2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī

Kāds laiks gaidāms aprīlī - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesī

Ticējums saka, ja aprīlis sākas ar ledu, tad beidzas ar medu. Tas ir, ka aprīļa beigās ziedošajos augos bites jau atrod nektāru. Ja aprīlī pērkons, būs silta vasara un bagāta riekstu raža. Ja Sulu mēnesī daudz ūdeņu, tad Miķeļos (29. septembris) daudz alus (laba miežu raža). Lai arī aprīlī ziemeļvējš vēl var atnest cīruļputeni un salu (kā tas bija 1986. gada aprīļa vidū), aprīlis ir un paliek siltāks par martu un vēsāks par maiju. Jāatceras, ka auksts marts paredz siltu maiju, bet silts marts aukstu un puteņainu aprīli. Ziemeļvēji, kuri izpaliek Sveču mēnesī (martā), var atgriezties aprīlī. Šie ticējumi tikai apstiprina sulu mēneša un pavasara mainīgo dabu. Tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Atbilstoši novembra, janvāra un marta nozīmīgajām dienām, aprīlis šogad būs ar temperatūrām tuvu šā mēneša vidējiem rādītājiem, bet ar noslieci uz siltāku. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs un kopumā drusciņ vairāk kā parasti.

Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi nepastāvīgi. Mēneša sākumā saule mīsies ar mākoņiem, nelieli nokrišņi, vējains. Temperatūra no nelieliem mīnusiem naktīs līdz plus 14 grādiem laikā ap Veco Pavasara Māru (7. aprīlis) un Māllēpes dienu (10. aprīlis). Vēlāk kļūs vēsāks.

Laikā ap Lieldienām (12., 13. aprīlis) un tālāk, mēneša vidū, naktīs daudzviet pavasara salnas. Temperatūra dienā ap plus 7, plus 12 grādi. Nokrišņi īslaicīgi. Lietus, slapjš sniegs, iespējama arī krusa. Vējains.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Jurģi (23. aprīlis), iestāsies īsti pavasarīgs laiks. Dienas pārsvarā sausas un saulainas. Nokrišņi nelieli, īslaicīgi. Šajā laikā temperatūra dienā var pakāpties līdz plus 20 un vairāk grādiem. Dažviet arī pirmie pavasara pērkona negaisi.

Mēneša beigās laika apstākļi būtiski nemainīsies. Tālāk sekojošais maijs rādās būt silts, lielākoties saulains un brīžiem ar stipriem nokrišņiem pērkona negaisu laikā mēneša otrajā pusē.

Paredzams, ka laikā ap Jurģi (23. aprīlis) sāks ziedēt ievas, dzirdēsim pirmo dzeguzes kūkojumu un lakstīgalas pogošanu. Šajā laikā atgriezīsies arī pirmās bezdelīgas un citi mazie kukaiņēdāji. Ticējums saka, jo agrāk pavasarī sāk ziedēt ievas, jo siltāka vasara...

Ticējumi par Aprīli

Aprīlis ir kalendārā pavasara otrais mēnesis un laiks, kad zeme svīst un atgūst siltumu. Sulu mēnesī bērziem tek sula (šogad bērziem sula sāka tecēt marta vidū), turpina ziedēt lazdas un alkšņi, sāk ziedēt kārkli un pūpolvītoli. Aprīļa vēl dzeltenīgi sarkanbrūnos laukus iekrāso māllēpes, bet mežmalas zilās, baltās un dzeltenās vizbulītes. Mēneša beigās sāk ziedēt gundegas un mazpurenītes. Sulu mēnesis ir gājputnu atgriešanās laiks. Ja putnu mēneša pirmajā pusē masveidā atlido cīruļi, strazdi un ķīvītes, tad mēneša beigās arī pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu arī bitēm sākas darba gads un zemniekam zemes darbu un agrās sējas laiks.

1. aprīlis ir Māņu (Joka) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.
Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļodams iet, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

4. aprīlī Izidors. Nedrīkst strādāt zemes darbus un šajā dienā lielā skaitā atlido strazdi.
Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī kūst no ziemeļu puses, būs silta vasara. Ja no dienvidu - auksta.

7. aprīlī Vecā Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai.
Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī debess bez mākoņiem un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja slapja - būs laba sēņu vasara.

8. aprīlī jāvēro daba un laika apstākļi. Šajā dienā masveidā atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Upes pietūkst un lauž ledu.
Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

12. aprīlis un 13. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule dejo, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied, un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos.

Tipsis jeb Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un sākas medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi.
Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

19. aprīlī Baltā svētdiena jeb Lieldienu atsvēte. Baltajā svētdienā izjauc un sadedzina Lieldienu šūpoles, lai nebūtu burvjiem un raganām kur šūpoties. 
Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī kūst no ziemeļu puses, būs silta vasara. Ja no dienvidu - auksta.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus.
Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

Markus diena 25. aprīlī. Šajā dienā zeme izgaro auglību. Markus dienā nestrādā, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī sals un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

Atstājiet komentāru