2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Sagaidot Pūpolsvētdienu, Jēkabpilī atgriezušies lielie ķīri. Kādu laiku sinoptiķi prognozē Lieldienās? (FOTO)

Pirms Pūpolsvētdienas, kad mūs nedēļas nogale lutināja ar pavasarīgi siltu laiku, Jēkabpilī atgriezušies lielie ķīri, kas galvenokārt uzturas pie Radžu ūdenskrātuves. Fotogrāfe un sabiedriskā aktīviste Spodra Purviņa novērojusi putnu atlidošanu un atsūtīja vairākas putnu bildes. 

Interneta enciklopēdija Vikipēdija vēsta, ka Lielais ķīris (Chroicocephalus ridibundus) ir neliels kaiju dzimtas (Laridae) jūrasputns. Ģeogrāfisko variāciju nav. Vēl nesenā pagātnē lielais ķīris tika klasificēts kaiju ģintī (Larus), bet, 21. gadsimtā attīstoties ģenētiskajiem pētījumiem, tas līdz ar vairākām citām kaiju sugām izdalīts ķīru ģintī (Chroicocephalus). Zinātniskais nosaukums Larus ridibundus oficiāli mainīts uz Chroicocephalus ridibundus 2013. gada oktobrī. Lielais ķīris Latvijā piemērotās vietās ir parasts ligzdotājs. Vairums ligzdojošo koloniju var novērot ezeros ar peldošas veģetācijas ceriem vai zivju dīķos. Dažu pēdējo gadu laikā lielo ķīru ligzdojošo pāru skaits strauji samazinājies. Jau vairākus gadus pēc kārtas tas kopā ar zīriņiem kā ligzdošanas vietu ir iecienījuši Jēkabpils Radžu ūdenskrātuvi.

Līdz nedēļas vidum laiks Latvijā būs silts, bet Lieldienu brīvdienas būs vēsas, liecina sinoptiķu prognozes.

Augstākā temperatūra šonedēļ gaidāma trešdien, kad lielākajā valsts daļā temperatūra sasniegs +11..+16 grādus, vietām Latgalē līdz +18 grādiem, bet vēsāks būs Vidzemes un Kurzemes ziemeļos – +6..+10 grādi.

Ceturtdienas naktī Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, visā valstī gaidāmi nokrišņi – lietus, kas daudzviet pāries slapjā sniegā, vietām var veidoties neliela sniega kārtiņa.

Piektdien un sestdien bieži uzspīdēs saule, bet nelieli nokrišņi iespējami – gan lietus, gan slapjš sniegs. Temperatūra pēcpusdienās sasniegs +2..+8 grādus, naktīs gaidāms neliels sals, vienīgi piekrastē temperatūra vietām saglabāsies virs nulles.

Pirmajās un Otrajās Lieldienās pēcpusdienas kļūs mazliet siltākas, temperatūrai dažviet pārsniedzot +10 grādus.

Foto: Spodra Purviņa

Atstājiet komentāru