2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpilī un Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši

Jēkabpilī un Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši

Jēkabpilī daudzviet jau sadīguši un ziedēt grasās sniegpulkstenīši, bet Krustpils novadā manīti pirmie pavasara vēstneši cīruļi un taurenis. 

Jēkabpiliete Spodra Purviņa pagājušās nedēļas nogalē sociālajā vietnē Facebook dalījās ar Jēkabpils pilsētas foto pavasara noskaņās, to vidū bija arī tikko sadīguši sniegpulkstenīši, kas drīzi vērs savus baltos ziedu zvanus.

Savukārt cīruļa treļļi pagājušās nedēļas nogalē dzirdēti Antužu apkārtnē. Aculiecinieks Ainārs stāsta, ka dzirdējis cīruļus dienas vidū uz lauka netālu no savām mājām, tā kā sniegs lielā daļā lauku jau nokusis, cīruļiem ir iespējams rast patvērumu. 

Savukārt Gita Losāne pirmo šī pavasara tauriņu manījusi Krustpils novadā Pupenu kapu apkārtnē, viņai to izdevies iemūžināt fotogrāfijā. Tas bijis krūkļu baltenis jeb citrotauriņš. 

Arī citviet Latvijā jau dzirdēti pirmie cīruļu treļļi. Piemēram,  Zemgalē Vecumnieku novadā cīruļu treļļi sestdien no rīta bija dzirdami uzreiz pēc saullēkta netālu no Lādzēnu ezera. Kā skaidro eksperti, tas gan nenozīmē, ka Latvijā vairs nav gaidāmi ziemai raksturīgi laika apstākļi.

Līdz trešdienai, 3.martam Latvijā gaidāms visai silts laiks, savukārt nākamās nedēļas otrajā pusē atgriezīsies sals, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Nedēļas pirmajā pusē gaidāms siltums līdz +10 grādiem, bet naktīs, debesīm skaidrojoties, nedaudz piesals. Sagaidāms, ka ceturtdien, 4.martā, sāks ieplūst auksts gaiss no ziemeļiem, un nedēļas nogalē termometra stabiņš vietām var noslīdēt zem -10 grādiem, arī dienas laikā daudzviet gaidāms neliels sals. Iespējams, tas daudzviet būs kailsals.

Foto: Aculiecinieku foto - sniegpulkstenīši un tauriņš
Lauka cīrulis - ilustratīvs foto

Atstājiet komentāru