2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pusē novērojumu staciju reģistrēta meteoroloģiskā rudens iestāšanās

Pusē novērojumu staciju reģistrēta meteoroloģiskā rudens iestāšanās

Pusē novērojumu staciju iepriekšējās piecas diennaktis vidējā gaisa temperatūra bija zemāka par +15 grādiem, kas nozīmē meteoroloģiskā rudens sākumu, liecina apkopotie Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Meteoroloģiskā rudens sākšanās reģistrēta 14 novērojumu stacijās no 28 stacijām, kuru dati ir publiski pieejami LVĢMC mājas lapā.

Zem +15 grādiem diennakts vidējā gaisa temperatūra no 25. līdz 29.augustam bija Alūksnē, Bauskā, Dobelē, Gulbenē, Kuldīgā, Ogres novada Lielpečos, Rucavā, Rūjienā, Saldū, Siguldā, Skrīveros, Stendē, Ventspils novada Vičakos un Zosēnos.

Tā kā meteoroloģiskā rudens sākums ir pirmā diena piecu secīgu dienu periodā ar diennakts vidējo gaisa temperatūru zem +15 grādiem, minētajās vietās meteoroloģiskais jeb termālais rudens iestājies 25.augustā.

Piecas secīgas diennaktis ar vidējo gaisa temperatūru zem +15 grādiem vēl nav bijušas Ainažos, Daugavpilī, Jelgavā, Kalnciemā, Kolkā, Liepājā un Liepājas ostā, Pāvilostā, Piedrujā, Rīgā, Skultē, Līvānu novada Sīļos, Ventspilī un Zīlānos jeb Jēkabpilī.

Svētdien, 30.augustā, visā valstī diennakts vidējā gaisa temperatūra gaidāma virs +15 grādiem, un arī septembra sākumā palaikam gaidāms siltāks laiks, tādēļ daļā valsts meteoroloģiskā vasara var turpināties vēl nedēļu vai pat divas nedēļas, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka daudzu gadu gaitā iegūtie novērojumi liecina, ka Alūksnes un Vidzemes augstienē meteoroloģiskais rudens parasti sākas laikā ap 20.augustu, bet visvēlāk - septembra pirmajās dienās - rudens parasti iestājas atklātas jūras piekrastē.

Ilgtermiņa prognozes liecina, ka gan septembris, gan rudens un ziema kopumā gaidāma nedaudz siltāka par normu.

2019.gada meteoroloģiskais rudens daudzviet valstī turpinājās līdz 2020.gada februārim, kad tika pasludināta pavasara iestāšanās. Anomāli siltās ziemas dēļ sinoptiķiem nācās ieviest papildu kritēriju meteoroloģiskā pavasara sākuma noteikšanai, pēc kura novilkt robežu starp rudeni un pavasari, ja iztrūkst meteoroloģiskās ziemas.

Citviet pasaulē meteoroloģiskos gadalaikus mēdz saukt par termālajiem gadalaikiem, savukārt Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā un vairākās citās valstīs meteoroloģiskie gadalaiki atbilst kalendārajiem gadalaikiem, tai skaitā rudens sākas 1.septembrī un noslēdzas 30.novembrī.

Turpretī astronomiskā rudens sākums ir ekvinokcija - šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Šogad astronomiskais rudens Zemes ziemeļu puslodē iestāsies 22.septembrī plkst.16.31.

Gadalaikus var iedalīt arī citādi. Fenoloģisko rudeni iezīmē gājputnu aizlidošana, lapu krāsošanās un citas norises dabā. Klimatiskā rudens robežas ir iepriekšējo trīs desmitgažu meteoroloģiskā rudens sākuma un beigu vidējie datumi.

Solārie gadalaiki tiek iedalīti atbilstoši dienas garumam jeb saules spīdēšanas ilgumam. Solārais rudens Latvijā ik gadu sākas aptuveni 6.augustā un beidzas 5.novembrī, tādējādi astronomiskā rudens sākums ir solārā rudens vidus.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru