2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpilī aizliegts atrasties uz pilsētā esošo ūdenstilpju ledus, Krustpils novadā aizsaluši ezeri (Precizēts)

Šonedēļ, iestājoties vēsākam laikam, mazie ezeri un dīķi sākuši aizsalt, arī Daugavā iet vižņi un gar krastu veidojas ledus jeb piesalas. Krustpils novadā aizsaluši ezeri, arī Jēkabpilī ūdenstilpēs veidojas pirmais ledus, kas vilināt vilina zemledus makšķerniekus sākt sezonu.

Lai nepieļautu, ka cilvēki neapdomīgi riskējot apdraud savu veselību un dzīvību, Jēkabpilī aizliegts atrasties uz pilsētas teritorijā esošo ūdens tilpju ledus. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis ceturtdien, 9.decembrī izdevis rīkojumu, kas aizliedz atrasties uz Radžu ūdenskrātuves, Daugavas un Pils dīķa ledus. Radžu ūdenskrātuvē un Pils dīķī ir izveidojies plāns ledus, savukārt Daugavā ledus piesalas veidojas no upes krastiem un līcīšos.

Krustpils novada Vides un civilās aizsardzības dienesta vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka novada ezeros – Marinzejas un Baļotes jau izveidojusies astoņus centimetrus bieza ledus kārta. 

“Vižņi Daugavā ir visā novada teritorijā. Daugavā aizsaluši upes līči, jo tur nav, vai ir daudz mazāka straume, tās arī ir tās vietas uz kurām pirmkārt dodas zemledusmakšķernieki. Tādas vietas upē ir visur, arī pilsētas teritorijā,”saka Ilmārs Luksts. 

Viņš piebilst, ka Daugavā posmā no Zeļķiem līdz Pļaviņām ir sastājušies vižņi. Ūdens līmeni pagaidām tas neietekmē, jo iestājoties aukstākam laikam Daugavā ūdenslīmenis ir pazeminajies.

Ilmārs Luksts aicina zemledus makšķerniekus nebūt pārgalvīgiem un nekāpt uz nedrošā ledus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informē, ka trešdien Tērvetē, ielūstot ledum, apmēram 20 metrus no krasta noslīkuši divi zemledus makšķernieki. Šogad šis ir pirmais traģiskais negadījums, kadielūstot ledum iet bojā cilvēki. VUGD atgādina, ka šobrīd, kad ledus tikai veidojas, uz tā atrasties ir ļoti bīstami. Ledus veidojas pakāpeniski un vietām ir biezāks, bet vietām plānāks. Dienests aicina nedoties uz ūdenstilpju ledus, kā arī pieskatīt bērnus un mājdzīvniekus, lai viņiem nerastos vēlme pārbaudīt ledus biezumu un izturību!

Foto: Ilmārs Luksts
Attēlos: Daugava pie Jēkabpils un aizsalušais Baļotes ezers no drona lidojuma

Atstājiet komentāru