2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Laika vērotājs: Ja aprīlis - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesis sākas ar ledu, tad beidzas ar medu. Kāds laiks gaidāms šogad?

Laika vērotājs: Ja aprīlis - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesis sākas ar ledu, tad beidzas ar medu. Kāds laiks gaidāms šogad?

Ticējums par aprīli saka, ja Sulu mēnesis sākas ar ledu, tad beidzas ar medu. Tas nozīmē, ka aprīļa beigās ziedošos augos bites jau atrod nektāru. Ja aprīlī pērkons, būs silta vasara un bagāts riekstu gads. Ja Sulu mēnesī daudz ūdeņu, tad Miķeļos (29. septembris) daudz alus (laba miežu raža). Lai arī aprīlī ziemeļvējš vēl var atnest labu sniegu un salu (kā tas bija 1986. gada aprīļa vidū), aprīlis ir un paliek siltāks par martu un vēsāks par maiju. Jāatceras, ka auksts marts paredz siltu maiju, bet silts marts aukstu un puteņainu aprīli. Ziemeļvēji, kuri izpaliek sveču mēnesī, var atgriezties aprīlī. Šie ticējumi tikai apstiprina Sulu mēneša un pavasara mainīgo dabu, tā savā blogā raksta laika vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs.

Šogad, atbilstoši janvāra un marta nozīmīgajām dienām, aprīlis solās būt ar temperatūru un nokrišņiem tuvu mēneša vidējiem rādītājiem. Tuvāk jūrai nokrišņu vairāk kā parasti. Austrumlatvijā drusciņ siltāks par vidējo.

Mēneša pirmajā pusē laika apstākļi svārstīgi. Lielākoties saulainas dienas mīsies ar mākoņainām. Lieldienu laikā (4., 5., 6. aprīlis) pārsvarā bez nokrišņiem. Temperatūra naktīs ap nulli, dienās ap plus 10. Dažviet iespējams neliels lietutiņš un slapjš sniegs. Vēlāk nokrišņu vairāk un temperatūras dienas laikā grozīsies ap plus 8, plus 12 grādiem. Naktīs daudzviet iespējamas salnas no mīnus 1 līdz mīnus 3 grādiem. Dažviet rietumu, ziemeļrietumu vēji var atnest sniega graudus un slapju sniegu.

Aprīļa vidū nokrišņi īslaicīgi un salīdzinoši vēss. Temperatūra dienas laikā ap plus 5, plus 10 grādiem. Naktīs nereti salna. Vēlāk, laikā ap 20. aprīli un pirms Jurģiem (23. aprīlis), kļūs siltāks un temperatūra dienas laikā var sasniegt plus 17, plus 18 grādus. Mēneša otrajā pusē, ap Markus dienu (25. aprīlis), vairāk nokrišņu, dienas vēsākas, bet naktis siltākas. Mēneša beigās, pēc 26. aprīļa, nokrišņi īslaicīgi. Dienas gaitā gaiss var iesilt līdz plus 20, dažviet līdz plus 22 grādiem. Arī naktis siltas. Šajā laikā iespējami arī pirmie pavasara pērkona negaisi.

Tālāk, kalendārā pavasara pēdējais mēnesis maijs rādās būt silts, pārsvarā saulains un sauss.

Ticējumi par Aprīli - Sulu, Ūdeņu un Putnu mēnesi

Aprīlis ir kalendārā pavasara otrais mēnesis un laiks, kad zeme svīst un uzelpo. Sulu mēnesī bērziem tek sula (šogad bērziem sula sāka tecēt marta otrajā pusē), turpina ziedēt lazdas un alkšņi, sāk ziedēt kārkli un pūpolvītoli. Aprīļa dzeltenīgi sarkanbrūnos laukus iekrāso māllēpes, bet mežmalas zilās, baltās un dzeltenās vizbulītes. Mēneša beigās sāk ziedēt gundegas un mazpurenītes. Sulu mēnesis ir gājputnu atgriešanās laiks. Ja putnu mēneša pirmajā pusē masveidā atlido cīruļi, strazdi un ķīvītes, tad mēneša beigās arī pirmās bezdelīgas, dzeguzes un lakstīgalas. Līdz ar kārklu un vītolu ziedēšanu arī bitēm sākas darba gads un zemniekam lauku darbu un agrās sējas laiks.

