daudz riekstu un pīlādžiem ogu. Pagājušais salīdzinoši siltais septembris un oktobris rāda, ka ziema varētu būt gara un ievilkties dziļi pavasarī...

Vakar vēlu vakarā atgriežoties no kārtējā pārgājiena applūdušajās upju palienēs vēl dzirdēju trakulīgu meža pīļu klaigāšanu. Ticējums saka, ja ūdensputni vēl nav pārvietojušies uz lielākiem ūdeņiem, tad tik drīz sals vēl nesekos. Arī balto vizbuļu ziedēšana vēlā rudenī norāda uz to, ka līdz Ziemassvētkiem liels sals izpaliks..

Iespējams, ka Katrīnas (25. novembris) un Andreja (30. novembris) nedēļā atnāks sals un sniegs, kas iezīmēs pirmziemu, jo Mārtiņi (10. novembris) bija silti un mitri. Te, austrumu pierobežā, izveidosies neliela sniega sega, kas līdz Ziemassvētkiem gan pieaugs, gan saruks. Līdzīgi laika apstākļi varētu būt arī Ziemassvētku laikā.

Ja skatās tālāk, tad koku dzeltēšana un gājputnu aizlidošana, kas notika bez steigas liecina, ka ziema būs mērena. Lai gan kautas cūkas liesas sabiezinājums uz galu norāda, ka ziema savus „zobiņus” varētu parādīt vairāk uz pavasari.

Šoruden apses lapas sakrita un sagūla zemē vairāk ar apakšpusi uz augšu, kas ir zīme, ka kopumā ziema būs vidēji auksta. Pirmais sniegs, kas šoruden daudzviet uzkrita oktobrī un nesasalušai zemei, norāda, ka ziema būs mērena, bet gara.

Šogad rudens ir bagāts ar miglainām dienām Tātad sniegs ziemā būs un vairāk kā iepriekšējās ziemās. Savukārt pērkons, kas bija oktobrī un salīdzinoši siltā Mārtiņa nedēļa (4. līdz 10. novembris) nozīmē, ka ziemā stiprāka sala dienas mīsies ar īslaicīgiem atkušņiem. Ticējums vēsta, ja Mārtiņu nedēļā ūdensputni pa ūdeņiem peras, tad jau Andrejos (30. novembris) un Ziemassvētkos, tie pa ledu slidināsies. Rādās, ka šogad Ziemassvētki būs balti un ar nelielu salu, bet laikā pēc Zvaigznes dienas (6. janvāris) var sagaidīt arī stiprāku salu. Ar aukstuma viļņiem dažviet temperatūra var nokrist līdz mīnus 27 grādu atzīmei pēc Celsija. Arī sniegs vairāk vai mazāk varētu noturēties līdz Lieldienu nedēļai (5. līdz 12. aprīlis).

Pēc pirmā sniega, kas austrumu pierobežā atnāca nedēļas vidū un pēc Miķeļu un Pokrova (Vecais Lapkritis) zīmēm mana vecmāmuļa teiktu: Tādās ziemās būs trīs atkušņi un trīs stipra sala vāli...

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru