2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Laika vērotājs: Janvāris - Jaungada un Ziemas mēnesis būs dažāda veida nokrišņiem bagāts un drusciņ siltāks kā parasti

Laika vērotājs: Janvāris - Jaungada un Ziemas mēnesis būs dažāda veida nokrišņiem bagāts un drusciņ siltāks kā parasti

Laiks pagājušajos Ziemassvētkos iepriecināja ar klusu, mierīgu un sniegbaltu pasauli. Arī gada nogales zīmīgās dienas (26., 27. un 28. decembris), kas paredz turpmāko ziemu, aizritēja labvēlīgos laika apstākļos. Tas rāda, ka ziema paies bez stindzinoša sala, dziļa sniega un postoša vēja, prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs..

Kopumā janvāris rādās būt ar dažāda veida nokrišņiem bagāts un drusciņ siltāks kā parasti.

Janvāra pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Pārsvarā mākoņains, naktīs neliels sals. Dažviet temperatūra var pazemināties līdz mīnus 12 grādiem. Dienas laikā temperatūra lielākoties zem vai virs nulles. Daudz nokrišņu. Sniegs, slapjš sniegs un tuvāk jūrai lietus. Nereti atkala. Ceļi slideni.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Bašķi (20. janvāris), vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Temperatūra pārsvarā ap nulli, plus 5 grādiem. Ja šajā laikā nebūs izveidojusies kaut cik noturīga sniega sega, tad arī Austrumlatvijā iespējams bezsniega periods. Mēneša beigās laika apstākļi mainīgi. Naktīs neliels sals. Zvaigžņotās naktīs līdz mīnus 10 grādiem. Nokrišņi īslaicīgi. Sniegs, slapjš sniegs. Atkala un daudzviet ceļi apledos.

Ticējumi un Laika zīmes. Janvāris (Jaungada, Ziemas mēnesis)

Janvāris ir ziemas pamats. Ja februāris ir ziemeļvēju un puteņu mēnesis, tad janvāris ir sala mēnesis. Atbilstoši ticējumam, auksti janvāra mēneši viens pēc otra tikpat kā neatkārtojas. Ja janvāris auksts, tad jūlijs būs sauss un karsts. Ja janvārī bieži snieg un putina, tad jūlijā daudz pērkonu un lietavu. Sauss janvāris paredz bagātu ražu. Miglains un lietains – sliktu. Ja janvārī zeme nesasalst un valdošie ir dienvidu vēji, tad būs daudz slimību.

1. janvāris – Jaungada diena. Šīs dienas atziņa: kāds Jaungads, tāds būs viss gads. Šajā dienā jāizvairās no ķildām, raudām un jāatturas no atkritumu iznešanas.

Ticējumi. Ja Jaungada naktī daudz zvaigžņu – būs bagāts meža ogu gads. Ja Jaungada rītā pirms saullēkta spīgulis (rīta zvaigzne) deg, tad ziemā būs liels sals. Ja jauna gada rītā sarkana atblāzma, tad būs pērkoņaina vasara.

Zvaigznes, Zvaigžņu jeb Treikumdiena ir 6. janvāris. Tā ir viena no Krustdienām. Vakariņas ēd tikai tad, kad debesīs parādās pirmās zvaigznes.

Ticējumi. Ja zvaigžņu dienas naktī pie debesīm daudz zvaigžņu, tad tanī gadā būs daudz ābolu un ogu.

12. janvārī pēc kautas cūkas liesas zīlē atlikušo ziemu. Ja liesa vienlaidus gara un gluda, ziema būs gara un stipra. Ja liesa šajā laikā bieza, aukstums būs ziemas vidū.

14. janvāris ir Vecā Jaungada diena.

Ticējumi. Ja Vecā Jaunā gada vakarā pūš dienvidvējš – būs silta vasara un dāsns gads. Ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads. Ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja jauns mēness pavasarī būs lieli pali.

15. janvārī jāvēro laiks. Ja mēnesim ragi spīd, būs sniegputeņi. Ja taisni, stateniski – būs sals. Ticējums saka, ka šajā dienā no melna gaiļa izdētas olas 4. jūnijā piedzimst teiksmainais čūsku ķēniņš Bazilisks.

17. janvārī Tenis, Tanīss. Sieviešu svētdiena un viena no Zirgu dienām. Lai cūciņas un zirgi neslimotu, jāiet uz kūti un dūšīgi jādanco. Šai dienā nedrīkst rāties, jo ķengas piesauc nelabos garus.

Ticējumi. Ja Tenī snieg, tad Aleksī (30. marts) pali. Ja nakts skaidra un pilnmēness, 7. aprīlī plūdi.

20. janvārī Bašķu diena. Viena no govju dienām, bet svētki visiem mājas dzīvniekiem.. Lopi šajā dienā jākopj un jābaro sevišķi labi. Zirgus nedrīkst nodarbināt, tiem jādod atpūta.

Ticējumi. Ja Bašķī skaidrs – būs sausa vasara. Ja mākoņains un sniegains – būs labas ražas.

28. janvārī jāvēro laiks. Ja skaidrs - vasara karsta un sausa. Ja vējains - vasara auksta. Ja snieg vai līst - vasara lietaina. Jauka vasara tad, ja diena apmākusies, klusa un mierīga. Ja diena vējaina, būs nokrišņiem bagāts gads. Ja zvaigžņota nakts - būs labi lini. Ja zvaigznes mirgo - būs sals. Ja naktī debess jums blāvs - tad sals mazināsies. Ja dienas gaitā ziemeļos parādās mākoņi, tad aukstums neatkāpsies. Ja dienā sniega vētra - vakarā būs stiprs sals.

31. janvārī Tekla. Tekla ir Teņa (Taņa) māsa un viņas aizbildniecībā mājputni.

Ticējumi. Ja dienas vidū spīd saule – būs agrs pavasaris. Ja sniegputenis – vēls pavasaris.

Avots: Viļa Bukša blogs

Atstājiet komentāru