2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā jau 12.reizi pacelts Zilais karogs (FOTO)

Piektdien, 21.maijā, atklājot peldsezonu, Radžu ūdenskrātuves galvenajā peldvietā jau 12. reizi pacelts Zilai karogs. Svinīgajā pasākumā piedalījās Jēkabpils domes vadība, pašvaldības speciālisti, kā arī Vides izglītības fonda Zilā karoga nacionālais koordinators Jānis Ulme.

“Šī peldvieta fantastiski attīstās un gadu no gada te ir arvien jauni uzlabojumi. Zilā karoga sertifikāta prasības pieaug, bet šajā peldvietā tās tiek izpildītas. Krietnu laiku kontroles vizīšu laikā šeit nav konstatētas nekādas problēmas, un tā nemaz nav tik ierasta situācijā citās vietās Latvijā. Es domāju, ka karogs šeit varēs plīvot vēl daudzus gadus. Novēlu visiem siltu vasaru!” pēc Zilā karoga pacelšanas sacīja Jānis Ulme.

Jēkabpils sporta centra direktors Juris Bobrovs sacīja, ka no šodienas pludmalē sāk darbu un šeit strādās speciālists, kas uzraudzīs kārtību un drošību peldvietā, kā arī iznomās peldlīdzekļus. Pludmales darba laiks no pulksten deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā. No jūnija peldvietā strādās divi speciālisti.

Jēkabpils sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Irša informē, ka pagājušajā gadā Jēkabpils Mežaparkā ir paveikts daudz. Pludmalē tika ierīkota krāšņa strūklaka, veloceliņam gar Radžu ūdenskrātuvi tika uzstādīts apgaismojums, noasfaltēts un sakārtots stāvlaukums un veloceliņa atlikusī daļa līdz Neretas ielai. Mežaparkā pieejamo aktivitāšu saraksts kļuvis vēl plašāks – izveidots deviņu grozu disku golfa parks “Lūša ķepa”, uzstādīts āra tenisa galds, bērnu rotaļu infrastruktūru papildinājusi “Lūša māja”, un drīzumā bērniem būs pieejama vēl kāda īpaša izklaide – mini ekskavators. Peldlīdzekļu nomas klāsts šajā sezonā tiek papildināts ar jaunu ūdens velosipēdu, diviem kajakiem un divām airu laivām.

Lāsma Irša atgādina, lai saglabātu atbilstošu ūdens kvalitāti, Mežaparkā un Radžu ūdenskrātuvē jāievēro šādi noteikumi: atpūtniekiem jāievēro elementārās higiēnas prasības peldvietā, peldvietā nedrīkst ievest dzīvniekus un ūdenskrātuvē nedrīkst izmantot mazgāšanas līdzekļus, kas var izsaukt tās ekoloģiskās kvalitātes pasliktināšanos un labvēlīgus apstākļus toksisko zilaļģu masveida attīstībai.

Jau ziņots, ka šajā sezonā Zilais karogs plīvos 13 Latvijas peldvietās un vienā jahtu ostā. Zilais karogs ir pasaulē populārākais un atzītākais tūrisma ekosertifikāts.

Vides izglītības fonds atgādina, ka Zilā karoga kritēriju ieviešana nodrošina pilnvērtīgu metodoloģiju peldvietu un piekrastes apsaimniekošanai, kurā ir ņemti vērā vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības faktori, un pievērsta liela uzmanība vides kvalitātes uzturēšanai un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, tādējādi garantējot drošu atpūtu tīrā vidē.

Iesaistoties kampaņā, pašvaldības apņemas īstenot arī plašākas vides informācijas un izglītības iniciatīvas. Kopā ik gadus Latvijā vietējā līmenī Zilā karoga programmā norisinās vairāk nekā 60 dažādu vides izglītības pasākumu.

Programmu “Zilais karogs” Latvijā īsteno nodibinājums “Vides izglītības fonds” projektā “FEE International programmu īstenošana Latvijā 2021. gadā”, kas tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

Atstājiet komentāru