2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Aprīļa vidū Jēkabpilī, kā arī Jēkabpils, Aknīstes, Viesītes, Krustpils un Salas novados konstatēts ekstremāls sausums

Aprīļa vidū Jēkabpilī, kā arī Jēkabpils, Aknīstes, Viesītes, Krustpils un Salas novados konstatēts ekstremāls sausums

Aprīļa vidū aprēķinātais sausuma un mitruma divu mēnešu rādītājs, kas paredzēts apdrošināšanai lauksaimniecības jomā, 20 Latvijas novados liecināja par ekstremālu sausumu.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) regulāri aprēķina standartizēto nokrišņu daudzuma indeksu (SPI) - visā pasaulē izmantotu rādītāju, kas raksturo sausuma un mitruma periodus. SPI aprēķina, balstoties uz nokrišņu daudzuma vērtībām un statistiku par 1988.-2017.gadu. Indekss raksturo novēroto nokrišņu daudzumu, bet ne augsnes mitrumu vai gruntsūdens līmeni.

Šā gada aprīļa otrajā dekādē aprēķinātais SPI diviem mēnešiem liecināja par ekstremālu sausumu Ādažu, Aknīstes, Babītes, Carnikavas, Daugavpils, Engures, Iecavas, Ilūkstes, Jelgavas, Jēkabpils, Krustpils, Mārupes, Mērsraga, Olaines, Ozolnieku, Rundāles, Salas, Saulkrastu, Sējas un Viesītes novadā, kā arī Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī un Jūrmalā.

Savukārt aprēķinātais SPI vienam mēnesim ekstremālu sausumu uzrādīja septiņos novados - Ādažu, Babītes, Carnikavas, Dobeles, Engures, Mērsraga un Saulkrastu novadā, - kā arī Jūrmalā.

Vistuvāk normai SPI vērtība aprīļa vidū bija Aizputes, Alsungas, Alūksnes, Cēsu, Durbes, Grobiņas, Nīcas, Pāvilostas, Priekules, Rucavas un Viļakas novadā, kā arī Liepājā.

Tikai Nīcas un Rucavas novadā SPI vērtība aprīļa vidū bija pozitīva, kas nozīmē, ka nokrišņu summa pēdējos divos mēnešos bijusi lielāka par normu.
Valstī vidēji nokrišņu daudzums aprīļa otrajā dekādē bija tikai deviņi procenti no normas, pirmajā dekādē - 91%, martā - 85%, februārī - 30% no normas, liecina LVĢMC dati.

Atstājiet komentāru