2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kāds laiks gaidāms martā - Pavasara un sērsnu mēnesī?

Kāds laiks gaidāms martā - Pavasara un sērsnu mēnesī?

Manai vecmāmuļai bija teiciens: Marts ir kā vīrietis, tikai ar sievietes dabu. Te raud, te smejas. Te saulīte muguru glāsta, te ziemeļvējš sniegu bārsta, tā savā blogā par martu raksta laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.


Pēc savas dabas marts vēl nav īsts pavasaris, bet gan priekšpavasaris. Ticējums saka, ja janvārī ir marts, tad martā janvāris. Pagājušais janvāris šogad bija ar pavasarim raksturīgiem laika apstākļiem un tā ir zīme, ka martā ziema vēl var atkosties. Tāpat arī siltais februāris norāda uz to, ka kalendārā pavasara pirmajā mēnesī vēl būs gan sniegs gan sals. Vērojot 1. un 2. februāri, kas paredz martu un pavasari, tad marts un kopumā pavasaris būs ar mainīgiem laika apstākļiem, salīdzinoši silts un nokrišņiem bagāts.

Marta pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Mēneša sākumā daudzviet nelieli īslaicīgi nokrišņi, vējains un temperatūra naktīs tuvu nullei, bet dienās plus 5, 6 grādi. Nereti lietus, dažviet arī slapjš sniegs. Laikā ap Gregoru (12. marts) kļūs siltāks un mūs var aplaimot īsti pavasarīgas dienas. Saulainas un sausas, kad temperatūra var pakāpties līdz plus 10 un vairāk grādiem. Naktīs iespējams neliels sals līdz mīnus 5 grādiem.

Mēneša vidū vairāk dažāda veida nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra dienās nedaudz virs nulles, naktīs daudzviet nedaudz zem nulles. Ceļi var būt slideni.
Laika apstākļi marta otrajā pusē nepastāvīgi. Laikā ap astronomiskā pavasara pirmo dienu (20. marts) un Pavasara Māru (25. marts) iespējams neliels aukstuma vilnītis jeb nabadzīgās ziemas „atvadu skūpsts”, kad temperatūra naktīs vietām var pazemināties līdz mīnus 10 grādiem. Dienās nedaudz virs nulles. Šajā laikā brīžiem sniegs, slapjš sniegs, arī lietus. Ceļi slideni. Bet pavasaris ir mānīgs un šādām vēsām dienām mēneša beigās sekos pārsvarā saulains un sauss laiks, kad temperatūra dienas laikā paaugstināsies līdz 10, 12 grādiem.

Kopumā marts rādās būt siltāks nekā parasti un nokrišņi tuvu vidējam. Tālāk, laikā līdz Lieldienām (12. aprīlis) vēl sagaidāms slapjdraņķis, vējainas dienas un naktīs neliels sals. Vēlāk, aprīļa otrajā pusē lielākoties sauss un saulains. Laika apstākļi būs labvēlīgi agrai pavasara sējai.

Ticējumi par martu

Marts ir pirmais kalendārā pavasara mēnesis. Ticējums saka, ja marts un aprīlis ir auksts, tad maijs būs silts. Ja kaķis martā saulē sildās, tad aprīlī līdīs uz krāsns. Ja martā pērkons, tad būs labs ogu un siena gads. Ja martā miglas – slapja vasara. Marts ir laiks, kad parasti kļavām un bērziem sāk tecēt sula, zied sniegpulkstenītes, lazdas, sāk ziedēt zilās vizbulītes, zalktenes un māllēpes. Šogad tas noticis daudz agrāk, jo janvārī un februārī laika apstākļi bija līdzīgi marta beigām un aprīļa sākumam. Sērsnu mēnesis ir pirmo gājputnu atgriešanās laiks. Laikā no 3. līdz 9. martam sāk atgriezties krauķi. Ap Gregoru, 12. martu, lauku cīruļi, ķīvītes un māju strazdi, bet mēneša beigās arī baltās cielavas un stārķi. Arī pirmo gājputnu atgriešanās laiks šogad ir krietni agrāks. Martā pelēkajam zaķim piedzimst pirmie mazuļi, alnim aug jaunie ragi un no ziemas miega mostas lācis (ja vispār bija aizmidzis). Pirmais pavasara mēnesis ir laiks, kad sākas pavasara pali un kad ziema aizejot izspēlē ne vienu vien joku...