1. aprīlis ir Māņu (Joka) diena. Otra Māņu diena ir 14. aprīlī un trešā - 30. aprīlī. Ticējums saka, ka šajā dienā dzimis Jūdass un 1. aprīlis ir viena no dienām, kad Velns no debesīm nostumts.

Ticējumi. Kāds 1. aprīlis, tāds 1. oktobris un otrādi. Ja šajā dienā ūdens burbuļodams tek, būs labs zāles gads, ja nē - slikts. Saulains 1. aprīlis sola labu linu ražu.

Šogad 1. aprīlī Zaļā jeb Lielā ceturtdiena. Ticējumu daudz. Galvenais, ne Zaļajā ceturtdienā ne nākamajā dienā, Lielajā piektdienā (2. aprīlis), nedrīkst nekādus kociņus ne lauzt, ne cirst. Šajās dienās kokiem tek asinis.

4. aprīlis un 5. aprīlis - Lieldienas. Lieldienu rītā Saule dejo, Zeme šūpojas, Ūdeņi dzied un virmo Gaiss. Olas un šūpoles ir galvenie Lieldienu simboli. Lieldienu noslēpums ir Pavasara atmodā, ar visur valdošo auglību un Dzīvā mūžīgo Augšāmcelšanos.

Ticējumi. Kad vardes pa Lieldienām iet pāri par ceļu, tad sagaidāma lietaina vasara.

4. aprīlī Izidors. Nedrīkst strādāt zemes darbus un šajā dienā lielā skaitā atlido strazdi.

Ticējumi. Jāvēro saullēkts. Ja sarkans saullēkts, būs labs gads. Ja sniegs skudru pūznī kūst no ziemeļu puses, būs silta vasara. Ja no dienvidu - auksta.

7. aprīlī atbilstoši Jūlija kalendāram Pavasara Māra. Ja šajā dienā uz jumtiem vēl sniegs, tad mežmalās un grāvmalās tas būs arī Jegorā (6. maijā). Laba diena dziedinošu līdzekļu gatavošanai.

Ticējumi. Ja nakts 7. aprīlī ir silta – būs jauks pavasaris. Ja 7. aprīlī debess bez mākoņiem un spilgta saule – būs vētraina vasara. Ja šajā dienā negaiss – būs silta vasara un laba riekstu raža. Ja diena slapja - būs laba sēņu vasara.

8. aprīlī jāvēro daba un laika apstākļi. Šajā dienā masveidā atgriežas ķīvītes un žagata izdēj pirmo olu. Upes pietūkst un lauž pēdējo ledu.

Ticējumi. Kāds laiks 8. aprīlī, tāds 8. oktobrī un otrādi.

Tipsis jeb Tipša diena ir 14. aprīlī, dažviet 15. aprīlī. Pirmā pavasara lauku darbu diena. Sāk ziedēt māllēpes un medņu riesta laiks. Ja pavasara ūdeņi šajā dienā tek lēni, būs grūts gads. Ja nakts skaidra un silta, būs silta un sausa vasara.

18. aprīlis ir viena no Vēja dienām. Šajā dienā vai nu līst, vai skaidrs un saulains. Diena, kad mostas dievgotiņas (bizmārītes) un nātru raibeņi.

Ticējumi. Ja diena rāma un klusa, labāka būs agrā sēja. Ja stiprs vējš, tad lietus un krusa vasarā pļaus labību.

23. aprīlis – Jurģa jeb Ūsiņa diena. Zemnieka gada sākums. Viena no Zirgu dienām. Ar Jurģi saistīts rumulēšanās paradums – trokšņaina aplaistīšanās sākot jaunus darbus.

Ticējumi. Kāds vējš uzvar Jurģu dienā – tāds pārsvarā visu gadu pūš. Ja silts, kluss vakars - būs karsta vasara.

Markus diena 25. aprīlī. Šajā dienā zeme izgaro auglību. Markus dienā nestrādā, lai krusa nemaitātu tīrumus. Ja naktī sals un dienā snieg, tad vēl veselu mēnesi būs aukstums.

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru