2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Kādu laiku prognozē augustā - Viršu, Rudzu un Sēņu mēnesī?

Kādu laiku prognozē augustā - Viršu, Rudzu un Sēņu mēnesī?

Tautas gudrība saka, ja augusts silts, tad rudens vējains. Ja augusta sākums karsts, tad ziema auksta, sniegaina un gara. Kopumā mēreni siltais un ar nevienmērīgu nokrišņu sadalījumu aizejošais vasaras galvenais mēnesis jūlijs ar līdzīgiem laika apstākļiem ievilksies arī augustā, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Atbilstoši februārim un pavasara vērojumiem dabā, tad kopumā augusts būs mēreni silts, bet ar novirzi uz siltāku. Nokrišņi tuvu normai, bet sadalījums, tāpat kā iepriekšējos vasaras mēnešos, nevienmērīgs. Iespējams, ka dienas ar karstumu plus 30 un vairāk Rudzu mēnesī arī izpaliks.

Laikā līdz Uguns dienai (10. augusts) silts, temperatūra pārsvarā ap plus 20, 25 grādiem. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, bet pirms Labrenča (10. augusts) reizēm stipri un ar pērkona negaisiem. Mēneša vidū laika apstākļi mainīgi, bet lielākoties sauss un saulains. Nokrišņi īslaicīgi, nereti arī pērkons ducinās, bet biežāk arī neliels sēņu lietutiņš. Laikā ap Vasaras Māru (15. augusts) gaisa temperatūras var būt svārstīgas no plus 18 līdz plus 28.

Mēneša otrajā pusē, laikā pirms Bērtuļa (24. augusts), vasarīgi silti un nelieli īslaicīgi nokrišņi. Laikā ap Linu dienu, pieaugošā mēnesī (25. augusts), laika apstākļi mainīgi. Temperatūra dienās ap plus 18, plus 23. Saule mīsies ar mākoņiem. Šajā laikā neliels īslaicīgs lietus. Mēneša beigās dienas kļūs vēsākas un dažviet dzestrās naktīs salnu vietās iespējamas pirmās rudens salnas.

Augusts ir viršu un riekstu laiks. Jāvēro virši. Ja zied vairāk no galotnes – rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Tāpat lazdas. Ja daudz riekstu – ziemas sākumā būs daudz sniega. Šogad riekstu daudz.

Laika zīmes un Ticējumi par augustu

Augusts ir labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Viršu mēnesis smaržo pēc āboliem, sēnēm un medus. Laiks, kad nogatavojas pirmie āboli, kazenes un meža rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Rudzu mēnesī zemniekam trīs galvenie darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka, lai arī augustā saulīte silda, ūdens tik un tā atdziest. Ja dienas pirmajā pusē vēl vasara, tad dienas beigās jau rudens.

Viršu mēneša pirmajā dienā jāvēro laiks, lai redzētu, kāds būs rudens. Sauss laiks 1. augustā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens.

Rudzu diena 2. augustā. Labības pļaujas laiks. Jāvēro, vai jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu. Šogad jau 22. jūlijā virs dažām ligzdām jaunie stārķi lidojumā lokumus meta saules lokā.

Ticējumi. Ja jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu un debesīs met slaidus lokus, būs agrs, garš rudens un vēla ziema.

7. augusts – Vecā Anna. Jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

10. augustā ir Labrencis jeb Uguns diena. Labrencī Uguns mātei ļāva atpūsties, nekūra uguni. Ap Labrenci īsts labības kulšanas laiks un sākas rudzu sēja. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana. Cūkas liek aizgaldā un Labrencis bija arī kazu kaujamā diena.

Ticējumi. Ja grib labus sīpolus, tad Labrencī tie jāņem nost. Ja ap Labrenci miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni.

15. augustā ir Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Lielās Māras mielastam kauj āzi. Nedrīkst mērkt linus, velēties. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds 15. augusts – tāds septembris. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos. Ja debesīs gubu mākoņi, būs jauka atvasara. Ja līst – rudens būs lietains.

Bērtulis ir 24. augustā. Jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzas medus vasara. Šajā dienā „kāpj bitēs” un tām izlūdz saulainās vasaras ienesumu, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

Linu diena – 25. augusts. Linu plūkšanas laika sākums. Tā ir diena, kad dzērves „aiznes” launagu. Atpakaļ to „atnesīs” tikai nākamajos Jurģos.

Ticējumi. Ja vēss un lietains 25. augusts – būs auksta ziema.

Atstājiet komentāru