2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Rudens mēnesī?

Kāds laiks gaidāms oktobrī - Veļu, Zemliku un Rudens mēnesī?

Ticējums saka, kāds laiks pirmajā oktobrī, tāds būs visu ziemu. Ja oktobrī siltas dienas, tad būs silti Ziemassvētki. Ja oktobrī vēl turas āboli pie ābeles - būs auksta ziema. Ja oktobra sākumā kokos lapas un lietus gāž ar krusu, tad būs gara ziema. Ja kādā no oktobra dienām zālē daudz zirnekļa tīmekļu, tad tajā dienā aprīlī iestāsies pavasaris.

Ja seko ticējumam par laika apstākļiem 16. augustā, tad oktobris kopumā rādās būt ar mainīgiem laika apstākļiem, pārsvarā sauss un rudenīgi silts. Atbilstoši nozīmīgām dienām pavasarī un vērojumiem dabā, tad Veļu mēnesis rādās būt siltāks nekā parasti.

Mēneša pirmajā pusē, laikā līdz Vecajam Miķelim (12. oktobris), laika apstākļi būtiski neatšķirsies no laika apstākļiem Miķeļa dienā (29. septembris). Saulainas dienas mīsies ar mākoņainām, nereti īslaicīgs lietus. Daždien temperatūra var pakāpties līdz plus 18 un vairāk grādiem. Šajā laikā reizēm varēsim izbaudīt arī vēlo atvasaru.

Mēneša vidū kļūs vēsāks, vējaināks, vairāk īslaicīgu nokrišņu. Temperatūra dienā lielākoties ap plus 9, 14 grādi. Naktīs mākoņiem izklīstot, dažviet nelielas rudens salnas.

Oktobra otrajā pusē, laikā ap 20.. 23. oktobri, naktīs jau daudzviet rudens salnas. Temperatūra dienā ap plus 5, 10 grādi. Latvijas ziemeļos un ziemeļaustrumos dzestrie ziemeļrietumu vēji var atnest krusu un pirmos sniega graudus. Vietām ceļi var būt slideni. Laikā ap 25. oktobri vairāk nokrišņu, kļūs vējaināks. Vēlāk un mēneša beigās nelieli nokrišņi un dienas laikā mērens rudens siltums, ap plus 10, 12 grādi. Naktīs debesīm skaidrojoties – dažviet neliela salna.

Kopumā oktobris rādās būt siltāks par vidējo un ar nokrišņiem tuvu normai. Vērojot zīmes dabā, tad rudens būs garš, pārsvarā sauss un siltāks kā parasti. Ziema vēla, kopumā bez liela sala, bet aukstāka un sniegaināka kā 2019./2020. gada ziema.

Veļu mēnesī nepārtraukti pārvietojas gājputni. Laikā līdz Vēju dienai 15. oktobrī lido dzērves un zosis. Vēlāk, arī gulbji. Ja gulbji vēl nelido, tad, kā vēsta ticējums, ātrāk par Ziemassvētkiem ziemu nav ko gaidīt. Ja ierodas zīdastes, tad Somijā jau snieg…

Ticējumi un Laika zīmes. Oktobris (Veļu, Zemliku, Rudens mēnesis)
 
Miķeļos (29. septembris), dažviet 9 dienas pirms Miķeļiem, sākas Veļu laiks un turpinās līdz Mārtiņiem (10. novembris). Šajā laikā senči aicināja ciemos savu mirušo tuvinieku dvēseles, pamieloja tās un tad laipni aizraidīja atkal projām. Virszemē veļi nereti izkāpa naktīs, bet miglainā laikā arī dienās. Veļiem domātos ēdienus un dzērienus nolika pirtī, rijā, zem ozola vai liepas. Dažviet veļus mielo Veļu laika pirmdienas vakaros, citur - Piektvakaros (ceturtdienas vakaros).

Ticējumi. Ja Veļu laikā pērkons - ziemā būs maz sniega. Ja ozoliem un bērziem nokrīt visas lapas - būs viegla ziema, ja nenokrīt - būs barga ziema. Ja oktobrī vēl daudz lapseņu – būs gara ziema.

1. oktobris ir viena no Rudens (Mazajām) Mārām jeb Lapkritis. Diena, kad dzērves dodas uz siltajām zemēm. Šajā dienā pārceļas no vasaras mājām uz istabām. Ievāc mežrožu augļus. Tā ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nomests.

Ticējumi. Kāds laiks Mazajā Mārā, tāds rudenī. Ja vēl labi aug atāls, ziema būs sniegaina. Ja lido dzērves, pēc divām nedēļām būs sals. Ja nelido, tad līdz Mārtiņiem (10. novembris) bez sala un ziema vēla.

8. oktobris ir diena, kad jāvēro laiks. Ja šajā dienā pirmais sniegs, tad ziema sāksies 21. novembrī. Ja jauks laiks, tad tāds būs turpmākās trīs nedēļas. Ja vējš no ziemeļiem – auksta ziema. Ja no dienvidiem - maiga, bet ja no rietumiem – sniegaina.

12. oktobrī Vecmiķelis. Šajā dienā daudzviet Vecmiķeļa tirgi.

Ticējumi. Ja šajā dienā uzkrīt sniegs, tad līdz ziemai vēl septiņas nedēļas. Ja dzērves aizlidojušas - būs agra un auksta ziema.

Vecais lapkritis (slāviem Pokrov) ir 14. oktobrī. Kāds Vecais lapkritis, tāda ziema.

Ticējumi. Ja bērzs bez lapām, būs maiga ziema. Ja lapu vēl daudz, būs slikta ziema.

15. oktobrī ir viena no Vēja Mātes dienām. Šajā un turpmākajās trīs dienās vēro vēju virzienus. Tie iezīmē atlikušā rudens valdošos vējus.

Ticējumi. Ja šajās dienās gulbji iet prom vakarā – agrs rudens; ja rīta pusē – būs vēls rudens. Ja vējš no austrumiem, būs auksta ziema.

Simjūdis ir 28. oktobrī. Daudzviet tā ir galvenā un arī pēdējā Veļu laika diena. Šajā dienā aicināja un mieloja veļus. Dzīvie cits pie cita neciemojās. Ja kāds viesis tomēr ieradās, viņu nemieloja. Simjūdā ēdienu nevāra. Simjūdā saimnieks pirmais lauž maizi, lej ēdienu un tur lūgšanu. Dažos novados šai dienā kaut ko cepa un vārīja no itin visas rudens ražas, papriekš pamielojot Laimas māti, bet pēc tam mielojās paši.

Ticējumi. Ja šajās dienā migla līst kā aukstas asaras, tad ziema ies pēc vasaras, tas ir, kāda vasara, tāda ziema.

Atstājiet komentāru