2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jūnijā astoņās novērojumu stacijās, arī Zīlānos, pārspēts mēneša karstuma rekords

Jūnijā astoņās novērojumu stacijās, arī Zīlānos, pārspēts mēneša karstuma rekords

Šī gada jūnija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija augstākā kopš 1924.gada, kad tika sākta šādu datu apkopošana, turklāt astoņās novērojumu stacijās pārspēts arī mēneša maksimālās gaisa temperatūras rekords.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem 21.jūnijā jauns mēneša karstuma rekords tika sasniegts Alūksnē, Gulbenē, Pāvilostā, Rūjienā un Zvejniekciemā. Alūksnē un Gulbenē jūnija tveices rekords vēlreiz tika labots Līgo dienā, un pie jauna mēneša svelmes rekorda svētku dienā tika arī Daugavpils, Jēkabpils un Madona.

Jaunais jūnija maksimālās gaisa temperatūras rekords Alūksnē ir +32,0 grādi, Gulbenē +32,6 grādi, Daugavpilī +33,1 grāds, Jēkabpilī +32,3 grādi, Madonā +33,2 grādi, Pāvilostā +33,7 grādi, Rūjienā +32,5 grādi, Zvejniekciemā +33,1 grāds.

21.jūnijā Pāvilostā un Daugavgrīvā reģistrētie +33,7 grādi bija arī pagājušā mēneša augstākā gaisa temperatūra Latvijā, līdz ar to netika pārspēts jūnija nacionālais karstuma rekords - 1973.gada 28.jūnijā Mērsragā reģistrētie +34,6 grādi.

Tomēr četras dienas pēc kārtas - no 20. līdz 23.jūnijam - tika labots attiecīgā datuma nacionālais rekords, Jāņu dienā tas tika atkārtots.

Jūnija trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra pakāpās līdz +21,7 grādiem jeb sešus grādus virs normas.

Jāņu naktī valsts centrālo un austrumu daļu no dienvidiem šķērsoja spēcīgs pērkona negaiss ar intensīvām lietusgāzēm un stipru vēju, kas vietām radīja lielus postījumus. Gulbenē vēja ātrums brāzmās sasniedza 26 metrus sekundē.

24.jūnija vakarā negaisa laikā Dagdā vējš brāzmās pastiprinājās līdz 25 metriem sekundē, cits spēcīgs negaiss no Zemgales devās uz Vidzemi, kur nokrišņu daudzums vietām pārsniedza 40 milimetru un vējš lauza kokus, Zosēnos tika reģistrētas 23 metrus sekundē lielas brāzmas.

Diennakts laikā Ogresgalā - Lielpeču novērojumu stacijā - nokrišņu summa sasniedza pat 79 milimetrus, visā mēnesī tā bija 93 milimetri. Valstī vidēji mēneša laikā bija tikai 41 milimetrs nokrišņu jeb 56% no normas. Vismazāk lija Pāvilostā, kur mēneša nokrišņu summa bija vien 14 milimetri.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums Latvijā jūnijā bija 72% - no 65% Rīgā līdz 78% Kolkā.

Jau ziņots, ka jūnija vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,9 grādus. Pagājušais mēnesis Latvijā kļuva par siltāko jūniju meteoroloģisko novērojumu vēsturē, par trim grāda desmitdaļām pārspējot 2019. gada rekordu.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru