2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Prognozē laika vērotājs: Kāds laiks gaidāms maijā - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesī

Prognozē laika vērotājs: Kāds laiks gaidāms maijā - Lapu, Sējas un Ziedu mēnesī

Ticējums saka, ja maija sākums silts, tad mēneša beigas vēsas un otrādi. Ja Lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Maijā vidēji reizi septiņos gados atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās lietus, krusa un nereti arī snieg "dzeguzes sniegs". Miglas maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons – bagātu. Ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Laika vērotājs norāda, ka atbilstoši novembrim un ziemas galvenajam mēnesim janvārim, kā arī pirmajam pavasara mēnesim martam tad maijs solās būt tuvu ikgadējiem vidējiem rādījumiem temperatūru ziņā. Nokrišņu sadalījums nevienmērīgs, bet pārsvarā normas robežās.

Maija pirmajā pusē līdz Jeremijam (14. maijs), laika apstākļi mainīgi. Mēneša sākumā pārsvarā sauss, nokrišņi īslaicīgi un temperatūra dienās ap plus 15 grādiem. Naktīs dažviet neliela salna. Mēness fāzēm mainoties, laikā pēc Jetes (7. maijs), vairāk nokrišņu. Dažviet arī pērkona negaisi. Temperatūra dienās ap plus 10, plus 15 grādiem.

Vēlāk, mēneša vidū, kļūs vēsāks. Laikā ap Lakstīgalu dienu (15. maijs) naktīs iespējamas nelielas salnas. Temperatūra dienā ap plus 9, plus 14 grādi. Nokrišņi īslaicīgi, dažviet iespējama arī krusa.

Mēneša otrajā pusē laika apstākļi uzlabosies. Lai arī vēl ap Mokeju (23. maijs) salnu vietās iespējamas nelielas salnas, dienas rādās būt saulainas un sausas. Laikā ap Urbānu (25. maijs) un mēneša beigās pārsvarā silts, pat vasarīgi silts, kad temperatūra dienā var paaugstināties līdz plus 25 un vairāk grādiem. Nokrišņi īslaicīgi, bet iespējamas stipras pērkona lietusgāzes.

Skatoties tālāk, tad atbilstoši ziemeļvējiem Jurģos (23. aprīlis) kā arī māllēpju ziedēšanai aprīlī, rādās būt mēreni silta vasara ar bagātiem nokrišņiem vasaras otrajā pusē.

Ticējumi par maiju

Maijs ir trešais kalendārā pavasara mēnesis un pirmo pērkona negaisu un ievzieda laiks. Lapu mēnesī salapo koki un zied dārzi. Nedēļu pēc tam, kad bērziem saplaukušas lapas, var stādīt kartupeļus. Ziedu mēnesis ir pirmo ēdamo pavasara sēņu laiks. Bisītes, lāčpurni un ķēvpupi tradicionāli ir tās sēnes, ar kurām sākas sēņu vasara. Maija sākumā sāk dziedāt lakstīgala un grieze griezt, bet ap 8. maiju arī vālodze sauc. Laikā no Jeremijas (14. maijs) līdz Mokejam (23. maijs) atgriežas mūsu pēdējie gājputni svīres un upes, purva, krūmu ķauķi. Sējas mēnesis ir arī laiks, kad daudziem putniem un dzīvniekiem dzimst mazuļi, bet mitrās vietās sāk vairoties odi un knišļi. Ja maijā izvēdina drēbes, tad kodes neēd. Lapu mēnesis ir svēto augu ievākšanas laiks un tos lasa pēc saules uzlēkšanas pilnā mēnesī. Šogad laikā no Jetes dienas (7. maijs) līdz Jeremijam (14. maijs).

1. maijs ir Lapu diena. Šajā dienā koki asiņo un tāpēc nedrīkst ne cirst, ne lauzt. Ticējumi. Ja pirmā maija diena jauka - būs labs rudens. Ja maijs nāk kā dārznieks, tad klētis būs tukšas. Vēss maijs nes daudz labuma.

Jegora diena ir 6. maijs. Diena, kad satiekas vakara un rīta blāzma. Ticējumi. Ja pirms 6. maija sākas ievzieds - būs karsta vasara. Jegora rasa septiņas kaites izdziedē.

7. maijs ir Jete. Sīpolu stādāmā diena. Ja šajā dienā stāda sīpolus, tie izaug lieli un labi saglabājas. Ticējumi. No Jetes līdz īstajai vasarai vēl var būt 12 naktis ar salnu. Ja daudz maijvaboļu, būs karsta vasara.

Staņislava diena ir 8. maijs. Ticējumi. Ja Staņislava dienā uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, “zeme aug” – klāt īstais sējas laiks. Ja šajā dienā spilgta, izliekta varavīksne, jāvēro, kura krāsa pārsvarā. Ja dzeltenā - būs laba miežu raža. Ja zaļā - būs laba kviešu raža.

9. maijs ir Niklāvs jeb Ījābs. Var stādīt sīpolus, kartupeļus, pupas un sēt zirņus. Ja vēss, mākoņains, būs laba raža.

13. maijs diena, kad vēro laiku. Ja zvaigžņota un silta nakts - būs pilnas klētis. Ja saullēkts skaidrs - būs karsta vasara.

Jeremija 14. maijā. Ticējumi. Ja jauks laiks - būs labs rudens. Ja diena lietaina un vēsa - būs auksta ziema.

15. maijs diena, kad sāk dziedāt lakstīgalas. Ticējumi. Ja lakstīgalas pogo, sākas īstais sējas laiks. Ja pirmo dzird lakstīgalu - būs saulaina vasara. Ja dzeguzi - lietaina.

23. maijā ir Mokeja diena. Dažviet 24. maijā. Šajā dienā zemes darbus nestrādā. Ticējumi. Ja saullēktā debesis sarkst - būs slapja un pērkoņaina vasara.

25. maijā Urbāns. Ticējums saka, ka Urbāns atver, bet Bērtulis (24. augusts) aizver durvis uz Vasaru. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru. Sāk ziedēt pīlādži.

Sidora diena ir 27. maijs. Ticējumi. Linu sējas un gurķu stādāmā diena. Ja Sidora dienā drēgns ziemeļvējš – būs auksta vasara. Daudz odu - būs daudz ogu. Ja daudz knišļu - būs laba sēņu vasara.

28. maijā - Pahoms. Ticējumi. Auzu un kviešu vēlās sējas laiks. Ja saullēktā sarkaņi - vasarā būs daudz ugunsgrēku. Ja Pahomā silts - vasara silta un saulaina.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru