2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kāds laiks gaidāms augustā - Viršu, Rudzu un Sēņu mēnesī. Laika vērotāja prognozes

Kāds laiks gaidāms augustā - Viršu, Rudzu un Sēņu mēnesī. Laika vērotāja prognozes

Tautas gudrība saka, ja pirmās augusta dienas karstas, tad būs auksta un gara ziema. Ja augusts silts, tad oktobris vējains. Šo teicienu var paturēt prātā, jo Viršu mēnesis rādās būt drusciņ siltāks kā parasti. Aizejošā vasarīgi siltā un nereti karstā jūlija elpu brīžiem sajutīsim arī augustā, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.

Atbilstoši februārim un vērojumiem dabā, tad temperatūru ziņā augusts būs tuvu vidējam, bet ar novirzi uz siltāku. Nokrišņi tuvu normai, bet sadalījums, tāpat kā iepriekšējos vasaras mēnešos, nevienmērīgs.

Laikā līdz Vasaras Mārai (15. augusts) silts, bet ap Uguns dienu (10. augusts) dažviet temperatūra var paaugstināties līdz plus 28 un vairāk grādiem. Šajā laikā nokrišņi lielākoties īslaicīgi, bet reizēm stipri un iespējami arī pērkona negaisi.

Mēneša vidū laikapstākļi nepastāvīgi. Siltākas dienas mīsies ar vēsākām un vairāk vējainu dienu. Sēņu lietutiņam var sekot pērkona negaisu lietusgāzes ar brāzmainu vēju. Temperatūras šajā laikā svārstīgas, no plus 17 līdz plus 25 grādi.

Mēneša otrajā pusē, laikā pirms Bērtuļa (24. augusts), pārsvarā saulains un sauss. Temperatūra ap plus 20, 25 grādi. Ap Linu dienu (25. augusts) biežāk īslaicīgs lietus, vairāk mākoņu un temperatūra dienas laikā robežās no plus 15 līdz plus 22. Augusta beigās, dilstošā mēnesī, nokrišņu mazāk, vairāk saulainu dienu un temperatūra dienas laikā ap plus 18, plus 23 grādiem. Naktis kļūs dzestrākas, un vienā otrā naktī temperatūra var nokrist līdz plus 3 un zemāk grādiem.

Augusts ir viršu un riekstu mēnesis. Jāvēro virši. Ja zied vairāk no galotnes – rudenī sals nāks lēnāk, bet būs stiprāks. Tāpat lazdas. Ja daudz riekstu – ziemas sākumā būs daudz sniega.

Ticējumi. Laika zīmes. Augusts ( Viršu, Rudzu un Sēņu mēnesis)

Augusts ir labības, sīpolu, ķiploku vākšanas un ziemāju sējas laiks. Viršu mēnesis smaržo pēc āboliem, sēnēm un medus. Laiks, kad nogatavojas pirmie āboli, kazenes un meža rieksti. Meža staipekņiem veidojas sporas, kartupeļiem vīst laksti un zalkšu mātīte dēj olas. Rudzu mēnesī zemniekam trīs darbi: pļaut, art un sēt. Ticējums saka, lai arī augustā saulīte silda, ūdens tik un tā atdziest. Ja līdz pusdienai vēl vasara, tad dienas otrajā pusē jau rudens.

Augusta pirmajā dienā jāvēro laiks, lai redzētu, kāds būs rudens. Sauss laiks 1. augustā paredz sausas turpmākās sešas nedēļas. Slapjš – sešas nedēļas ar lietiem. Sauss un saulains 1. augusts – būs sauss rudens. Lietains – būs slapjš rudens.

Rudzu diena ir 2. augustā. Labības pļaujas laiks. Jāvēro, vai jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu. Šogad jau 26. jūlijā virs dažām ligzdām jaunie stārķi saules lokā lidinājās.

Ticējumi. Ja jaunie stārķi jau atstājuši ligzdu un debesīs met slaidus lokus, būs agrs, garš rudens un vēla ziema.

7. augusts – Vecā Anna. Jāvēro laiks, lai zinātu, kāda būs ziema. Auksts rīts ar rasu paredz aukstu ziemu. Diena lietaina – būs sniegaina ziema. Kāds laiks līdz pusdienām, tāds līdz Ziemassvētkiem. Kāds pēc pusdienām – tāds pēc Ziemassvētkiem.

10. augustā ir Labrencis jeb Uguns diena. Labrencī Uguns mātei ļāva atpūsties, nekūra uguni. Ap Labrenci īsts labības kulšanas laiks un sākas rudzu sēja. Tāpat linu plūkšana un kartupeļu norakšana. Cūkas liek aizgaldā un Labrencis bija arī kazu kaujamā diena.

Ticējumi. Ja grib labus sīpolus, tad Labrencī tie jāņem nost. Ja ap Labrenci miglaini rīti, augusta beigās būs pirmās salnas. Skaista Labrenča diena sola skaistu rudeni.

15. augustā Lielā Māra jeb Vasaras Māra. Lielās Māras mielastam kauj āzi. Nedrīkst mērkt linus, velēties. Uzkopa māju, jo kukaiņi, it sevišķi blusas, kas šai dienā izdzīti, atpakaļ vairs neatgriežas.

Ticējumi. Kāds 15. augusts – tāds septembris. Ja sīpolus vāc 15. augustā – tie neizaugs lokos. Ja debesīs gubu mākoņi, būs jauka atvasara. Ja līst – rudens būs lietains.

16. augustā jāvēro laiks. Kāds 16. augusts – tāds oktobris. Ja vējains un auksts vējš – būs stipra ziema. Ja dienvidu vējš – būs sniegaina, bet maiga ziema.

Bērtulis ir 24. augustā. Jēru kaujamā diena, arī rudens sēņošanas sākums. Bērtuļos beidzas medus vasara. Šajā dienā „kāpj bitēs” un tām izlūdz saulainās vasaras ienesumu, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai.

Ticējumi. Ja bezdelīgas pazūd pirms Bērtuļiem – pirms Miķeļiem būs sniegs. Kāds laiks Bērtuļos, tāds visu rudeni. Ja lietains, atvasara būs īsa, bet silta un saulaina.

Linu diena – 25. augusts. Linu plūkšanas laika sākums. Tā ir diena, kad dzērves „aiznes” launagu. Atpakaļ to „atnesīs” tikai nākamajos Jurģos.

Ticējumi. Ja vēss un lietains 25. augusts – būs auksta ziema.

Atstājiet komentāru