2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Laika vērotājs: Novembris - Sala, Dvēseļu un Mārtiņa mēnesis - gaidāms siltāks un nokrišņiem bagātāks nekā parasti

Laika vērotājs: Novembris - Sala, Dvēseļu un Mārtiņa mēnesis - gaidāms siltāks un nokrišņiem bagātāks nekā parasti

Šogad Latvijas austrumu pierobežā oktobra nogale pārsvarā silta, mākoņaina, ar miglainiem rītiem un smidzinošu lietutiņu. Ticējums saka: ja oktobra beigas siltas, tad līdz Mārtiņam (10. novembris) salu nav ko gaidīt, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs. Viņš prognozē, ka kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt siltāks nekā parasti un arī nokrišņu drusciņ vairāk par vidējo.

Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Nereti Mārtiņa mēnesī ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī jeb novembrī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošā gadā būs laba graudu raža. Ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), lielākoties rudenīgi silts. Temperatūra dienas laikā ap plus 7, plus 10 grādi. Naktīs debesīm skaidrojoties dažviet novembra salnas, līdz mīnus 3 grādiem. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, pārsvarā lietus.

Vēlāk, mēneša vidū, kļūs vēsāks. Temperatūra dienas laikā ap plus 5, plus 10 grādi. Naktīs dažviet neliels sals un ceļi var būt slideni. Nokrišņi īslaicīgi, bet lietum pievienosies arī slapjš sniegs. Vairāk vējainu dienu.

Novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris) un pirms Katrīnām (25. novembris) jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziema. Sals naktīs var sasniegt mīnus 5 un vairāk grādu atzīmi. Temperatūra dienas laikā ap 0. Nokrišņi īslaicīgi un daudzviet slapjš sniegs, sniegs. Ceļi daudzviet slideni. Vēlāk, pirms Andrejiem (30. novembris), pārsvarā bez nokrišņiem. Temperatūra Latvijas austrumos var pazemināties līdz mīnus 5, 7 grādiem. Arī dienas laikā var saglabāties nelieli mīnusi. Ceļi apledos.

Kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt siltāks nekā parasti un arī nokrišņu drusciņ vairāk par vidējo.

Sala mēneša iezīmdienas (Mārtiņi, Katrīnas, Andreji) nosaka valdošos vējus, bet jo īpaši laikā līdz Ziemasvētkiem. Šīs dienas ir kā vārti ziemas vējiem. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un Andrejiem (30. novembris) sākas vilku laiks, kas ir gada tumšākais un drūmākais laiks. Lai šo laiku darītu gaišāku un priecīgāku, līdz ar sveču gaismu Adventa pirmās svētdienas (29. novembris) vainagā, iedegsim gaismu savās nogurušajās dvēselēs, kā to darīja mūsu senči pirms simts un vairāk gadiem. Tas dos spēku un ticību labākai nākotnei...

Laika zīmes. Novembris (Sala, Dvēseļu, Mārtiņa mēnesis)

1. novembrī ir Garu diena. Šajā dienā senču gari nāk uz savām bijušajām mājām, lai redzētu, kā dzīvo dzīvie un vai sargā sentēvu tikumus.

Ticējumi. Kādi vēji iepūš 1. novembrī, tādi pārsvarā pūtīs laikā no Katrīnām līdz Andrejiem.

Dvēseļu diena ir 2. novembrī. Visu šogad mirušo dvēseles klīst apkārt līdz par Dvēseļu dienai, kad tās paliekamu vietu atrod kapsētā.

Ticējumi. Sals Dvēseļu dienā sola sniegainu un aukstu ziemu. Ja miglaina Dvēseļu diena – būs mīksta ziema.

8. novembrī sākas gada tumšākais laiks. Svarīga diena, lai vērotu, kāds būs laiks turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās (4. aprīlis) būs sniegs. Ja šī diena silta - būs barga ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Mārtiņi (10. novembris) ir Mārtiņa mēneša galvenie svētki. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu.

Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars nozīmēja Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu laiks, kas turpinājās līdz pat Metenim. Mājinieki buduļus centās godam uzņemt un pamielot. Ja budēļos Mārtiņos vairāk iet vīrieši, tad Katrīnās - sievietes.

Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks.

21. novembrī ir Kustoņu diena. Šajā dienā arī meža valdnieks Lācis „atmet visam ar ķepu” un dodas ziemas miegā.

Ticējumi. Ja laikā ap 21. novembri odi vēl sijājas, tad būs lēna, silta ziema.

22. novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.

Katrīnas ir 25. novembrī. Arī Katrīnās iet čigānos. Atšķirība tā, ja Mārtiņos galvenie čigānos gājēji bija vīrieši, tad Katrīnās – sievietes.

Ticējumi. Migla Katrīnās uz mīkstu, bet sniegainu ziemu. Ja Katrīnas čurā (līst), tad Andrejs spaida (salst). Sals laikā ap Katrīnām norāda uz siltu laiku Pavasara Mārā (25. marts).

Andrejus svin 30. novembrī. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim. Andreja naktī svarīga vieta ir zīlniecībai. Puiši pūlējās uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs līgavaiņi.

Ticējumi. Kādi Andreji, tāda visa ziema. Ja Andrejos salst – ziemā sagaidāms stiprs sals. Ja līst – ziema būs maiga un atkušņaina.

Atstājiet komentāru