2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī šorīt fiksēts mīnus 19,7 grādu, bet Līvānos mīnus 18,3 grādu sals

Jēkabpilī šorīt fiksēts mīnus 19,7 grādu, bet Līvānos mīnus 18,3 grādu sals

Pirmo reizi pēdējo divu gadu laikā gaisa temperatūra Latvijā sasniegusi -20 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Jēkabpilī Zīlānu meteostacijā šorīt fiksēti mīnus 19,7, Līvānos Sīļu meteostacijā mīnus 18,3 un Skrīveru meteostacijā mīnus 17,3.

Alūksnē šorīt fiksēti -20,7 grādi, un pilni -20 grādi bijuši arī Dagdā. Citviet Vidzemē un Latgalē sals šorīt sasniedza -14..-19 grādus, Zemgalē -12..-16 grādus, bet Kurzemē -7..-10 grādus.

Rīgas centrā zemākā temperatūra bija pirms plkst. 8, kad tā sasniedza -11,5 grādus.

Iepriekš pēdējo reizi šāds sals Latvijā fiksēts 2019. gada 22. janvārī, taču līdz ievērojama mēroga aukstuma rekordiem ir tālu. Šajā datumā 1940. gadā Latvijā bija -33,2 grādu sals.

Lielākais sals gaidāms svētdien, bet nākamās nedēļas otrajā pusē atgriezīsies atkusnis, liecina prognozes.

Brīvdienās aukstuma vilnis Latvijā turpināsies, sestdienas agrā rītā sals ap -20 grādiem gaidāms lielākajā daļā Vidzemes un Latgales, bet valsts centrālajā daļā būs -13..-18 grādi, Kurzemē -7..-12 grādi.

Zemākā temperatūra gaidāma svētdienas naktī un agri no rīta, kad lielākajā daļā Latvijas tā būs ap -20 grādiem, lokāli noslīdot pat līdz -25 grādiem, bet siltāks laiks svētdienas rītā būs Kurzemes ziemeļu daļā, kur temperatūra nenoslīdēs zemāk par -7..-12 grādiem.

Arī brīvdienu pēcpusdienās saglabāsies krietns sals no -5..-7 grādiem Kurzemes piekrastē līdz -15..-19 grādiem valsts austrumos. Bieži uzspīdēs saule, bet vietām neliels sniegs iespējams, vējš būs lēns.

Jaunās nedēļas sākumā temperatūra pakāpeniski paaugstināsies, bet pirmdien un otrdien vēl visā Latvijā saglabāsies sals. Trešdien galvenokārt jūras piekrastē Kurzemē, bet ceturtdien jau visā Latvijā būs atgriezies atkusnis, temperatūrai pakāpjoties virs nulles. Nedēļas sākumā bieži uzspīdēs saule un snigs maz, bet nedēļas otrajā pusē, ierodoties atkusnim, gaidāms gan sniegs, gan lietus.

Lai izvairītos no ķermeņa atdzišanas lielā salā, svarīgi ir padomāt par piemērotu apģērbu un apaviem – tie nedrīkst būt pārāk cieši, norāda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Ķermeņa atdzišana var iestāties, ja ir būtiski pazeminājusies ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā. Visjutīgākie pret siltuma zudumu ir bērni un vecāka gada gājuma cilvēki.

Komentāri (0-1/1)

  • Dfgh
    15.01.2021 13:52
    mĪnuss

Atstājiet komentāru