2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Pirmdienas stiprā vēja brāzmas izgāzušas kokus Jēkabpils Mežaparkā (FOTO)

Ar Radio1.lv sazinājās kāda jēkabpiliete, kas otrdien pastaigā pa pilsētas Mežaparku novērojusi, ka pirmdien spēcīgās vēja brāzmas ar saknēm izgāzušas vairākus kokus.

Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli, lai noskaidrotu vai šie ir vienīgie stiprā vēja postījumi pilsētā?

Guntars Gogulis sacīja, ka ir informēts par vēja gāztajiem kokiem Mežaparkā un tie tuvāko dienu laikā tikšot aizvākti. Stiprais vējš pilsētā būtiskus bojājumus infrastruktūrai neesot nodarījis. Fiksēti atsevišķi gadījumi, kad apgāzti priekšvēlēšanu aģitācijas plakāti un bojāti vairāki svētku dekori Kena parka estrādei. 

Jau ziņots, ka pūšot stiprākām vēja brāzmām pēdējā pusotra gada laikā Mežaparks cietis vairākkārt. Tāpat arī vēstīts, ka šāda situācija, kad pie katra stiprāka vēja koki tiek izgāzti ar saknēm, veidojas pēc tam, kad 2019. gadā Mežaparkā tika veiktas kopšanas un sanitārās cirtes, jo lielā biezība mežaudzēs bija veicinājusi dažādu koku slimību izplatību, piemēram, daudziem Mežaparka kokiem tika konstatēta sakņu trupe. Tādēļ tika izzāģēti slimie koki, kā arī veikta retināšana, lai uzlabotu gaisa plūsmas cirkulāciju un apgaismojuma režīmu mežaudzē. Arī iepriekš vēja gāzto koku apjomu ir ietekmējis koku sakņu sistēmas nelabvēlīgais stāvoklis – sakņu trupes dēļ koki kļuvuši neizturīgāki, tāpēc stipra vēja ietekmē tie tiek nogāzti. Lai saglabātu Mežaparka zaļo rotu, pašvaldībā tiek plānota jaunu koku stādīšana, bet vēl nav nolemts, kādus kokus un cik daudz stādīt. Guntars Gogulis sacīja, ka plānotā koku stādīšana nav atlikta, taču pagaidām, dažādu objektīvu iemeslu dēļ, neesot zināms, kad tā tiks veiks.

Aculiecinieces un Spodras Purviņas foto

Atstājiet komentāru