1. marts – Evdokija. Tā ir pirmā pavasara mēneša pirmā diena. Šī un turpmākās trīs dienas līdz 4. martam ir Pavasara vēju dienas. Kāds 1. marts, tāds lielākoties pavasaris. 2. marts prognozē vasaru. 3. marts - rudeni un 4. marts nākamo ziemu. Ticējumi. Ja jauka Evdokija - būs jauks pavasaris. Ja vistiņa padzersies, tad Jegorā (6. maijs) aitiņa zālīti paēdīs.

6. marts svarīga diena laika vērojumiem. No šīs dienas sākas kļavu sulu laiks. Ticējums saka, ka šajā dienā pavasaris jau pie durvīm un tās tikai jāatver un jāielaiž pavasaris istabā.

12. marts – Gregors. Diena, kad āpsis izlien no alas, bet – ja laiks vēl nešķiet pietiekami silts, lien alā atpakaļ un guļ vēl divas nedēļas. Ja atlidojuši gājputni, tad būs bagāts labības gads. Ja līst lietus - būs laba vasara. Ticējumi. Ja pūpoli atveras, vai atvērušies vairāk no galotnes - laba būs agrā sēja. Ja nav atvērušies, tad laba būs vidēja sēja.

14. marts - Jevdokija (Evdokija). Kāds laiks Jevdokijā – tāds visā vasarā. Šajā dienā sievietēm - grūtniecēm, jāiet vērot saullēkts, lai bērni dzimtu stipri un veseli. Ticējumi. Ja dienvidu vējš – būs silta un mitra vasara. Ja salst un ziemeļu vējš – būs auksta vasara. Ja Jevdokijā snieg – būs labas ražas, ja līst – būs sliktas. Ja šajā dienā pavasaris smaida, tad tam ticēt nevar, tas vēl raudās.

17. martā ir Ģērdacis, Ģertrūdes diena. Diena veltīta Svētajai Ģertrūdei no Nivelles. Viena no galvenajām Kustoņu dienām. Bišu pamošanās diena. Dravnieki izslauka bišu stropus un gatavojas medus vasarai. Ticējumi. Ja ligzdās atgriezušies krauķi, pēc trīs nedēļām varēs sēt. Ja krauķi vēl nesteidz atjaunot ligzdas, pavasaris būs garš un auksts.

19. martā Jāzepa diena. Ja Jāzepa dienā dzenis kaļ, būs vēls pavasaris. Lai pasteidzinātu pavasara atnākšanu, apkārt vecai priedei vai ozolam velk melnu āzi un blēj līdz ar to.

21. martā - Benedikts jeb Bindus. Dzīvnieki, kas Ģērdacī nav pamodušies, mostas Bindus dienā. Ticējumi. Ja Bindus dienā sniegs mijas ar lietu, tāds tas būs arī Lieldienās. Silta Bindus diena uz siltu pavasari.

25. martā – Pavasara Māra. Diena, kad koki jūt sāpes, tāpēc cirvi šai dienā necilā. Šajā dienā pamostas arī meža valdnieks lācis. Uguni vakaros vairs nededz un pirmo reizi pavakariņo ar Saules gaismu. Ticējumi. Ja Māras nakts silta un miglaina – būs auglīgs gads. Ja salst, tad līdz īstajai vasarai būs 40 salnas naktis.

30. marts - Aleksijs. Tā ir viena no Kustoņu dienām. Ticējumi. Ja Alekseja dienā pūš dienvidu vējš, būs silts pavasaris. Ja ziemeļaustrumu – būs auksts pavasaris un auksta vasara.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru