2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī izveidojusies līdz septiņiem centimetriem bieza sniega sega (FOTO) (PAPILDINĀTS)

(Papildināts viss teksts)

Otrdienas rītā Jēkabpili klāj līdz septiņiem centimetriem bieza sniega kārta, liecina Radio1.lv mērījumi. Aculiecinieki  ziņo par sniega segu arī Līvānos.

Ielas pārsvarā ir slapjas, jo no zemes nākošais siltums kausē sniegu, bet zāli, puķes un koku zarus klāj vairāki centimetri sniega. Visbiezākā - septiņus centimetrus dziļa - sniega kārta izveidojusies uz automašīnām vai citām līdzenām virsmām.

Portāls Radio1.lv arī novēroja, ka zem sniega svara krakšķ un lūst ziedēt sākušo ābeļu, plūmju, bumbieru un ceriņu zari.

Gaisa temperatūra pilsētā ir -1 grāds, tādēļ zem sniega svara saliekušās puķes un citi augi ir sasaluši.

Sinoptiķi prognozē, ka tuvākajās stundās snigšana turpināsies galvenokārt tikai Latgalē.

Aculiecinieks informē, ka otrdienas rītā Līvānos uzsnigusi pamatīga sniega kārta, bet visvairāk uzsnidzis Jēkabpils novada dienvidos, kur sniega sega sasniegusi 16 centimetrus, liecina iedzīvotāju ziņojumi.

Tik bieza sniega kārta izveidojusies Jēkabpils novada Leimaņu un Rubenes pagastā. Ap 10 centimetriem sniega ir arī Viesītes, Aknīstes, Līvānu, Madonas, Varakļānu, Balvu un Rugāju novadā.

Gaisa temperatūra daudzviet Vidzemē un Latgalē priekšpusdienā bija noslīdējusi līdz -1 grādam, līdz ar to zem slapjā sniega segas salīkušie koki un ziedošās dārza puķes apsaluši ar kraukšķīgu ledus kārtu.

Šī ir biezākā un plašākā sniega sega, kas Latvijā izveidojusies tik vēlu pavasarī pēdējo desmitgažu laikā. Iepriekš 2017. gada 10. maijā daudzviet sniga, tāpat pērn neliela sniega kārta Ziemeļvidzemē viedojās 3. maijā. Visvēlāk sniegs uzsnidzis 1953. gadā, kad 29. maijā Kazdangā izveidojusies piecu cenentimetru sniega kārta, vēl vēla snigšana bijusi 1951. gada 25. maijā Dagdā, kur uzsniga 10 centimetri sniega.

Apsnigušas tulpes, zem sniega arī ziedošie augļu koki. Šādu skatu daļā Latvijas šorīt vēroja iedzīvotāji. Sociālajos medijos cilvēki dalās ar krāšņām fotogrāfijām. Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumu daļā šorīt sniga, sniega segas biezums sasniedza vairākus centimetrus.

Stādu audzētāja no Ludzas Dzintra Batņa stāstīja, ka šorīt viņas pusē ir neliela sniega kārta. Laika prognozēm sekojusi dažādos avotos un gatavojās, tāpēc nekas traģisks noticis neesot.  

Ņemot vērā prognozētos laikapstākļus, Valsts policija aicina autovadītājus braukt prātīgi, izvēlies braukšanai atbilstošu manieri, laika apstākļiem atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērot drošu distanci.

Likumsargi brīdina, ka uz autoceļiem var veidoties apledojums un sniega sega. Tā kā lielākā daļa autovadītāju saviem spēkratiem jau ir nomainījuši ziemas riepas uz vasaras riepām, šādi laikapstākļi braukšanai var būt bīstami, uzsver policijā.

Policija aicina ikvienu autovadītāju rūpīgi izvērtēt situāciju un, ja iespējams, izvēlēties citu pārvietošanās veidu vai transportlīdzekli. Tāpat īpaši uzmanīgiem jābūt arī tiem, kas pārvietojas kājām vai velosipēdu.

Braukt ar transportlīdzekli, kurš aprīkots ar riepām, kurām ir radzes, kopš 1. maija braukt ir aizliegts.

Aculiecinieka foto

Atstājiet komentāru